Tomaž Klepač: “Življenje brez glasbe ni zame”

3. 3. 2016 | Vir: Story
Deli
Tomaž Klepač: “Življenje brez glasbe ni zame” (foto: Valentin Casarsa)
Valentin Casarsa

Primorec, vsestranski medijec in zabavni radijec na Radiu 1 Tomaž Klepač se je vsem vtisnil v spomin z vrhunskimi glasbenimi nastopi v zabavni oddaji Znan obraz ima svoj glas na Pop TV-ju. Skozi tekste, glasbo govori svojo zgodbo in tudi tokrat je poskrbel za presenečenje, saj s svojo skupino Sixtynine izdaja album na prav poseben datum.

Story: Katero od področij - radijski moderator, voditelj družabnih prireditev, glasbenik - vam vzame največ časa?

Vse to, kar ste našteli, je povezano. Ne vem, kako, zakaj ali pa kdo je poskrbel, da lahko počnem stvari, ki me veselijo, zraven pa še zaslužim za položnice in davek. (smeh) Če pa pogledava s časovnega vidika, je moja prva ljubezen, radio, tisti, ki mu posvetim največ časa. In to je zdaj Radio 1, KinG popoldan od 15. do 18. ure.

Story: Kot član ekipe na Radiu 1 ste v letu dni dokazali, da vam izzivov pri ustvarjanju oddaje KinG, ki jo soustvarjate s prijateljem, radijcem Iztokom Gustinčičem, ne manjka, saj so jo številni poslušalci vzeli za svojo ...

Ja. Veseli me, da sva z Iztokom dobra popoldanska sopotnika vsem, ki poslušajo Enko. Še posebej med 15 in 18. uro. Trudiva se in vsak dan razmišljava, kako še izboljšati KinG popoldan. Bi pa izkoristil priložnost in pohvalil, hkrati pa se zahvalil vsem 'aktivnim' poslušalkam in poslušalcem, ki naju dnevno presenečajo s klici dobre volje, v živo. Lepo je, ko skupaj oblikujemo KinG popoldan.

Story: Glede na to, da živite v Kopru, kako se organizirate, da družinsko življenje ne trpi, saj ste kar dosti razpeti med Koprom in Ljubljano zaradi radijskih obveznosti?

Žal. Ali pa tudi ne ... K lepim stvarem spadajo tudi manj lepe. In čeprav že dobro leto ustvarjam na Radiu 1, se še vedno nisem navadil na to, da družino vidim veliko manj, kot pa bi si želel. Nič. Kaj ... Zdaj lahko mirno priznam, da hlače doma nosi Barbara, žena. Imam vsaj dober razlog. (smeh)

Story: Ob družini je ena od vaših velikih življenjskih ljubezni glasba. Na kaj pomislite, ko se spomnite na svojo skupino Delirium?

Joj, kam ste me zdaj peljali. Zame? Nora devetdeseta. Lepo je bilo. Kup koncertov, vsega. Predskupina smo bili Maidnom v Tivoliju. Igrali smo z Andyjem Summersom, kitaristom legendarne skupine Police. Pa nepozaben špil v Zelenem gaju z Nazareth. Joj, ne morem mimo Sokolov in Pera. Dobrih 100 koncertov smo si delili oder. Super je bilo, vsega je bilo, noro je bilo. Hvala vsem članom Deliriuma za izkušnjo za vedno. Hvala, Sandi, Aleš, Dean, Darijo, Damjan, Tino ...

Story: Vaša vloga v glasbenih skupinah do danes je bila zelo jasna - bili ste prvi vokal zasedbe in tekstopisec pesmi. Kje ste nabirali inspiracijo za besedila?

Tako je. Sem pevec, tekstopisec in tudi avtor glasbe. Kar se inspiracije tiče, pa bom kratek. Rokenrol je življenje in življenje je rokenrol. Vse, kar sem povedal, je del mojega življenja.

