Tomaž Škvarč Lisjak osvaja slovenske restavracije

Tomaž Škvarč Lisjak osvaja slovenske restavracije (foto: Tamara Vidmar, Alpe) Tamara Vidmar, Alpe
Vir: Nova
17. 10. 2017

Nekdanji veliki zmagovalec kuharskega šova Gostilna išče šefa, Tomaž Škvarč Lisjak iz Vipave, na kuharskem področju ne počiva. Še vedno razveseljuje z vrhunskimi kulinaričnimi izzivi po vsej Sloveniji.

Mi smo Tomaža povabili na pogovor, da nam razkrije, kakšno je njegovo delovno kuharsko življenje danes, saj vemo, da ga je v preteklih letih zaznamovalo tudi 'razburkano' družinsko življenje in težave z nekdanjo ženo. "Zelo sem vesel, da so se zasebne stvari oz. takratna nesoglasja z ženo danes umirila. A zasebnost po novem držim zase, saj je moje poslanstvo kuharsko ustvarjanje in pomoč številnim, ki potrebujejo pomoč v kuhinji. Želim biti koristen in v prvi vrsti kreativen ter delaven na svojem področju, ki ga iskreno ljubim. Vedno pa se trudim v življenju iti naprej z jasno vizijo in ciljem, ki ga želim doseči," je jasen Tomaž, ki danes na polno deluje v domači Vipavi, natančneje v odlični gostilni Podfarovž.

"Delati v tej gostilni je bila moja velika želja, saj lahko v svojem kraju pokažem, kaj znam, ter z vrhunskimi krožniki razvajam goste. Začela se je z majhno željo, a je v mesecih, ki so sledili, postala večja. Denis Ibrišimović, šef Gostilne Podfarovž, mi je zaupal mesto vodje kuhinje z odlično ekipo v ozadju. In vesel sem, da lahko v svojem kraju ponudim pestro kulinariko po svoje, kjer me ljudje poznajo in podpirajo. Veliko ljudi me vpraša, od kod črpam inspiracijo za jedi, a sem zelo jasen, da če živiš in delaš dnevno s tem, se ideje oz. izzivi pojavijo kar v kuhinji oz. ob pogledu na prazen krožnik. Pri meni kreativnost oz. postavitev pride kar sama od sebe," doda z nasmehom.

Vsestransko kuharsko kreativen Tomaž, ki je nekoč že imel svojo restavracijo Mark pri Šempetru v Novi Gorici in jo je moral zapreti zaradi prevelikih stroškov, ne skriva želje, da bi nekoč imel ponovno nekaj svojega. "Rad pomagam in svetujem ter sem na polno delaven v različnih gostilnah oz. restavracijah širom Slovenije, kamor me povabijo, da začrtamo skupno popolnoma novo kulinarično zgodbo kraja, v katerem delujem. Logično je, da si želim v prihodnosti imeti nekaj svojega. A tokrat raje kaj manjšega in s kreativno kuharsko ekipo z jasnim ciljem. Za zdaj še ne razmišljam o kraju, kjer bi imel nekaj svojega, saj se raje prepustim času, kar bo življenje prineslo. Svoj prosti čas stran od kuhinjskih obveznosti najraje izkoristim oz. namenim otrokoma. Z dobro organiziranostjo se v življenju in pri delu vse da, če le imaš željo in jasen cilj."

Alojz Petrovčič