Tomaž Škvarč Lisjak: Pri njem sta jedla tudi slovenski in italijanski predsednik

30. 3. 2015

Po letu dni, odkar je lanski zmagovalec resničnostnega šova Gostilna išče šefa Tomaž Škvarč Lisjak odprl svojo restavracijo, smo se na obisk v Restavracijo Mark povabili tudi mi. Tomaž nam je prijazno odprl vrata svoje kuhinje, kjer smo poleg njegovih kuharskih skrivnosti utegnili raziskati tudi nove pomladne prevetritve njegovih kulinaričnih kreacij.

Tomaž in Bine Volčič
Tomaž in Julija Kramar
In Tomaževa posebnost – slaščica. Tokrat smo okusili sladico z vrtnico, ki vključuje višnjo, čokolado, zemljo, suh višnjev kompot z likerjem, čokoladno kremo in čokoladnim biskvitom.
Eden od novih pomladnih krožnikov je tudi kipnik (sufle) v listnatem testu z govejim repom, ki se mu na koncu z brizgalko doda omaka z domačim okisanim radičem, sezamom, ocvrto čebulo, svinjskimi kokicami in ocvrto salatino.
Med vsemi jedmi nas je najbolj navdušila mešanica okusov v piščančji pašteti v peteršiljevih drobtinah z dodatkom figove marmelade. Vse skupaj postavljeno na dve različni vini; belo in rdeče s cimetom in jabolko.

Tomaž je lani aprila na griču, ki se vzpenja nad Šempetrom pri Gorici, zbudil staro lepotico. Restavracija, ki je zadnjih nekaj let samevala, pred tem pa je kot izjemno priljubljena destinacija veljala pri Italijanih, kjer so se kakšno desetletje nazaj veselo mastili s škampi na tisoč in en način, danes v prvi plan sicer ne uvršča več morskih rakov, prav tako pa v prvem planu ni več italijanskih gostov. "Ponosni smo, da smo v tako hitrem času dobili zaupanje ljudje, tudi italijanskih gostov, ki so se v zadnjem času počasi začeli vračati na Mark," je dodal Tomaž, ki je prepričan, da trud, ki so ga v vodenje restavracije vložili v letu dni, ni bil zaman. To potrjuje tudi dejstvo, da so v Tomaževo restavracijo privabili slovenskega in italijanskega predsednika. "Ob njunem obisku nismo bili presenečeni, saj sta bila napovedana. Priznam, da smo imeli veliko tremo, a smo vse super izpeljali," je povedal Tomaž in dodal, da slovenska in italijanska delegacija z Borutom Pahorjem in zdaj nekdanjim italijanskim predsednikom Giorgiom Napoletanom na čelu, niso imeli posebnih zahtev. "Spomnim se, da smo oba postregli z ribjimi jedmi, posebej pa so bili navdušeni nad slaščico, postreženo v knjigi," je povedal Tomaž in dodal, da je slaščica posebna zato, ker so v škatli, ki na pogled spominja na knjigo, postreženi vrhunski pralineji različnih okusov. Prav ta dogodek se je Tomažu v letu dni delovanja njegove restavracije najbolj vtisnil v spomin. "Takrat smo bili odprti samo tri mesece. V veliko čast si štejem, da smo si v tako kratkem času pridobili toliko zaupanja, da so nas obiskali tako pomembni gostje," je povedal Tomaž in dodal, da našega predsednika ne pozna osebno, čeprav je Borut Pahor odraščal prav v kraju, kjer danes stoji Tomaževa restavracija.

V restavraciji, v kateri je trenutno redno zaposlenih pet ljudi, sicer tudi v prihodnosti pripravljajo veliko novosti. Poleg pomladnih krožnikov, s katerimi smo se na obisku pri Tomažu pocrkljali tudi mi, na Mark namreč prihajajo vinski večeri na prostem, v kratkem pa bodo organizirali tudi valeto. "Zanimivo je tudi, da k meni na uvajanje prihajajo dijaki iz Estonije," se je pohvalil Tomaž in dodal, da se prav tako začenja tudi sezona porok.

KAJA MILANIČ, foto: osebni arhiv Tomaža Škvarča Lisjaka, Kaja Milanič