Uroš Perić: “Oliver je živa legenda”

Uroš Perić: “Oliver je živa legenda” (foto: Milan Tomažin) Milan Tomažin
Vir: Lady
31. 7. 2016

Glasbenik Uroš Perić je virtuoz, ki ga po vsem svetu sprejemajo z odprtimi rokami. Njegov glas navdušuje vse generacije. Pred nekaj meseci se je povezal z Oliverjem Dragojevićem, s katerim sta predstavila legendarno pesem Yesterday.

► Uroš navadno, ko se pogovarjava, vas ulovim nekje v tujini. Kje ste trenutno in kakšni podvigi vas čakajo?

Haha, res je ... Trenutno sem v Sloveniji in koncertiram na najrazličnejših dogodkih, od klubov do večjih koncertov in zabav, ali pa gostujem na nekaterih prireditvah. Pestro v glavnem.

► Ni skrivnost, da ste v svojem življenju posneli že številne duete. Koliko jih je bilo (čez palec) in ali obstaja številka, ki jo želite doseči?

Številke nimam v glavi, ker tega ne delam zaradi številk, je pa res, da sem že velikokrat snemal duete in na to sem ponosen ... Sigurno jih je okoli 40, če štejem tudi izdaje s koncertov, ne samo studijskih posnetkov. Pred leti sem izdal en album za ZKP, kjer so bili sami dueti. Album se imenuje Uroš Perić and friends.

► V čem je izziv dela z drugimi glasbenimi virtuozi?

To je zame nekaj najlepšega in hkrati najbolj interesantnega. Ne da se opisati z besedami, ampak bom poskusil. A veš, ko se prvič sestaneš z nekom na kavici in pogovoru in potem vidiš, da sta se ujela kot človeka? No, isto se zgodi na odru ali v studiu, ampak brez ene izrečene besede ... Vse z glasbo ... Se pravi, da je to pogovor dveh ali več oseb na enem čisto drugem nivoju − mogoče tudi spiritualnem. Igraš z nekom in se dopolnjujeta, kot da bi se pogovarjala v kavarni in se smejala. To je prelep občutek. In ni rečeno, da če se z glasbenikom zelo dobro razumeš zasebno, da se boš razumel tudi na odru.

► Nedavno ste predstavili tudi novo priredbo pesmi Yesterday legendarnih Beatlesov. Pesem je bila upodobljena že v številnih različicah in nekako ostaja njihova legendarna pesem. Kako to, da ste jo oživeli še vi?

Pesem mi je že od nekdaj zelo všeč in večkrat sem jo na koncertih zaigral na klavir in zapel. Je pa res, da sem do zdaj posnel tudi pesmi Let It Be in The Long and Winding Road, ki sta tudi njihovi. Videti je, da mi ustrezajo nekatere njihove skladbe (smeh). Je pa res, da je ogromno različic in sem jih tudi studiozno veliko pregledal, ampak nisem našel take, ki bi bila malo bolj lahkotno 'popiš' in da bi bil v njej prisoten soul, ampak da sem še vedno zvest njihovi ideji. Tako smo naredili to različico.

► Zgodba te pesmi je zanimiva, saj ste se povezali prav tako z glasbeno legendo Oliverjem Dragojevićem. Zaupajte mi, kako doživljate Oliverja in njegovo glasbo?

Obožujem ga tako glasbeno kot tudi osebno. Je zelo prijeten človek, ki ima veliko srce in dober smisel za humor ... Ko se druživa, je to samo smejanje in uživanje. Oba sva zelo družabna in ljubiva dobro glasbo ter v tem biznisu ne marava pozerjev. Oba rada dobro pojeva, dobro popijeva, tudi lepa dekleta oba rada vidiva, ampak samo vidiva (smeh). Oliverjeva veličina je v tem, da je skromen, čeprav lahko rečemo, da je res živa legenda. On ne potrebuje, da se mu zvišuje ego, on je sam sebi zadosten in ko reče, da sem mu eden od priljubljenih glasbenikov, je to res pohvala iz srca in to od človeka, ki se spozna na glasbo.

► Z Oliverjem sta se spoznala leta 2009 na snemanju oddaje As ti tud not padu?! Nekako je naključje poskrbelo (scenarij namreč ne), da sta nastopila skupaj. Oliver je takrat izvajal prav to skladbo – Yesterday. Kakšen je bil tisti trenutek vajinega srečanja ... in kako je bilo?

Takrat sva se res prvič v živo spoznala, jaz sem vedel veliko o njem, nisem pa pričakoval, da tudi on o meni. Pred snemanjem oddaje mi je med kavico rekel, da ima v avtu moj CD in me celo konkretno spraševal o tej glasbi. No, in takrat se je pri meni prebil led. Izvedel sem, da obožuje ravno to glasbo, s katero se sam ukvarjam: jazz, blues, soul itd. ampak da je šel v svojem življenju pač v drugo smer. Kljub vsemu pa doma še vedno pretežno posluša dobro ameriško glasbo. Ko je na tej oddaji začel igrati Yesterday, sem se mu pač pridružil in izpadlo je fenomenalno. Tudi voditelja sta bila navdušena. Nekje na YouTubu obstaja ta posnetek. In v moji glavi so se že začele ideje za skupno sodelovanje. Ampak interesantno je to, da me je Oliver poklical za gosta na njegovem koncertu.

► V bistvu sta dva glasbenika s povsem različnima stiloma in glasbeno preteklostjo. Ko sem poslušala pesem, sem si rekla: "Kapo dol!" Kako je potekalo vajino sodelovanje?

Oba sva zelo zaposlena in naju (čeprav sva oba v glasbi) pač poti ne vodijo pogosto na iste kraje in prizorišča, ravno zaradi drugačnosti v stilu in tudi druge publike ... Ampak kadarkoli sva bila v preteklih letih skupaj, sva se vse zmenila ... Ideja je bila obema všeč in zaupal mi je oziroma mi prepustil vse, kar se tiče glasbe. Se pravi, da je prišel na koncu samo zapet. In to je naredil lani avgusta zgodaj zjutraj na dan mojega vsakoletnega koncerta v Križankah. Jaz pa sem si dovolil poklicati mojega glasbenega in osebnega prijatelja Primoža Grašiča. Zaupal sem mu, kaj mi roji po glavi in tako je nastal aranžma za skladbo. Spomnim se, da je Oliver prišel v studio naravnost s koncerta, kar se v našem biz-nisu pogosto dogaja. Vem, da je bil zelo zelo utrujen, ampak v studiu je dal vse od sebe.

► Glede na to, da je pred vrati poletje, vas čakajo kakšni zanimivi nastopi?

Poletje je zame vedno delavno na polno, kar pa punci seveda ni najbolj všeč (smeh). Čaka me vrsta nastopov po Sloveniji, od manjših zadev do večjih. Trenutno je moja tujina Francija in tako bo tudi poleti. Dvakrat imam turnejo, vmes pa še Švica, Nemčija, Avstrija, Hrvaška ... Pogovarjam se tudi za turnejo v Srbiji, ki bi bila v avgustu. Septembra pa naj bi odšel za en mesec v Ameriko. Ampak pogodbe še niso podpisane. Tako da bo polno dela. Pa tudi v studiu bom veliko, ker me čaka še veliko nedokončanega dela.

► Kaj pa čas za družino?

Vedno si vzameva deset dni za morje. To oba potrebujeva. Zdaj, ko je zraven še otrok, pa še toliko bolj, ker je tudi zanj koristno. Teh deset dni na morju mi predstavlja počitek za celo leto in polnjenje z energijo. Drugače greva za kakšen dan tudi na bazene ali malo na pot, ampak to morje je nujno. Po navadi greva kar na Hrvaško, izbereva Šibenik, Zadar ... Letos bo Crikvenica. In to zaradi tega, ker sem kot otrok hodil vrsto let v Crikvenico in me zanima, če bodo spomini znova oživeli. Pa še vožnje ni veliko (smeh).

► Če se ne motim, bo sin kmalu praznoval svoj prvi rojstni dan. Kako je zdaj, ko je Nikola že precej bolj dojemljiv za svet okoli sebe? In kako preživljate skupne trenutke?

Trudim se preživeti vsak prosti čas, ki ga imam, z njim. Zelo je zabavno, vsak dan si nad nečim presenečen. Rad se 'carta', je družaben, rad ima ljudi, vseskozi je nasmejan, vsi sosedje ga imajo radi. Počasi se pri-pravlja tudi na vrtec. Star pa je že 13 mesecev. En teden po rojstnem dnevu je shodil in zdaj vsepovsod samo raca in se smeji. Obožuje glasbo in si tudi veliko momlja in prepeva.

► Bo dobil še kakšnega bratca ali sestrico?

Nič ni v načrtu (smeh).

Tekst: Mihaela M. Kocbek
Foto: Milan Tomažin

Priporočamo