Umrl je Tomaž Pengov

Tomaž Pengov (foto: Goran Antley) Goran Antley
10. 2. 2014

Po hudi bolezni je v 65. letu umrl eden od najpomembnejših slovenskih kantavtorjev Tomaž Pengov

Legendarni glasbenik za seboj pušča bogato glasbeno zapuščino, njegova prva plošča Odpotovanja, ki jo je izdal leta 1973, velja za prvo kantavtorsko stvaritev v Jugoslaviji.

Tomaževi prvi nastopi segajo že v davno leto 1968, ko je igral Boba Dylana in Donovana. Po Odpotovanjih je pisal skladbe za različne slovenske filme, svojo prepoznavnost je okrepil z malo ploščo z Ježkovo Črno pego in politično Napisi padajo.

Leta 1997 je za svoje delo prejel Ježkovo nagrado, leta 2007 pa je izdal svojo peto zgoščenko s preprostim naslovom Koncert. Gre za živi, ki je nastal v Viteški dvorani ljubljanskih Križank in velja za najbolj reprezentativen odsev dela tega nadarjenega avtorja.

Tomaž Pengov

"Sam zase pravi, da je vedno rad bival v mestu, se rad potepal po svetu in se še najraje vračal. Potepanja so bila kriva za nastanek novih senzibilnih doživetij, ki jih je redno uglasbljal," je zapisal Playboyev novinar Aljaž Deu, ki je s Tomažem opravil sloviti 20V intervju, ki si ga lahko v celoti preberete TUKAJ.

Predelave legendarnih pesmi Tomaža Pengova se je pred kratkim lotila glasbenica Polona Kasal. Za svoj prvi samostojni album Na Cesti, ki je izšel konec leta 2013, je Polona izbrala 10 najlepših skladb iz opusa slovenskega kantavtorja in jih po svoje glasbeno priredila. O svojem prvencu je Polona spregovorila v intervjuju, ki si ga lahko preberete TUKAJ.

Značke: Tomaž Pengov