Urban Sever (Los Ventilos): ''Če v glasbi ne gre, grem v telovadnico - tam stvari stečejo''

urban sever (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
21. 5. 2019

Na radijskih valovih poslušalce osvajajo z duetom 100krat (Okoli mene), ki so ga posneli z Raiven, z vsakim letom pa dobijo več priložnosti tudi na koncertnih odrih. 

Glasbena skupina Los Ventilos si neustrašno utira pot proti vrhu slovenske glasbene scene, pevec Urban Sever pa je aktiven tudi v gimnastičnih vodah.

Brez dvoma je ena od vaših bolj odmevnih pesmi v zadnjem času duet z Raiven. Kdaj je beseda nanesla na sodelovanje?

Saro poznam že od njenega začetka. Mentorja sta namreč Jernej Kržič in Tadej Košir, ki sta tudi moja dobra prijatelja. Veliko časa smo preživeli skupaj in prvič, ko sem slišal pesem, sem vedel, da jo moramo izpeljati v duetu. K sodelovanju smo povabili Saro, pesem pa predstavili v Izštekanih.

Številni so že pohvalili vašo energijo, tudi na odru.

Ne vem. Predvsem me ni strah. Včasih ti fantje v svojo glasbo niso tako verjeli, saj niso bili prepričani, da bo ljudem všeč. Danes pa smo zelo prepričani o vsem. Res počnemo le to, kar imamo radi. V Sloveniji je premalo radiev, ki bi vrteli takšno slovensko glasbo, zato ustvarjamo res to, kar nam je pisano na kožo.

Ob tem ste tudi trener kadetske gimnastične reprezentance. Kako pa se med seboj dopolnjujeta gimnastika in glasba?

Odlično! Če v glasbi ne gre, grem v telovadnico, tam stvari stečejo. In obratno. Le malo je verjetno, da se moj dan konča slabo. Zelo rad delam z otroki. Sem trener kadetske reprezentance in svoja dekleta imam res rad. Moje varovanke trenirajo 30 ur na teden, z njimi pa sem že zadnjih pet let. Rad imam svoje delo. Po drugi strani pa se glasba in gimnastika lepo dopolnjujeta tudi drugače. Vsak šport, vsaka gimnastična prvina ima svoj ritem, če ti ritma ne občutiš, boš zelo težko uspel v gimnastiki.

Po kakšnem naključju pa so se vaše poti križale z gimnastiko?

Bil sem izjemno uspešen na športno-vzgojnem kartonu, zato so me prišli iz bližnjega društva Partizan Vič povabit na uvodno uro. Nisem prav pogosto treniral, saj nisem bil najbolj priden. Danes precej bolj garam kot trener. Mesto trenerja sem prevzel pred 16 leti. Takrat me je gimnastika posrkala vase. Mislim, da sem bil eden od najmlajših trenerjev.

Verjamem, da vam disciplina in red tudi pri glasbi prideta prav.

Pri glasbi stvari brez težav prestavim na jutri, medtem ko si pri gimnastiki tega ne pustim. Tudi svoj bend brcam v rit, saj bi sicer lahko obsedeli in ne bi naredili nobenega koraka naprej.

Lahko tudi v naslednjih letih pričakujemo plodne duete in sodelovanja?

Pred dnevi smo predstavili tudi videospot za pesem. V njem sta nastopila tudi dva plesalca Lucas Zuschlag in moje nekdanje dekle Ana Möderndorfer. Pod taktirko režiserke Tine Novak smo predstavili čudovit spot, ki bo ljudem morda dal tudi misliti.

Kaj pa prepoznavnost, kadar se sprehajate po Čopovi? Se vam je že zgodilo, da vas je kdo ogovoril, pohvalil zadnji komad?

Ne, kaj takega se mi še ni zgodilo. Sem pa spoznal posameznike, ki poznajo naše pesmi. Pred nekaj meseci sem šel kupit kitaro. Gospod me je prosil, ali mu dam še par minut, da se poslovi od nje, ta čas pa sem šel po denar. Ko sem se vrnil, me je povprašal, kje igram, in izkazalo se je, da pozna tudi našo zadnjo pesem. Tako mi je dal še nekaj evrov popusta!

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Goran Antley