Maja Ferme: "Najlepši čas je tisti, ki ga preživim s svojo izjemno deklico!"

FOTKA ZA VMES (foto: Foto: Tibor Golob) Foto: Tibor Golob
Vir: Story
23. 6. 2019

Modna oblikovalka Maja Ferme je to pomlad zelo zasedena, saj je sezona porok na vrhuncu. Spregovorili sva o modnih trendih, trajnostni modi, o njenem osebnem stilu in lepih stvareh, ki jo vsak dan navdihujejo. Najlepši trenutki, ki jo prav tako izpopolnjujejo, pa so tisti, ki jih preživi s svojo dveletno hčerkico, ki nosi čudovito ime Paris Noa. ''Otroci imajo izreden občutek za estetiko in umetnost. Od nas staršev pa je odvisno, ali jim bomo pomagali ta čut ohraniti in razvijati ali pa jim ga bomo uničili,'' pove Maja.

Story: Ste ljubiteljica lepote in velikokrat poudarite, da je treba v življenju v vsem poiskati lepe stvari. Kaj vam največ pomeni, katere so za vas tiste najlepše lepe stvari?

Zame res najlepše stvari so čas, ki si ga lahko vedno vzamem samo zase in za svojo izjemno deklico ter družino. Delo, ki me izpolnjuje in pri katerem sem lahko nadvse kreativna, svobodna, ustvarjalna in ki ga z veseljem opravljam, ter zadovoljne, srečne stranke.

Story: Kot modna oblikovalka v ženskah prebujate zunanjo lepoto, a ste znani tudi po tem, da tako mnogo deklet kot tudi žensk znate motivirati, da se znajo notranje prebuditi. Kaj vse jim pri izbiri oblačil svetujete?

Z dobro obleko se prava preobrazba šele začne. (nasmeh) Moje načelo je, da ne oblikujem le oblačila, temveč celoten stajling, ki poudari vse lepo na ženski in ji da tisto potrebno samozavest, s katero dobi moč za večje spremembe, ki jih včasih odlagamo iz dneva v dan. Včasih je to nova karierna pot, izguba kilogramov ali celo nova ljubezen. Ko ženska vidi sebe v luči 'MajaFermefashion', se dogodivščina zanjo šele zares začne.

Story: Velika uspešnica je tudi vaš dnevnik oziroma akcijska knjiga, ki ste jo podarili ženskam za lažje doseganje ciljev. Nam poveste kaj več o tej knjigi?

To je knjiga, ki ni navadna knjiga. Je nekakšen akcijski dnevnik, ki je meni in drugim pomagal uresničiti že veliko želja. Sama še vedno uporabim za vsako večjo željo en akcijski dnevnik. (nasmeh) Pomembno je, da te ta knjiga na zabaven in sproščen način vodi po poti do končnega cilja. Pri tem si aktiven in si tudi sam zapisuješ vanj po korakih, kar te sprašuje. Skozi celotno pot do cilja pa te motivira, da se ne ustaviš. Čeprav je bil zasnovan za ženske, ga naročajo tudi moški, najstniki in obiskal je že vse celine sveta in pomagal ljudem.

Story: Trenutno ste zelo zasedeni s porokami, bili smo v vročici maturantskih plesov ... Nam zaupate, kaj je letošnji hit pri izbiri poročnih oblek?

Opažam, da si vedno več žensk želi sodobnih poročnih oblek, v katerih bodo nadvse lepe, atraktivne, obenem pa se bodo počutile sproščeno in bodo lahko v takšni obleki zlahka ves dan in vso noč. Priljubljene so tudi obleke 2 v 1, kar pomeni, da se obleka čez polnoč spremeni v obleko za žur, kar je zelo praktično in nekaj posebnega. Sicer pa pri nas v salonu pri izdelavi vsake poročne obleke upoštevamo strankine želje, njeno postavo in nove modne smernice.

Story: Zelo radi svetujete tudi o osebnem stilu, na vas se obrnejo ženske, ki potrebujejo pomoč pri izbiri obveznih kosov, ki se morajo znajti v vsaki omari.

V salonu poleg poročnih, večernih, koktajl oblek in oblačil za posebne priložnosti oblikujem poslovne kostime in poslovne obleke za vsak dan. Redne stranke so dokaz, da delamo dobro.

Story: Pravi hit so tudi vaše torbice in široki pasovi. Kako vse jih lahko nosimo?

Torbice so usnjene s pleksi steklom, medenino in francosko čipko, ki jih lahko nosimo tako k poročni obleki kot poletni obleki ali džinsu. Odvisno, kakšno barvo in dezen izberete. Tudi pasovi so usnjeni in izdelani ročno, tega ne počne skoraj nihče več.

Story: Je res, da je ponosna lastnica vaše torbice tudi ena od največjih opernih div?

Res je, tudi operna diva Anna Netrebko ima našo torbico in še nekaj izjemnih poslovnih žensk v Sloveniji.

Story: Letošnja pomlad je za vas zelo delovna, a vendar ste si vmes vzeli čas za oddih z družino, možem Igorjem in hčerkico Paris Noo. Kako ste se organizirali, da ste celo v največjem navalu dela našli proste dni zase?

Ne glede na to, kaj počneš, če delaš dobro, je dela vedno veliko in časa vedno premalo ali nič za oddih. Zato sem se skozi vsa leta naučila, da tudi brez mene stvari tečejo naprej ali pa počakajo name. (smeh) Sama sem že imela eno težko šolo, z boleznijo, ki me je prikovala na posteljo, a se je na koncu na srečo dobro končala.

Story: Obiskali ste prelepo Malto in čarobni hotel Phoenicia. Kaj vam je bilo najlepše pri raziskovanju tega otoka?

Malta me je pozitivno presenetila in očarala. Celoten otok je muzej v malem, z mediteranskim podnebjem, slastno kulinariko, prijaznimi ljudmi in odličnimi aktivnostmi za otroke. Tudi s hotelom smo imeli srečo, bil je v osrčju Valette in dobili smo eno od najlepših sob s čudovitim pogledom, iz katere sem lahko opazovala večurni ognjemet za svoj rojstni dan, res nepozabno doživetje. Če omenim še sanjski vrt, ki se je razprostiral za obzidjem z vodometi, dišavnicami in bazenom na koncu, je bil hotel Phoenicia z več kot 100-letno tradicijo popoln za naš oddih.

Story: Kako se je zdaj spremenil vaš oddih, odkar ste mama?

Zelo. (smeh) Prej sem želela videti čisto vse muzeje, znamenitosti ... 'to do lista' pa je bila zapolnjena do zadnje minute. Zdaj imam še vedno to listo, vendar sem začela uživati v trenutkih in se prilagajati trenutnim situacijam. Na seznamu pa je zdaj tudi nekaj več zabaviščnih parkov, zaradi katerih me mož heca in pravi, da sem končno prišla na svoj račun, tako kot on z živalskimi vrtovi. (smeh)

Story: Vendar ste si vseeno s hčerkico Paris Noo ogledali kar nekaj muzejev in znamenitosti, zdi se, da zelo uživa!

Paris Noa je res nadvse uživala. Otroci imajo izreden občutek za estetiko in umetnost. Od nas staršev pa je odvisno, ali jim bomo pomagali ta čut ohraniti in razvijati ali pa jim ga bomo uničili. Zato s Paris Noo poslušamo tako klasike in njej najljubšega Vivaldija kot slovenske popevke, rock ... in podpiramo ulične glasbenike. Hodimo tudi v muzeje in na vodene oglede razstav, ki jih Paris Noa približava na njej zanimiv način. Zelo sem vesela, ko vidim, kako je radovedna in jo vse zanima.

Story: Komaj čakamo toplejše vreme, da se odpre sezona koktajl dogodkov. Kaj narekuje letošnja moda pri izbiri koktajl oblek, barv, vzorcev?

Če izpostavim le nekaj najpomembnejših trendov pri koktajl oblekah, so tukaj volančki, potiski rož in pik, seksi resice, perje, mladostne neonske barve, sveža rumena in zelena barva v vseh svojih razsežnostih in nove modne dolžine, odprta ramena, prosojnost in še bi lahko naštevala. Najpomembnejše je, da najdemo zase tisti modni trend, ki najbolj ustreza naši osebnosti, življenjskemu slogu in nam pristaja.

Story: Kako pa se sami najraje oblečete za dogodke? Velikokrat vas vidimo tudi v hlačnih kostimih, v čem se počutite najbolje?

Zadnje čase nadvse uživam v kostimih, saj so praktični, udobni in letos še posebej modni. Vendar včasih rada oblečem tudi kakšno kratko sodobno obleko, in ko se tako počutim, celo dolgo večerno obleko. Odvisno od počutja in priložnosti.

Story: Ni skrivnost, da zelo radi nosite oblačila za prosti čas, predvsem trenirke, opazila sem, da obožujete rožnate trenirke. (smeh) Kako zelo pomembno je, da se znamo obleči tudi za prosti čas? Se vam zdi, da pri nas ženske premalo dajejo na svoj videz pri športu in prostočasnih dejavnostih, da takrat oblečejo raje ponošena oblačila?

Nikoli nisem marala trenirk, vendar zdaj, ko sem mama, rada oblečem svojo roza ali pink trenirko in se skupaj s Paris Noo spustim po toboganu ali se usedem v peskovnik. (smeh) Danes je na izbiro ogromno lepih oblačil za prosti čas in prav je, da izberemo tudi tukaj stvari, v katerih se bomo počutile udobno, a lepo, samozavestno, močno. Svojim otrokom smo konstantno zgled.

Story: Zagovarjate trajnostno modo? Kako pogosto bi morale prevetriti svoje omare in se znebiti starih kosov? Kaj sami storite s ponošeno obleko? In tudi oblekicami, ki jih preraste hčerka?

Rada imam kakovostna oblačila, za katera sicer odštejem nekoliko več denarja na začetku, vendar jih nosim nato pet, deset, nekatera celo več kot 20 let. Ne želim umreti z zavedanjem, da sem pustila Paris Noi in našim zanamcem smetišče in trpljenje številnih delovnih ljudi, ki jih povzroča hitra moda.

Story: Katere barve in vzorci pa so vam najljubši? Se veliko obračate po modnih trendih ali se držite ves čas svojega osebnega stila? Kateri modni trend vas ni nikoli prepričal?

Držim se svojega stila, ki mu občasno dodam kakšen moden kos, ki pa mora sovpadati z mojim življenjskim stilom. Barve in vzorce imam na splošno zelo rada, predvsem rožnate odtenke. Kar nekaj trendov pa je, s katerimi se nisem nikoli poistovetila. Najmočnejši je zagotovo džins v vseh modnih oblikah, saj vsebuje največ strupenih kemikalij, ki prodirajo skozi kožo v naš organizem in povzročajo največje onesnaženje v procesu nastajanja.

O družabnih omrežjih

Story: Veliko ste dejavni na vseh družabnih platformah. Kakšno spremembo je za vas in vaš posel prineslo takšno pojavljanje?

Naenkrat postaneš viden za ves svet, pridobiš nekaj novih strank, veliko novih sodelovanj se razvije. Vendar če sem iskrena, gre za to kar nekaj časa, družabni mediji so vedno bolj naravnani tako, da zaslužijo na račun uporabnikov, in rezultati, ki so bili možni pred leti, ko se je vse šele začelo, so zdaj le utopija. Tisti prvi, ki so prepoznali priložnost in imajo nad 10 milijonov sledilcev, so tudi tukaj obogateli in njihov domet je dober, ostali pa pobirajo drobtinice.

Story: V svojih objavah velikokrat objavite tudi hčerko. Nekatere znane osebe, recimo Tjaša Železnik, Jurij Zrnec, Rebeka, pa so se odločile, da otrok ne bodo izpostavljale. Zakaj ste vi sprejeli to odločitev?

Priznam, bila je zelo težka odločitev, vendar je dejstvo, da otrok ne moreš zavarovati pred vsem in da so ljudje takšni in drugačni, in prav je, da se čim prej spopade z vsem. Veste, vsi bi želeli biti čudoviti diamanti, vendar nihče ne želi biti obrušen. Sama sem bila velikokrat zbrušena in ravno to me je naredilo močnejšo.

Story: Se vam zdi, da je pomembno, kako se predstavljamo na družabnih omrežjih?

Na družabnih omrežjih se predstavljam trenutno s čim bolj realističnimi fotografijami, čeprav vem, da so tiste obdelane večkrat všečkane in je rezultat z njimi boljši. Za moje stranke želim, da so prav res videti odlično v mojih oblekah, zato na družabnih omrežjih ne želim ponujati popolnoma obdelanih fotografij, v realnosti pa imeti nekaj čisto drugega. Kar vidiš, to dobiš pri Maja Ferme fashion. (nasmeh)

Šiva tudi takrat, ko že vsi spijo!

Story: Strankam se popolnoma prilagodite, zato vas lahko v vašem salonu na Rimski ulici v Ljubljani vidimo ob vseh urah, tako zgodaj zjutraj kot pozno zvečer. Kdaj potem oblikujete oblačila? Kako si uredite urnik, da ne trpi tudi vaše osebno življenje, saj je navsezadnje hčerka Paris Noa te dni dopolnila dve leti?

V salonu sem po navadi v popoldanskem času dva do trikrat na teden, v izrednih primerih, kadar je res izredna gneča, tudi dopoldne. Dopoldnevi so namenjeni nabavi materiala, šiviljam, sestankom, en cel dan je namenjen samo Paris Noi, takrat si narediva poseben dan, ki je samo najin, obiščeva muzej ali Minicity, se odpraviva na potep po mestu ... Vikendi pa so po navadi rezervirani za družino. Včasih sem delala 24 ur na dan, zdaj pa želim čas posvečati tudi Paris Noi, saj se zavedam, da tega časa ne bom mogla nikoli več vrniti, in zame je neprecenljiv.

Story: Marsikdo morda ne ve, vendar prav pri vsaki obleki sešijete vse detajle in vse okraske sami tudi ročno …

Res je, pri vsaki svileni obleki je ogromno ročnega dela, ki ga večinoma še vedno opravim sama tedaj, ko že vsi spijo. Zame je to kot nekakšna meditacija, nadvse uživam, ko obleka dobi tisti končni videz, ki sem ga imela že na začetku v glavi, in tedaj vem, da bo stranka presrečna z obleko.

"Vse najboljše, Paris Noa!"

Story: Te dni vaša hčerka Paris Noa praznuje dve leti. Lani ste za njen prvi rojstni dan pripravili veliko zabavo z otroško animacijo. Morda tudi letos pripravljate kaj večjega ali boste praznovali v družinskem krogu?

Tudi letos pripravljamo veliko zabavo za 100 ljudi in več, saj praznujeva obe. Paris Noa je izredno družabna punčka in ima veliko prijateljev, s katerimi bodo jezdili konje. Potujoči poni bo pripeljal konje na lokacijo in poskrbel za nepozabno dogodivščino. Spuščali bomo tudi balone želja v zrak, kar je odlična ideja iz Party shopa, ki bodo celoten prostor okrasili z baloni, zastavicami, lučkami ... Letošnja posebnost bo tudi torta velikanka. Torte Bella, ki so edini usposobljeni za dovoz tort s posebnim hladilnikom na odprte prostore, pripravljajo za vse povabljene in otroke iz soseske torto velikanko brez sladkorja s pravljično dekoracijo. Da bo žur popoln, bo poskrbela s koncertom vedno nasmejana in pozitivna Saška Lendero, ki navdušuje mlado in staro, in številne igre za otroke. Brez Jane, ki mi je tudi letos priskočila na pomoč pri organizaciji zabave, takšen dogodek ne bi bil mogoč, še posebej, ker je zasnovan z manj odpadkov. Posebno presenečenje pa bodo domač babičin bezgov sok, šotorčki za otroke iz Malih zakladov in pesmica, napisana za Paris Noo, ki sta mi jo pomagala uglasbiti Saška Lendero in njen Miha. Paris Noa vabila za rojstnodnevno zabavo, ki so jih oblikovali pri Dekosvetu, z veseljem deli med svoje prijatelje in se nadvse veseli druženja, ki ga bodo pospremili tudi milni mehurčki in dobra vila.

 

Fotografije: Enja Brelih, Tibor Golob

Napisala: Ilona Penzeš

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri