Umrl je Polde Bibič

Umrl je Polde Bibič (foto: Bor Dobrin) Bor Dobrin
13. 7. 2012

V 80. letu je umrl Polde Bibič, legendarni slovenski filmski in gledališki igralec, pedagog, literat in dolgoletni član ansambla ljubljanske Drame, dobitnik Prešernove nagrade in Borštnikovega prstana.

Igralec, pedagog in publicist , v javnosti poznan kot človek, ki je z Mileno Zupančič zaigral v ljubezenskem filmu Cvetje v jeseni, ki je kot socialistični kulak Malek gnojil zvezdo na njivi in tisti, ki je Kekca privezal ob drevo, Brenclja pa pod strop.

Leopold - Polde Bibič se je rodil 3. februarja 1933 v Mariboru. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Njegova igralska pot se je začel leta 1957 na odru osrednjega slovenskega gledališča, v ljubljanski Drami, ki ji je ostal zvest tudi po 'formalni' upokojitvi leta 1995.

Nekaj časa je igral tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, hkrati pa nastopal v tržaškem in v eksperimentalnih gledališčih. Večinoma v vlogah, ki jih imenujemo karakterne, s posebnim veseljem v prvih izvedbah del slovenskih avtorjev.

Kot igralec je hitro rasel in dozorel v enega izmed najbolj priljubljenih slovenskih igralcev prejšnjega stoletja.

Kot vzgojitelj in pedagog je svoje igralsko znanje prenašal študentom igre na AGRFT (1973-1983) in se že zgodaj zapisal tudi pisanju člankov, memoarskih tekstov, gledaliških portretov in razprav, ki jih je pozneje združil v knjižne publikacije. V SNG Drami je bil med letoma 1977 in 1981 tudi ravnatelj, med letoma 1981 in 1985 predsednik ZDUS in do leta 1982 predsednik Zveze združenj dramskih umetnikov Jugoslavije.

Kljub letom in spremenljivemu zdravju je ostal do zadnjega dejaven.

Kako rad je imel svoj poklic spoznaš, ko prebereš Pravljičarja pa Soigralce, Soigralke ...

Priporočamo