Tulio Furlanič: "Kuhanje je močna ljubezen!"

Vir: Story
6. 6. 2015

Primorec Tulio Furlanič, bobnar, tolkalist in pevec zabavne glasbe, pri nas velja za legendo v vseh pogledih, saj je glasbeno pot začel pri legendarnih Kameleonih kot bobnar in nato z izvrstnim vokalom navduševal pri Faraonih, Halo in drugih skupinah.

Letos mu je Mestna občina Koper izkazala posebno čast in ga ob 50-letnici glasbenega ustvarjanja v majskih dneh nagradila z najvišjim občinskim priznanjem za dolgoletno delo in ustvarjanje na področju glasbene umetnosti.

Glasbenega mačka Tulia, kot mu pravijo številni glasbeni kolegi, smo povabili na pogovor, kjer nam je ob pogledu na morje razkril številne zanimivosti in to, kako se pripravlja na nastop na portoroškem festivalu MMS.

"Priznanje MOK ima težo. Izredno veliko mi pomeni. Mislim, da sem za mesto Koper v vseh letih glasbenega ustvarjanja veliko naredil. S skupino Kameleoni smo ime mesta ponesli po vsej Jugoslaviji. Tudi ko sem živel v Nemčiji, sem vedno s ponosom povedal, da prihajam iz Kopra. Koper je v meni. Priznanje jemljem kot lepo nagrado za življenjsko delo ter kot to, da me občani Kopra spoštujejo in so ponosni, da sem prejel to veliko priznanje. Ustvaril sem res veliko in ponosen sem, da je bila moja glasbena kariera tako razgibana in polna delavnega elana," nam za začetek pove Tulio, ki se rad vsak dan sprehodi skozi mesto, v katerem vedno odkrije kaj novega in zanimivega.

Tulio je že skoraj vse življenje zapisan glasbenemu ustvarjanju, saj je ljubezen do glasbe gojil že kot otrok, ko mu ni bilo težko vstajati ob prvomajskih budnicah pihalnega orkestra. "Glasba je nekakšna meditacija. Predvsem pa internacionalni jezik, s katerim lahko brez besed izraziš svoje občutke, žalost, veselje, srečo, nezadovoljstvo," razkrije Tulio, čigar misli so že pri letošnjem portoroškem festivalu Melodije morja in sonca, kjer bo nastopil v tekmovalnem delu z zanimivo pesmijo Bloody Marry, za katero je besedilo napisala odlična besedilopiska Damjana Kenda Hussu, avtor glasbe in priredbe pa je Marino Legovič.

"Rad nastopam, in ko imam kaj novega pokazati oz. predstaviti širšemu občinstvu, ni boljšega kot festival, saj je tam medijska podpora res velika in dobrodošla za promocijo novega izdelka. Pesem Bloody Marry - tisti, ki pijejo določene pijače oz. koktajle, bodo razumeli, kaj je to. (smeh) Pesem je poimenovana po neki ženski, ki je bila nekoliko svojeglava, igriva, živahna. A vendar je to kot vzdevek rdečelaske, ki je bila zelo zaželena pri moški populaciji in se z njimi zabavala ter nekako poigravala. Pustite se presenetiti," je povedal.

Stran od glasbenih not je Tulio rad v svojem svetu, kjer prvo violino igrajo športne aktivnosti ter neverjetna ljubezen do kuhanja. "Všeč mi je nordijska hoja, saj tako ohranjam kondicijo. Imam pa še številne druge aktivnosti, ob katerih pozabim na glasbeni svet. Zadnje mesece se ukvarjam z risanjem in slikanjem ter recikliranjem stvari. Tehnično kreativnost sem pridobil kot strojni ključavničar. Kuhanje pa je druga zgodba, če ne, že res močna ljubezen. (smeh) Rad kuham, in to za veliko ljudi. V tem res uživam in tako velikokrat od družbe slišim, da če bi bil v kuharskih vodah, bi bil najverjetneje mojster. Obožujem jedi, kjer lahko uporabljam mediteranske začimbe, pobrane z domačega vrta."

Kot zanimivost dodajmo, da ima Tulio še številne načrte v letošnjem 'jubilejno' obarvanem letu, med katerimi je želel izpostaviti 19. september, ko z odlično ekipo pripravlja koncert z gosti na osrednjem koprskem Titovem trgu, kjer naj bi mu družbo na odru med številnimi glasbeniki, skupinami 'skozi 50-letno ustvarjanje' delale tudi tri odlične primorske pevke Anika Horvat, Polona Furlan in Štefica Stipančević - Steffy.

Napisal Alojz Petrovčič

Fotografije Alpe, Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story22/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 22/2015

Story 22/2015, od 28. 05. 2015