Klara Jazbec: "Tudi v resnici verjamem v pravo ljubezen!"

10. 1. 2021 | Vir: Story
Deli
Klara Jazbec: "Tudi v resnici verjamem v pravo ljubezen!" (foto: Foto: Oa)
Foto: Oa

Leta 2016 smo jo spoznali v šovu Slovenija ima talent, kjer se je predstavila z avtorsko pesmijo Milijon in ena. Zdaj je radijske postaje popolnoma obnorela njena pesem Največ. S Klaro, ki občinstvo osvaja tako s posebnim glasom kot z energijo, smo se pogovarjali o karieri, ljubezni, praznikih ...

Klara, ste že kot otrok vedeli, da boste pevka? Kdaj ste vzljubili glasbo?

Ne. V osnovni šoli so mi govorili, da nisem talentirana za glasbo, naj v pevskem zboru pojem ‘bolj po tiho’. Teh besed se še danes živo spominjam. K sreči sem imela podporo v družini, ki je prepoznala moj talent in verjela vame. Kmalu po tem, ko sem obiskala prve ure solo petja pri Marjetki Vovk (mislim, da sem bila stara 11 let) in ko me je brat naučil igrati kitaro, se je v meni prižgala iskrica in takrat sem vedela, da je glasba to, kar v življenju želim početi.

Ste imeli kakšno vzornico ali vzornika, kdo je bil oziroma je še vaš navdih pri pevskem izražanju?

Nimam določenega vzornika, je pa veliko glasbenikov, ki me navdihujejo. Navdih najdem predvsem pri tistih, ki so pristni in iskreni v svojem glasbenem izražanju. Ker imam sama drugačno barvo glasu kot drugi, sem to kot deklica jemala za slabo. Zdaj pa vem, da je to moja prednost, saj me dela drugačno od drugih. Zato tudi pri drugih glasbenikih najbolj cenim prav to – da so zvesti samim sebi.

Klara Jazbec

Kakšni so bili vaši pevski začetki, kdaj ste prvič javno nastopili, in kakšni so bili ob tem občutki?

Začetke imam v zelo lepem spominu. Že takoj sem vedela, da sem našla nekaj, kar me navdihuje in v čemer uživam. Javno sem začela nastopati pri 12 letih. Prvi nastopi so bili precej sramežljivi in malenkost nerodni. Spominjam se, da se mi je med petjem kar nekajkrat odvil kabel z mikrofona. No, jaz sem ga normalno pobrala, kabel privila nazaj in nadaljevala nastop. (smeh) Ne glede na vse pa sem na odru vedno uživala. Z vsakim nastopom bolj.

Kot najstnica ste se petja učili pri Marjetki Vovk iz vsem znanega dua Maraaya, prav z Marjetko in Raayem pa tesno sodelujete še danes. Kaj to sodelovanje pomeni za vašo kariero?

Sodelovanje z Marjetko in Raayem mi je prineslo ogromno, za kar sem jima izjemno hvaležna. Sta osebi, ki sta vedno verjeli vame, me spodbujali in gnali naprej. Pri Marjetki se solo petja učim še danes, in prav ona mi je že od začetka govorila, da je biti drugačen nekaj pozitivnega, in da me bo prav ta posebnost naredila prepoznavno. Snemanja z Raayem so vedno nekaj posebnega. Ker moj glas zelo dobro pozna, točno ve, kaj zmorem. Z njima se je moja kariera pravzaprav začela. Milijon in ena je tista skladba, s katero sta me popeljala na slovensko glasbeno sceno.

S skladbo Milijon in ena, ki je vaša avtorska, ste se predstavili na polfinalnem odru šova Slovenija ima talent. Besedilo ste napisali sami, Raay je napisal glasbo. Kje ste našli navdih za to besedilo?

Skladba Milijon in ena je nastala zelo hitro. Za pripravo na moj polfinalni nastop v šovu Slovenija ima talent je bilo namreč le dva tedna časa. Nad idejo Raaya, da se na odru predstavim z lastno skladbo, sem bila izjemno navdušena. Ker je bil to čas božičnih praznikov, sem navdih iskala v čarobnosti in v sporočilu, da gre čas prehitro mimo nas in da je ljubezen tista, ki ostaja. Pri besedilu sta mi pomagala tudi Rok Lunaček in Tina Piš.

