Uroš Podlogar s fotografijo najde čarobni svet

Uroš Podlogar s fotografijo najde čarobni svet (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
2. 12. 2018

Uroš Podlogar ni novo ime na slovenskem fotografskem nebu, zagotovo pa je opazen po svojevrstnem slogu, s katerim je na strani najboljših svetovnih revij vnesel športni ekstremizem, nenavadno estetiko strojev in ljudi ter dobro mero vrtoglavice.

► Kaj človeka najbolj pritegne pri fotografiji?

Najbrž lepa slika, zanimiva, nenavadna tematika in kompozicija. Zase pa lahko rečem, da je fotografija postala del mojega vsakdana, hobi, ki je sčasoma prerasel okvire zgolj ljubiteljske dejavnosti. Moje delo je opazilo veliko blagovnih znamk, s katerimi sodelujem pri izjemnih projektih. Pred kratkim sem poskušal ujeti svetle trenutke s Sonyjem. Pri projektu sem sodeloval s priznanimi avtorji iz vse Evrope, kot glavni motiv pa izbral svoje dekle. Fotografiranje z naravno svetlobo je večji izziv, saj si prisiljen najti pravo svetlobo v bolj zahtevnih zimskih razmerah. Fotografija omogoča, da ujameš trenutek, ki bi sicer morda s časom zbledel. Omogoča mi, da se prek nje izrazim in pokažem svoj pogled na svet, naravo in značaje ljudi, ki jih slikam. Fotografija je zame čaroben svet, v katerem lahko svobodno ustvarjam.

► Ste imeli že kot otrok občutek za estetiko in sanjali, da bi postali fotograf?

Najbrž podobno kot vsi otroci – velike sanje o uspehu. O katerem poklicu sem v tistem trenutku 'sanjal', iskreno, ne vem več. Vem pa, da nisem vedno vedel, da bom postal fotograf, niti si nisem za to prizadeval. Ta ideja oziroma želja se je v meni porodila pred nekaj leti, ko me je čedalje bolj vleklo v naravo. Želja po raziskovanju je bila večja kot zgolj preizkušati nove stvari. Lepoto narave sem želel ujeti v objektiv.► Tri najbolj pomembne zadeve, ki bi jih omenili v zadnjih treh letih?

Morda se bo slišalo klišejsko, ampak zelo težko izberem le tri najpomembnejše stvari. V zadnjih letih se mi je življenje obrnilo na glavo, v zelo pozitivnem smislu. Delam to, kar najraje delam, v delu uživam in vsak projekt, ki ga dobim, je po svoje najpomembnejši. Vsakega projekta se veselim, vsako potovanje je nova in drugačna izkušnja. Če že moram kaj omeniti, bi rekel, da je to moj živ­ljenjski slog – delam to, v čemer najbolj uživam.

► Vaše fotografije zagotovo izstopajo v množici, kaj pa vi? S katerimi besedami bi se opisali?

Avanturist, športnik, optimist, vedno dobre volje, rad uživam življenje.

Besedilo: A. P. K. // Fotografiji: osebni arhiv