Trener Jan Kovačič (The Biggest Loser): Osebno trenerstvo je čustven poklic!

Trener Jan Kovačič (The Biggest Loser): Osebno trenerstvo je čustven poklic! (foto: Rok Mlinar ) Rok Mlinar
Vir: Nova
20. 3. 2018

Oddaja The Biggest Looser je pred male zaslone privabila številne gledalce, ki so lahko spremljali švicanje in izgubo kilogramov tekmovalcev pod budnim vodstvom osebnih trenerjev.

Življenja številnih tekmovalcev je s svojimi nasveti in znanjem pomagal spreminjati tudi Jan Kovačič, ki nam je zaupal, da je prav to tisto, kar je pri oddaji bistvenega pomena, bolj kot pa samo izgubljanje kilogramov. Veseli se že nove sezone, ki bo postregla z novimi izzivi in tekmovalci.

Nova sezona prinaša nove izzive, česa pa se sami pred začetkom druge sezone najbolj veselite?

Najbolj se veselim novih tekmovalcev in novih zgodb. Uživam v svojem delu, rezultati v prvi sezoni pa so bili neverjetni, ne gre namreč le za izgubo kilogramov, ampak življenjsko spremembo. Indira mi je malo pred tem poslala sporočilo v zahvalo. To je tudi namen oddaje. Sam se s tem soočam vsak dan, tukaj pa so se soočali s spremembami vsem na očeh. Sam sem zelo užival, veliko pa sem se tudi naučil in izkusil marsikaj, česar sicer ne bi. Še danes, ko se sprehajam po Ljubljani, ob pogledu na Ljubljanico pomislim na naše veslanje, ko se znajdeš v čolnu z osmimi ljudmi, ki jih niti ne poznaš. Bili smo kot Vikingi. Super občutek, super spomin!

Kaj mislite, koliko tekmovalcem prve sezone bo uspelo ohranjati fit postavo?

Mislim, da bo večina izmed njih ohranjala nov način življenja oziroma zdrave navade, ki so jih pridobili med šovom. Sam se veliko slišim s tekmovalci iz prve sezone in lahko povem, da je večina izmed njih še napredovala od finalne oddaje. Številne izmed njih lahko spremljate prek socialnih omrežij, kjer je lepo razvidno, da kar žarijo v svoji novi podobi.

Kakšen pa je občutek, ko nekomu spremeniš življenje?

Odličen! To sem prvič na lastni koži izkusil, ko sem treniral prekomerno težkega fanta. Bil je taksist, zelo nesrečen v svoji službi. Z mojo pomočjo je shujšal skoraj 40 kilogramov, s tem pa je dobil izjemno samozavest in spoznal, kaj si želi v življenju. Pustil je službo in začel delati kot maser, in danes je zelo uspešen. Kot trener veliko časa posvetiš svojim varovancem, jih poskušaš razumeti, jim pomagati. Tako vidiš spremembo, ljudje pa to čutijo in ti vračajo. Moraš pa biti tip za to! Ni za vsakogar. Osebno trenerstvo je precej čustven poklic, moraš biti tudi dober psiholog in znati prisluhniti ljudem. Ni smisel v tem, da človeka izmučiš, temveč da ga razumeš in najdeš njemu najboljši način treninga. Vsak ima svoj način življenja in vadbo moramo prilagoditi njemu, njegovi osebni zgodbi, izkušnjam. Najboljšo pot zanj! Vsekakor pa je zelo pomembno zaupanje, varovanci ti morajo zaupati in biti iskreni s teboj.

Jan Kovačič: V nedeljo se napolni z energijo

Brez dvoma ste dodobra spremenili življenjski slog tekmovalcev, kako pa je oddaja spremenila vas?

Lažje bi rekel, da me je naučila, ne pa spremenila. S časom sem se naučil pametno delovati. Družim se z ljudmi, ki mi veliko pomenijo, in ga ne izgubljam po nepotrebnem. Moj urnik je precej natrpan, tako ga izkoristim za tiste, ki so mi res blizu, starše, punco ... Poleg tega sem dobil še bolj jasno sliko o tem, kaj bi rad v življenju počel. Prišel sem do številnih spoznanj. Uvidel sem, kdo mi je v tem času stal ob strani, saj sem bil zelo okupiran. Med oddajo sem namreč moral usklajevati snemanja, svoje stranke, podjetja, s katerimi sodelujem, poleg tega pa še zasebno življenje.

Kakšen pa je po vaši oceni odziv gledalcev? Kako se spopadate s prepoznavnostjo?

Presenetil me je pozitiven odziv gledalcev, prepoznavnost pa se je brez dvoma povečala. Vendar mi to ni obremenjujoče. Sem to, kar sem, kar sem bil v šovu, takšen sem. Verjamem v svoje dobro delo, kar se vsakodnevno odraža na mojih varovancih. Moj odnos je takšen, kot je bil v oddaji. Oddajo sem videl kot priložnost, da pokažem ljudem, da je mogoče, če se odločiš. Pomembno mi je bilo predvsem sporočilo za tem, ne pa toliko izguba kilogramov. Če res treniraš in se odrečeš neprimerni hrani, lahko marsikaj dosežeš.

Kako pa ste se med oddajo napolnili z energijo, ki ste jo ob natrpanem urniku potrebovali?

Medtem ko sem v soboto običajno poskrbel še za obveznosti, za katere med tednom morda ni bilo časa, pa sem bil ob nedeljah vedno prost. Takšno je moje pravilo, da ob nedeljah ne delam, temveč se posvetim sebi, najbližjim. Takrat poskušam zapustiti vsakodnevno okolje, z Nives se pogosto odpraviva v kajak ali pa si privoščiva plezanje. Rada tudi tečeva po Golovcu ali pa se podava na Šmarno goro. Ob novozapadlem snegu sva se podala tudi na bele strmine. Rad imam aktivnost v naravi, saj le tako napolnim svoje telo z novo energijo.

Zakaj mislite, da bo druga sezona nekoliko drugačna kot prva, premierna?

Predvsem zaradi izkušenj, ki smo jih dobili v prvi sezoni. Zdaj že vemo, kaj lahko pričakujemo in izboljšamo. V tej sezoni lahko pričakujemo res veliko novosti, kaj več pa boste sami videli. Zanimivo bo.

Besedilo: N.A. // Foto: Helena Kermelj, Rok Mlinar