Story: Znan obraz ima svoj glas na Pop TV se je pri slovenskih gledalcih izkazal kot nekaj, kar je dobrodošlo in iz oddaje v oddajo zanimivo. Kakšni so vaši spomini na vaše nepozabne nastope, saj se o njih govori še danes?

Lepi spomini me vežejo na to obdobje. Še enkrat bi se zahvalil Popu, da so mi dovolili sodelovati v oddaji in mi dali možnost, da sem zmagal ter se predstavil celotni Sloveniji. In ko sem po koncu oddaje rekel, da bi se težko še enkrat spustil v tako avanturo, jemljem besede nazaj. Zdaj, ko je minilo toliko časa, bi kar ponovil vajo in še enkrat doživel razburljive imitacije. (smeh)

Story: Ob službi na Radiu 1 v zadnjih mesecih veliko časa namenjate rok bendu Sixtynine, kjer dokončujete prav poseben in zelo kakovosten projekt, ki naj bi pod producentsko taktirko odličnega Andrea F ugledal luč sveta konec februarja. Nam razkrijete kaj več o tem?

Ja. Težko si predstavljam življenje brez glasbe in še dobro, da imam skupino Sixtynine, Tadeja (kitara), Igorja (boben) in Danijela (bas), da se lahko na vajah naskačem in razkričim. In ja, Andrea F se je, ne samo kot producent, ampak tudi kot prijatelj in tisti, ki nas je 'brcal', odlično izkazal. Tako da prek tega medijskega pogovora velik hvala za vse. In hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri nastanku albuma You are Me, ki bo izšel na prav poseben datum, 29. 2. 2016.

Story: Slišati je, da gre za visokokakovostno zastavljen rok projekt, z marsikatero zanimivostjo ter znanimi glasbenimi imeni, gosti, ki so pri tem sodelovali - Davor Klarič, nekdanji Šank Rock, pa legendarni Pavle Kavec.

Ja. Vzeli smo si čas za ta album. Zdaj ugotavljam, da mogoče le malo preveč časa. Ampak tako smo se odločili. (smeh) Zdaj ga končno imamo v rokah in od 29. 2. ga boste imeli lahko tudi vi. Kot pa ste že sami omenili - Davor Klarič je odlično odigral klaviature na celotnem albumu, Kavec pa nam je 'šenkal' super 'solo' v pesmi Lazy crazy thing. Odlična primorska pevka Steffi je posnela spremljevalne vokale za Don't give up in Still dreaming, Maša Tomc, violončelistka, pa je 'razjokala' svoj čelo na Come to me.

Story: Datum izida albuma je, kot že omenjeno, nekaj posebnega.

Naš basist Danijel Brezec spada med 'smolčke'. Rojstni dan ima namreč vsake štiri leta ... Nekako smo se odločili, da mu za rojstni dan podarimo datum izdaje albuma, You are Me, zato bo na voljo od Danijelovega rojstnega dneva naprej. To je od 29. 2. 2016. (smeh)

Story: Je morda še kakšno področje, na katero Tomaž še ni stopil, a bi zelo rad, ter tam naredil nov izziv prihodnosti?

Kaj pa vem. Življenje mi samo ponuja izzive in jaz jih sproti sprejemam. Ne vem ... ne bojim se nobenega izziva oziroma nasprotno, čakam z odprtimi rokami. Prihodnost pa je tako ali tako negotova. Zato ne načrtujem.

Story: Stran od vseh obveznosti je slišati, da ste najraje v krogu družine. Kako preživljate skupen čas, v katerem vam tudi spremljanje športa ni tujka, saj je vaša sestra, odlična tenisačica Andreja Klepač, sprejela povsem nov izziv v karieri ...

Ja. Oziroma končno lahko rečem ... končno. Končno smo Slovenci dobili močen teniški par, Klepač-Srebotnik. Komaj čakam, da zmagata kakšen grand slam.

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Valentin Casarsa

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel

Nova Story že v prodaji

Story 09/2016

Story 09/2016, od 25. 02. 2016