Toto vplival tudi na slovenske glasbenike

Vir: Story
7. 6. 2015

Danes je skoraj težko verjeti, da so člani zasedbe priljubljene skupine Toto leta 1982 v dvomih sklanjali glave in premlevali, ali bi pesem Africa uvrstili na svoj novi album Toto IV. Ko je le leto za tem skladba na Billboardovi lestvici Hot 100 zasedla prvo mesto, je še zadnji kanček dvoma dobil svojo potrditev in zgodba o uspehu, ki ga še danes piše ta slogovno sicer posebna pesem, je postala navdih in zgled številnih glasbenikov po svetu, med njimi pa je tudi nekaj Slovencev.

Ko smo s slovenskimi glasbeniki spregovorili o njihovem odnosu do te priljubljene ameriške skupine, so nas prav vsi napotili k Roku Golobu, sicer izjemnemu glasbeniku, ki smo ga lahko spoznali kot žiranta šova Slovenija ima talent. Beseda ni konj, kot pravijo, in čista resnica je, da je Toto na Rokovo glasbeno pot vplival na mnogo načinov.

"Zagotovo je to eden od mojih najljubših bendov vseh časov, ki me močno povezuje tudi z najstništvom, ko smo kot mladi nadobudneži s prijatelji prvič ustanovili svoj bend. Ves čas smo poslušali Toto," se glasbenih začetkov spominja Rok, ki je v preteklosti že večkrat imel čast spoznati člane skupine, ki je ustvarila 17 albumov in prodala več kot 35 milijonov albumov.

"Z njihovim prejšnjim bobnarjem Simonom Phillipsom smo imeli odličen skupni koncert v Festivalni dvorani (Rok Golob & Stop the Band + Simon Phillips & Band), ki ga je posnela tudi televizija. Bil sem zelo presenečen, ker je njegov celotni bend poslušal naš del koncerta od začetka do konca, in po zelo sproščenem komuniciranju v zaodrju. Leto pozneje sem šel študirat v Los Angeles in sem Simona kar nekajkrat videl igrati po manjših klubih in vedno si je vzel čas za pogovor. V klubih sem prvič spoznal tudi genialnega kitarista in pevca Steva Lukatherja, s katerim sva nazdravila s pivom ali dvema. Z mojim bratom sva bila prisotna tudi, ko so Toto dobili zvezdo na Rock of Fame pred Guitar Centrom v Hollywoodu, in tam sem spoznal še enega izjemnega kitarista Steva Vaia.

Bil sem tudi na prvem Toto koncertu po desetih letih v njihovem rojstnem L. A.-ju," je svoje številne izkušnje opisal Rok, ki se s prvim kitaristom skupine Toto Stevom Lukatherjem večkrat sliši po elektronski pošti. "Nazadnje sem mu poslal svoj komad Fusion Rhapsody in v desetih minutah mi je odgovoril, da je to čisto noro dobra stvar. Vrhunski glasbenik, a izjemno prijazen in prizemljen," še opisuje Rok.

Posebna vez s Perpetuum Jazzile: "Zvestoba lastni identiteti"

Je pa skupina Toto pustila svoj pečat tudi na poti skupine Perpetuum Jazzile, saj nam je Boštjan Usenik, predsednik in menedžer te vokalne skupine, povedal, da je skupina Toto ravno leta 1983, ko je bil Perpetuum Jazzile uradno ustanovljen, za album Toto IV z Africo in Rosanno prejela kar sedem nagrad grammy. Poleg tega pa je Boštjan v delovanju obeh skupin poiskal številne stične točke, saj pojasnjuje, da obe skupini v svoje skladbe vključujeta vplive najrazličnejših glasbenih stilov.

"Skladbe obeh skupin so harmonsko zelo bogate, aranžmaji pa zelo zgoščeni, kjer se po domače povedano 'vseskozi nekaj zanimivega dogaja'. Obe skupini pa združujeta tudi izrazita srčna predanost glasbi in ohranjanje zvestobe lastni identiteti," pojasnjuje. Seveda pa v zgodbi Perpetuum Jazzila in Tota ne gre pozabiti niti na uspeh priredbe pesmi Africa, s katero bodo Perpetuum Jazzile tudi nastopili na velikem koncertu skupine Toto julija v Ljubljani.

O Totu tudi Bor Zuljan in Benč: "Njihov opus je fantastičen"

Da je skupina Toto od nekdaj navdihovala kitarista skupine Šank Rock Bora Zuljana pa, podobno kot pri Roku Golobu, med njegovimi glasbenimi kolegi ni nobena skrivnost.

"Srečal sem se z njimi, glasbeniki najvišjega nivoja in seveda so me takoj prevzeli. Vedno sem bil roker po duši, vendar s prisotnim tistim nekaj več, kar lahko da džez glasba. In to so Toto. Izjemni posamezniki vsak na svojem instrumentu, kvalitetna avtorska glasba in vedno nadstandardna produkcija," opisuje Bor. Z miselnostjo skupine Toto pa se je ujel tudi glasbenik Janez Bončina Benč, ki se sicer obdaja z istomislečimi kolegi.

"Toto je skupina, o kateri lahko samo sanjaš. Če pomisliš, s kom vse so že sodelovali, je jasno, o kakšnih glasbenikih govorimo. Njihov opus je fantastičen, saj v njihovi glasbi slišiš vse, kar si lahko mladi glasbenik želi. Brezkompromisno verjamejo v svojo zgodbo in so zgled, kako bi morali vsi glasbeniki delati," se z navdušenostjo Boru pridružuje tudi Benč.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story22/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 22/2015

Story 22/2015, od 28. 05. 2015