Uroš Perič: “Včasih je bilo bolj srčno, iz duše”

Uroš Perič: “Včasih je bilo bolj srčno, iz duše” (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Story
25. 12. 2015

Glasbenik Uroš Perič, ki ga ljubitelji kakovostne glasbe obožujejo zaradi njegovega načina interpretacije jazza, soula in bluesa, se že veseli novega leta - predvsem zaradi načrtov, ki si jih je zadal.

Ravno poteka promocija njegovega novega albuma Love Nectar, še posebej pa se ga veseli zato, ker ga bo prvič doživel v družbi sinčka Nikole in svoje Urške.

Story: Uroš, že nekaj časa je minilo od najinega zadnjega klepeta. Pri vas se je v tem času veliko dogajalo. Med drugim ste izdali tudi nov album ...

Ja, pa še res je (smeh)! Snemal sem ga letošnje poletje in zdaj je izšel. Snemal sem ga v studiu v Škofji Loki pri Primožu Grašiču, neke vokale in hammond orgle pa smo dosneli še v Konjicah pri Mateju Kovšetu.

Story: S kom ste sodelovali in kakšne pesmi so na albumu?

Tako kot pri vseh albumih sem tudi pri tem izbiral komade in glasbenike sam. Na njem je 14 novih skladb - tri od teh sem napisal sam, za druge sem poskrbel z aranžmajem. Zajema zelo raznovrsten izbor skladb. Od balad do instrumentala, čistega ameriškega soula, avtentičnega bluesa itd. Ker je bil moj prejšnji album posnet z revijalnim velikim orkestrom RTV Slovenije, sem se za ta album odločil za manjšo combo zasedbo, ki sem ji dodal spremljevalne vokale.

Story: Ima zanimivo ime - Love Nectar. Kaj vam pomeni ljubezen in zakaj takšen naslov? Kaj si lahko obetamo?

To je moj 14. album in vrti se okoli ljubezni. Ljubezen je zame glavna stvar v življenju in tako seveda vse, kar je povezano z njo. Vse skladbe, ki sem jih napisal ali jih pišem, izhajajo iz neke ljubezni, nekih dogodkov v življenju, ki so povezani z ljubeznijo. Skladbe, ki so na tem albumu, pa tako ali drugače govorijo o ljubezni. O njej tudi najraje pojem.

Story: V bistvu ste eden od redkih domačih glasbenikov, ki izdajajo albume kot po tekočem traku. (smeh)

Na leto izdam dva različna albuma in za enega delam veliko promocijo, drugega pa samo najavim. Tako da bo zdaj ta samo najavljen. (smeh) Sem pa že vzel štiri najbolj zanimive skladbe z njega in jih uvrstil na koncertne odre in v nastope.

Story: Glasbeniki se v zadnjih letih pritožujejo, saj jim zaradi interneta prodaja albumov upada. Kako vi to doživljate, glede na to, da albume izdajate tudi na drugih glasbenih trgih? Se tudi tam pozna na trend, ali je še vedno izdelek (torej album) iskan?

V Evropi se je spet začela večati prodaja cedejev, kar je dobra novica. Pri nas še žal upada. Pri meni je tako, da so nekateri moji albumu vezani na založbe in se prodajajo po trgovinah, drugi pa izidejo v samozaložbi in jih lahko prodajam po koncertih.

Story: Novi album bo zagotovo odlično božično darilo. Ampak če se ne motim, ste lani prav v tem času izdali album z naslovom Posvečeno vam. Kako se je ta album prijel med poslušalci dobre glasbe?

Ta album je bil do zdaj najzahtevnejši - kot projekt, ki smo ga izpeljali - in sem nanj zelo ponosen. V državah, kjer sem ga promoviral, je prejel najboljše kritike. Najboljši glasbeni kritiki teh zvrsti so ga ocenili za odlično delo. Mi smo ga pri nas promovirali, kolikor smo lahko, tudi z dvema večjima koncertoma. Mislim, da sem dosegel, kar sem želel na krajši rok. Tisto, kar želim na daljši, pa še čaka! (smeh)

Story: Vaše življenje je prepleteno z nastopi v številnih prestolnicah. Poleti ste bili v Monaku, potem ste odhiteli na festival v Francijo. Kaj vas čaka po novem letu?

Podpisal sem z večjim managerjem v Franciji, zato me naslednje leto čaka vrsta nastopov po tej državi, pričakujem tudi, da bom prvič nastopil na Nizozemskem. Nekje v aprilu se mi spet odpira Amerika itd. Veliko stvari je še pred podpisom, tako da bom raje kaj več povedal, ko bodo zagotovo potrjene.

