Tomaž Pandur: Predstava na 2.600 metrih

10. 4. 2016 | Vir: Lea
Deli

Uprizoritev Fausta v koprodukciji ljubljanske Drame in Festivala Ljubljana v režiji Tomaža Pandurja je po uspešnem gostovanju v Mehiki zastopala slovensko gledališče tudi na 15. Ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti (FITB).

Največji svetovni festival gledališke umetnosti v vseh uprizoritveno-žanrskih oblikah, ki že 30 let pomembno zaznamuje kolumbijsko prestolnico na nadmorski višini vrtoglavih 2.600 metrov, v skoraj treh tednih povprečno obišče več kot 2,5 milijona obiskovalcev iz Kolumbije, Latinske Amerike in drugih celin. Letošnja 15. izdaja bienalnega festivala na neverjetnih 63 prizoriščih, posejanih po osemmilijonski Bogoti, gosti kar 134 umetniških produkcij iz 32 svetovnih držav ter 100 domačih in svetovnih režiserjev in kar 3.650 igralcev.

Velika čast za slovenskega režiserja

Faust v režiji Tomaža Pandurja je gostoval na glavnem odru največjega kolumbijskega gledališča Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo in tako bil tudi eden od vrhuncev in sklepnih prireditev festivala. Pet razprodanih predstav slovenskega Fausta si je med 23. in 27. marcem v Bogoti ogledalo kar sedem tisoč ljudi. Veliko zanimanja za predstavo so pokazali tudi domači kolumbijski in tuji akreditirani mediji ter selektorji festivalov. SNG Drama Ljubljana je na omenjenem festivalu gostovala drugič, za Tomaža Pandurja pa je prenos uspešne ljubljanske predstave Faust, ki, vključujoč gostovanje v Bogoti, beleži več kot 25 tisoč gledalcev, že deveto povabilo na največji svetovni gledališki bienale, s čimer se lahko pohvali malo najuglednejših svetovnih gledaliških režiserjev.

"Gledališče je praznik. Praznujemo!"

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je svoj uvodnik v 15. festivalskem zborniku naslovil Gledališče za mir: Kolumbija svetu. V njem je poudaril bogato zgodovino in družbeni pomen tega osupljivega festivala. Pred tremi desetletji, ob 450. obletnici ustanovitve mesta Bogota, v zelo negotovem obdobju kolumbijske zgodovine, ko so se za prevlado skoraj na vsakem koraku družbenega življenja bojevali narkokarteli in gverilske paravojaške skupine, sta FITB pod geslom Dejanje zaupanja v Kolumbijo ustanovila legendarna in ikonično oboževana igralka Fanny Mikey ter Ramiro Osorio, ena najvplivnejših osebnosti latinskoameriške celine, nekdanji kolumbijski minister za kulturo, danes pa direktor gledališča, v katerem je gostoval tudi Tomaž Pandur. Festival se je razvil v največje svetovno gledališko srečanje, ki gosti najuglednejše uprizoritve ter ustvarjalce in producente gledališke umetnosti z vsega sveta. Po smrti soustanoviteljice in dolgoletne direktorice festivala Fanny Mikey ga od leta 2008 vodi njena dolgoletna desna roka, Anamarta de Pizarro. Letošnja 15. izdaja Ibero-ameriškega gledališkega festivala v Bogoti je potekala pod geslom: Gledališče je praznik. Praznujemo! Med režiserji so letos največ pozornosti v prestolnici Kolumbije pritegnili Thomas Ostermeier, Peter Stein, Jan Fabre in Tomaž Pandur – njihove predstave so bile najhitreje razprodane in največkrat uvrščene med najodmevnejše festivalske prireditve. Prav zato je bil slovenski Faust tudi ena od sklepnih predstav 15. Ibero-ameriškega gledališkega festivala v Bogoti.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk