Skupina Imset: Spoznajte rokerje po duši

Fantje pripravljajo že svoj drugi album. (foto: Foto: Matic Gabriel) Foto: Matic Gabriel
Vir: Story
6. 9. 2020

Iz generacije podobno zvenečih domačih bendov štrli domžalski Imset z malce samosvojim in zelo nalezljivim zvokom. Mogoče ste jih opazili na Emi, malo pred tem je izšla pesem Upornika z razlogom, v poletje pa so vstopili z uspešnico Lajf.

Čeprav jih večina šele odkriva, je za skupino Imset že desetletna pot: na njej so osvojili šopek tekmovanj (najbolj perspektivna mlada skupina leta, zmaga na Glasbenem festivalu Ljubljana in Glasu mladih), se kalili s preigravanjem svetovnih hitov in ogrevanjem največjih regionalnih bendov (tudi Dubioza kolektiv, Bijelo dugme, Parni valjak in Prljavo kazalište), prvo pesem posneli z Zlatkom, izdali zelo poslušljiv album Persona, do letos pa so najpogosteje radijski eter polnile pesmi Jadrava, Feniks in Sanjam (z Alyo).

Da so res rokerji po duši, dokazuje tudi spontan odziv na vprašanje, kaj jim poleg glasbe še poganja kri po žilah: “Bejbe! (smeh) Prijatelji smo bili, še preden smo postavili bend, tako da smo ves čas skupaj, kot družina. Kdaj si gremo tudi na živce, a ta avtentična energija se pokaže v glasbi.” Pevec Jaka Peterka je mojster sukanja jezika, dolgo je vodil jutra na Radiu Hit, Jaka Ažman je fotograf, oba imata rada tatuje, Blaž se ukvarja tudi s produkcijo glasbe za druge (v studiu, kjer sta še Matej Pečaver in Matej Gobec, so snemali tudi Parni Valjak, Goran Bare, Laibach, Tihomir Pop Asanović idr.), Dejan Macura pa bo kmalu doktor filozofije.”

Noro leto

Letos je četverica stopila na pot proti drugemu albumu, do katerega se bodo sprehodili s serijo singlov: “Januarja smo izdali Upornika z razlogom, potem so nas povabili na Emo, poletje pa barvamo z Lajfom. Korona nas je zmotila toliko, da zdaj vse te nakopičene energije ne moremo predstaviti na nastopih, potrjenih smo imeli kup super špilov, ki čakajo na bolj družabne čase.”

Rdeča nit njihove muzike, sploh zdaj, ko so na to še bolj osredotočeni, je sodoben zvok, v katerem so ob obveznih kitarah in bobnih tudi sintetizatorji in elektronika, sicer bolj značilni za ameriške rock bende. “Ne zvenimo kot klasična slovenska rock skupina, ves čas koketiramo z novostmi in si kakšen zvok izposodimo tudi v r&b-ju in plesni muziki. Radi eksperimentiramo z različnimi zvoki. Predvsem pa delamo, kar nam je všeč,” pravijo mladci, ki ob producentu Mateju Pečaverju sodelujejo tudi s Tedom Jensenom in Chrisom Gehringerjem iz newyorškega studia Sterling Sound: “Z Matejem smo našli zvok, ki nas vleče iz Slovenije, Ted in Chris pa sta dodala češnjo na vrhu, ki naredi zvok še boljši. Bolj zrel.”

Ko te sliši Stingov bobnar ...

Očitno nekaj delajo prav, saj so vse bolj medijsko opaženi in z glasbo prisotni na radiih, dober glas o njih pa je, tudi zaradi sodelovanja z Američanoma, že segel prek meja: “Najlepše priznanje v tem pogledu je bila pohvala Manuja Katcheja, enega najboljših bobnarjev na svetu, ki nastopa tudi s Stingom in Petrom Gabrielom. Na Instagram je namreč napisal, da je to zvok, s katerim bi jim lahko uspelo tudi v tujini.” Pohvala se je nanašala na skladbo Femme Fatale, s katero so nastopili na Emi: “Nismo pričakovali, da bomo izbrani, smo se pa potem z veseljem podali v ta zanimivi projekt. Predvsem smo bili pozitivno presenečeni nad odzivi. Zagotovo smo na Emi, ravno zato, ker po zvoku nismo ravno najbolj očitna izbira zanjo, izstopali in številni so nas slišali prvič. Bistveno pa je, da smo tudi tam ohranili svojo značilno energijo.”

In če bi se jim zares ponudila priložnost za igranje v tujini, kjer so nekajkrat že igrali? Pevec Jaka o tem ne pušča nikakršnega dvoma, saj so si na to vprašanje že odgovorili ob priložnosti, ki se je ponudila kolegom: “Ime naj ostane skrivnost, je pa bil to eden od slovenskih bendov. Po koncertu je k njim pristopil menedžer večje skupine iz tujine, jim rekel, da so mu všeč, in jih naslednji dan povabil v München, podpisat pogodbo. Ko so začeli tuhtati, da imajo otroke, službe in obveznosti, se je hitro poslovil. Mi smo se o tem pogovorili in če bi se nam zgodilo kaj podobnega – gremo! Kovčke imamo že spakirane.” (smeh)

... in poredne študentke

Zadnji izdelek skupine Imset je pesem Lajf: “Lajf se skriva v majhnih stvareh in spominih, ki jih deliš z najbližjimi. Ko deliš občutke z drugimi, začutiš energijo, ki te pelje skozi sleherni izziv v življenju. Ta pesem je pisana na kožo času, v katerem živimo in upamo, da 'preživimo'. V takih trenutkih ugotoviš, da je treba lajf jemati z veliko žlico, užiti vsak dober pa tudi kakšen slab trenutek, in ko potegneš črto, so pravi frendi tisto, kar zares šteje.”

Spremljevalni video so pod taktirko režiserja Matica Gabriela posneli na različnih lokacijah ob slovenski obali, v njem ne manjka ne bark, ne longboardov, ne tatujev, vizualno pa se v spomin najbolj vtisne zaključni prizor nočnega koncerta na klifu: “Vse smo hoteli posneti v enem dnevu. V Koper smo prišli ob 20. uri, šli spat ob 2. uri zjutraj, dve uri pozneje pa že lovili sončni vzhod ... Vse super fino in fajn, a ko nam je pred zadnjo sceno zalilo prizorišče, smo mi dan zmagoslavno zalili v enem od koprskih študentskih domov. In najbrž ni treba razlagati, kako spet nismo šli spat do 5. ure zjutraj ... Ker pri koprskih študentkah pač ne greš spat. Ne moreš. Ne pustijo te. In rade volje nismo šli ...” (smeh)

B. P./Fotografije: Matic Gabriel

Nova Story že v prodaji

Story