Story: Ko potujete po vseh teh deželah, kako vas sprejmejo in kje do zdaj ste se najbolje počutili?

Povsod me zelo lepo sprejmejo. Počutim se odlično! Ne vem, kje sem se najbolje počutil. Veliko držav sem obiskal večkrat in vedno je bilo drugače.

Story: Ni skrivnost, da imate že nekaj časa družinico in ste ponosen očka Nikoli. Glede na to, da ste glasbeniki med prazniki seveda najbolj zasedeni, me zanima, kako jih boste preživeli?

Delal bom, ampak razen enega krajšega odhoda v tujino bom vse koncerte imel v Sloveniji. Načeloma na božično noč nimam koncertov, tako sva se zmenila tudi s punco. Njej to veliko pomeni in se tega držim. Moj božič pa je v januarju, in če odkrito povem, če dobim delo, ga pač vzamem.

Story: Koga vse obdarujete za božič?

To je vsako leto malo različno, ampak večinoma obdarujem dekle, njene starše in svoje starše. Letos pa bom prvič obdaril tudi sina. Sicer nerad kupujem darila in mi je to zelo težko opravilo. Ampak Urška si zapomni, kaj kdo potrebuje, in mi pomaga takrat, ko je čas za to!

Story: Boste sodelovali pri postavitvi jelke?

Imamo umetno jelko, ki pa jo je treba vsake toliko časa zamenjati. Okraskov nisem nikoli delal, jih pa obožujem. V kleti imamo polno škatel najrazličnejših okraskov. Letos bo jelka srebrno-rdeča ... nekaj v tem stilu. Postavljava jo s punco 24. decembra po kosilu.

Story: Če se vrneva nazaj v preteklost, kako ste sami doživljali praznike? Prihod Dedka Mraza?

Večje praznovanje imamo za katoliški božič, nekoliko manjše pa potem še januarja. Najlepši spomini iz otroštva so ravno ti božični prazniki. Takrat je bilo to bolj intimno. Bolj srčno in iz duše. Spominjam se, kako sem Dedku Mrazu pisal pisma. Takrat smo praznovali le njegov prihod. Živeli smo v bloku, in sicer v sedmem nadstropju. Mama mi je rekla, naj mu pismo nastavim na radiator, ker ga bo Dedek Mraz zagotovo našel. Naše želje so bile manjše, kot so danes pri otrocih, saj nismo niti vedeli, kaj vse obstaja, in ni bilo toliko igrač in drugih stvari. Danes pa te na internetu zasujejo s tisoč izdelki, ki jih morajo imeti otroci. Takrat smo bili navajeni na eno vrsto čokolade, ene igrače in želje so bile skromne. Spominjam se, kako lepi trenutki so to bili. Vesel sem tudi, da sem pravoslavec in da sem praznoval oba božiča. Takrat so mi v šoli dali tudi prost dan, da sem lahko odšel domov (v Srbijo) in sem tam praznoval z družino.

Story: Verjetno vas že vsi sprašujejo, kje boste letos preživeli najdaljšo noč v letu?

Za letos še ne vem. In če sem iskren, mi je to ena najbolj tečnih noči v letu. (smeh) Vsi te sprašujejo, kje boš itd. Meni je pa čisto enaka kot vsak drugi dan ali noč. Vedno se zadnja dva dneva odločim, kam bom šel. Novega leta ne doživljam več kot velike žurke, kot ko sem bil mlajši. Sem le bolj zrel. Vedno hočem, da se dobro je in da je prijetno razpoloženje. Sam imam novo leto tako ali tako po vsakem koncertu. (smeh) Lani smo vsi bili malo pri nas, malo pri sosedih in je bilo prav simpatično.

Story: Se spomnite morda kakšne dogodivščine, povezane s praznovanjem novega leta? Ste kdaj spuščali rakete, metali petarde?

Nikoli nisem imel rad raket in petard, niti kot otrok. Včasih sem sprejemal koncerte za novo leto, danes pa sem raje doma. Grem pa takoj že naslednji dan z delovno silo naprej.

Story: V bistvu boste to leto praznike prvič preživeli s sinčkom. Kako doživljate to in kaj vam to osebno pomeni?

Lepo mi bo pri srcu. Veliko slik se bo naredilo, veliko daril bo. Vse bo v pozitivnem vzdušju, kar je tudi prav. Osebno sem bolj izpolnjen, če lahko tako rečem.

Napisala MIMA
Fotografije Osebni arhiv, Gregor Katič, Albin Bizjak

Značke: Uroš Perić
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story51/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 51/2015

Story 51/2015, od 17. 12. 2015