Uroš Perić je v Cankarjevem domu pel in igral svoje najljubše božične komade

Uroš Perić je v Cankarjevem domu pel in igral svoje najljubše božične komade (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
18. 12. 2016

Perry, kot je v tujini poznan Uroš Perić, slovenski glasbenik, pianist, vokalist ter avtor glasbe, 18. decembra pripravlja nekaj zelo posebnega. Pel in igral bo božične pesmi: "Poleg ljudem znanih božičnih komadov bo v programu tudi dosti ne tako znanih, ampak meni najlepših," je povedal.

Gallusova dvorana Cankarjevega doma je 18. decembra ob 18. uri zaživela v božično-jazzovskih ritmih. Takrat je namreč Uroš Perić skupaj z združenima zasedbama Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija ter dirigentom Lojzetom Krajnčanom nastopil na prazničnem božičnem koncertu, na katerem je predstavil čisto nov program. Uroš je ob tej priložnosti povedal: "Pripravljamo čisto nov program. Jaz sem izbiral božične komade, ki mi pašejo in so mi všeč, in potem je Lojze Krajnčan naredil aranžmaje za veliki orkester za te komade. Vsi komadi bodo v mojem stilu, se pravi bodo imeli jazz, blues in soul občutek, ker je to del mene. Bo pa interesantno, ker bo poleg ljudem znanih božičnih komadov v programu tudi dosti ne tako znanih, ampak meni najlepših."

Prvi celovečerni koncert s Simfoničnim orkestrom

Perić je z legendarnim jazzovskim glasbenim korpusom Big Band RTV Slovenija, ki je lansko leto praznoval sedemdesetletnico svojega delovanja, začel sodelovati že zelo zgodaj v svoji karieri. Njegovo nadarjenost je namreč prepoznal Lojze Krajnčan, eden izmed dirigentov tega izjemnega orkestra. Sledili so skupni nastopi in snemanja zgoščenk z Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. "Z Big Bandom RTV Slovenija sodelujem pogosto že praktično od leta 2005. Kmalu zatem sem na zgoščenke poleg Big Banda začel dodajati še godala in postal eden redkih, če ne edini v Sloveniji, ki je uporabljal tako imenovani revijalni orkester. In sedaj bo to moj prvi celovečerni koncert s Simfoničnim orkestrom. To je zadnje, kar je. Več ni. In zato sem vesel, da se bo to zgodilo. Zahvala za to gre tudi Patriku Greblu."

Perić je postal znan tako doma kot tudi v tujini po svojih odličnih interpretacijah skladb iz zlate dobe bluesa, soula in jazza. Med glasbeniki, ki so nanj najbolj vplivali, je prav gotovo legendarni Ray Charles. V zadnjem desetletju je nastopil v številnih državah na treh celinah: v Evropi, Severni Ameriki in Afriki ter sodeloval s kar štiridesetimi velikimi jazzovskimi orkestri.

  • V ženski družbi
    Na tokratnem koncertu v Cankarjevem domu se bodo Urošu Periću pridružili tudi člani Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija in Uroševa stalna ženska spremljevalna skupina The Pearlettes. Njih je Perić po zgledu Raya Charlesa že zelo zgodaj v svoji karieri izbral in vključil v svoje nastope. Gre za tri odlične pevke, in sicer Sandro Feketija, Suzano Labazan in Blažko Oberstar.

Eva Jandl

Priporočamo