Pod vašo najnovejšo pesem Največ se je kot avtorica besedila podpisala Marjetka, za glasbo je ponovno poskrbel Raay. Sodelujete pri vseh besedilih in melodijah za svoje pesmi?

Res je, pri pesmi Največ sta sodelovala tako Marjetka z besedilom kot Raay z glasbo. Hvaležna sem jima, da sem lahko izvajalka njune pesmi. Spomnim se trenutka, ko sem jo prvič slišala, in že takoj se mi je zdela čarobna. Če je le mogoče, sodelujem pri vseh besedilih in melodijah. Uživam v pisanju besedil, ker v njih lahko izrazim sebe in svoje občutke.

Največ poje o tem, da ste našli pravo ljubezen. Tudi v resnici verjamete v pravo ljubezen in to, da ste jo našli?

Da, tudi v resnici verjamem v pravo ljubezen. Našla sem jo pred osmimi leti, in zato je ta pesem prišla do mene z razlogom. (smeh) V besedilu najdem sebe in to, kar resnično čutim.

Kje in kdaj sta se spoznala s fantom, kako dolgo sta že par?

Z Gregom sva se spoznala na njegovi hokejski tekmi leta 2013. Grega in moj brat sta bila namreč soigralca v klubu. Pot me je takrat velikokrat zanesla v hokejsko dvorano. (smeh) V zvezi sva vse od takrat. Aprila praznujeva osem let.

Kako preživljata trenutno situacijo, kako si krajšata prosti čas, kaj najraje počneta skupaj?

Ker sva oba še študenta, polovico dneva predstavljajo študijske obveznosti in predavanja. Prosti čas rada preživiva v kuhinji, saj oba zelo uživava v kuhanju in peki. Privoščiva si tudi kakšno dobro glasbo ali film, greva na sprehod v naravo, sama tudi veliko ustvarjam in treniram svoj vokal. Trenutno situacijo poskušava preživeti čim bolj mirno, stran od dnevnih poročil.

Kako bosta preživela praznike in predvsem silvestrsko noč?

Božične praznike tradicionalno preživljava v krogu družine. Običajno Gregova družina pride k nam, kjer kaj dobrega pojemo in popijemo, si izmenjamo darila in skupaj zapojemo. Načrtov za silvestrsko noč še nimava. Veva le, da jo bova preživela skupaj.

Kaj boste oblekli na silvestrovo?

Odvisno od tega, kakšno bo moje letošnje silvestrovo. Zagotovo kakšno lepo, svetlikajočo obleko, primerno za silvestrsko noč.

Ste ženska, ki se rada uredi, tudi če čas preživlja doma?

Ne. Sem ena od tistih, ki večino časa doma preživijo v najbolj udobnih oblačilih, ki jih najdejo v svoji omari. (smeh) Ličil doma ne nosim, si pa vsak dan naredim jutranjo in večerno nego obraza. Vse bolj namreč prisegam na naravni videz.

Klara, ob koncu še to: kaj je vaša največja želja oziroma cilj v vaši karieri?

Moja največja želja je, da bi lahko čim več ustvarjala in se čim prej vrnila na odre. Pogrešam nastope, stik z občinstvom ter energijo in občutke, ki jih lahko vzbudi le živa glasba. Vedno pravim, da je glasba zdravilo, če jo resnično začutiš.

In kaj vam pomeni sodelovanje s Telemachom, ki je pesem Največ uporabil v svojem oglasu?

Pri Telemachu sem stranka že kar nekaj let. Še moja soba in moj ukulele sta v barvah Telemacha. (smeh) To je tudi razlog, da v mojem videospotu za pesem Največ prednjači vijoličasta barva. Zelo sem vesela sodelovanja z njimi in tega, da je moja pesem postala naslovna pesem njihove božične kampanje, saj verjamem, da bo to še dodatno pripomoglo k prepoznavnosti in promociji moje nove pesmi.

Napisala: Mojca Zemljak // Fotografija: Osebni Arhiv