Uroš Slak je do sebe strog, do drugih ne

Uroš Slak je do sebe strog, do drugih ne (foto: Pop TV) Pop TV
Vir: Story
28. 2. 2018

Priljubljeni televizijski voditelj Uroš Slak je s televizijo povezan že kar lep čas.

Ko je odraščal, je bilo samoumevno, vsaj pri njih na Dolenjskem, da med počitnicami dijaki in študentje delajo, saj njihovi starši niso imeli veliko denarja.

Story: Vodili ste kar nekaj odmevnih informativnih oddaj. Katera vam je ostala v najlepšem spominu in katera vam je morda povzročala največ preglavic?

V najlepšem spominu sta mi ostali oddaji Trenja in Pogledi Slovenije. Obe sta spreminjali slovensko družbo. V zadnjih Pogledih Slovenije smo recimo opozorili na to, kaj se bo zgodilo Todoriću zaradi prodaje Mercatorja. Rezultat je bila prekinitev sodelovanja RTV SLO z mano in Bojanom. Vse, kar sva takrat v oddaji napovedovala, da se bo zgodilo, se žal tudi je. Le da vladajoči politiki in odločevalci takrat tega niso želeli slišati. S Trenji smo spreminjali formate pogovornih oddaj. Kaj takega do takrat na slovenskih televizijah ni bilo mogoče. Odpirali smo tabu teme. Stvari smo delali drugače kot do takrat. Politikom smo nastavljali ogledalo. Med prodajo Mercatorja, v času Janševe vlade, so v studio Trenj prvič in zadnjič sedeli skupaj vsi glavni akterji: Zoran Janković, Boško Šrot, Igor Bavčar, Adrijana Starina Kosem. To ni uspelo nobenemu drugemu mediju. V studiu Trenj so vedno sedeli glavni odločevalci. Kako tudi ne, ob četrtkih se je krojila njihova usoda. Skoraj polovica ljudi, ki je ob četrtkih zvečer v Sloveniji gledala televizijo, je gledala Trenja. To govori zase.

Story: Danes ste mojster večerne informativne oddaje na Pop TV. V čem se ta oddaja razlikuje od drugih?

Do zdaj sem delal tedenske pogovorne oddaje, 24UR ZVEČER pa omogoča, da analizo dnevnih dogodkov delate že isti večer. Dogodek nadgradite z gosti, analizami. Gledalcem pojasniš, zakaj se je nekaj zgodilo, zakaj je politik storil to, kar je. Odločevalcem nastavljaš ogledalo vsak dan. Določeni temi lahko sledimo ves teden, jo nadgrajujemo z lastnimi ugotovitvami. Politikom in odločevalcem tako lahko večkrat nastavimo ogledalo kot pri tedenskih oddajah. Lahko odpiramo teme in dogodke, ki jih druge oddaje ne. Gledalcem na tedenski bazi lahko nekaj sporočamo. Sam sem se odločil, da prek uspešnih 'start up' zgodb Slovencem pokažemo, da se v Sloveniji lahko uspe tudi na svetovni ravni, da to, da smo majhni, ni izgovor. Skratka, da ljudem pokažemo, da je mogoče. Samo volja in prva ideja sta potrebni. Dolgoročno lahko dosežemo spremembo miselnosti, in to je dobro za slovensko družbo.

Story: Kaj storite, ko vas gost v zadnjem trenutku zavrne ali pa si premisli? Kdo vam v takšnem primeru po navadi reče ne, so to politiki ali gospodarstveniki, kdo drug?

Nič, poveš mu, kar mu gre. Potem pa hitro reagiraš in postaviš drugo temo. Sam povem, kdaj kakšen politik noče priti v studio, ker se mi zdi prav, da gledalci to vedo in da s tem, ko ga v studio ne bo, ne pomeni, da tiste teme ne boš delal. Ne nazadnje bi gledalci lahko mislili, da nekega politika ne vabimo v oddajo, ker pač sodelovanje vztrajno zavrača. Še posebej, ker pred volitvami vsi želijo biti v studiih in nagovarjati gledalce. To se pozna že zdaj. V glavnem z nastopi v oddaji taktizirajo politiki, redko kdo drug.

Story: Želijo gosti kdaj vprašanja vnaprej ali si tega ne dovolite?

V glavnem ne, ker jih ne dobijo, sploh politiki. Največ, kar dobijo, so teme za pogovor. Je pa res, da z gosti, ki pridejo v studio, prej govorim po telefonu. Da vidim, kako razmišljajo, in potem lahko tudi lažje izpeljem soočenja, ker vnaprej vem, kako sogovornik razmišlja. Pri nepolitičnih temah, kjer je sogovornik včasih neizkušen ali gre za to, da se v pogovoru čim bolje nadgradijo znanstvene teme, pa naredim tudi to. Zaradi boljše obveščenosti.

Story: Kaj še želite voditi ali pa izpeljati na televiziji?

Glede na to, da sem že vodil dve najodmevnejši pogovorni oddaji v državi, nimam nobenih posebnih želja. Posvečam se samo oddaji 24UR ZVEČER, ker menim, da so tovrstne oddaje ustvarjene za sodoben način življenja in tako lahko tudi spreminjamo dogajanje v slovenski družbi ter nastavljamo ogledalo odločevalcem. Mladi čedalje pozneje hodijo domov, vse več ljudi gleda televizijo v poznejših urah in pričakujejo nadgradnjo informacij, ki jih čez dan dobijo na internetu. Prihodnost televizije ni več v tem, da bomo prvi z neko informacijo; velikokrat še vedno smo, ampak nas internet tukaj prehiti. Naša dodana vrednost so pogovori s kredibilnimi, najbolj vročimi gosti dneva, komentarji in razkrivanja ozadja dnevnega dogajanja. Vse to omogoča oddaja 24UR ZVEČER. Pri vsem tem lahko unovčim zgodovinski spomin, ki je pri novinarjih najpomembnejši.

Do sebe je strog, do drugih ne

Story: Ste tudi zasebno tako strogi kot včasih na televiziji?

Do sebe ja, do drugih ne.

Story: Kako zahtevni ste do sebe?

Kaj pa vem. V resnici sploh ne razmišljam o tem.

Story: Vaša nekdanja partnerka je Petra Kerčmar. Se danes še kaj slišita oziroma družita?

Normalno, da se. Drugače ne more biti. Imava Aljaža.

Story: Ali tudi sin Aljaža morda kaže kakšno zanimanje za medije ali je to še prezgodaj, glede na to, da je dopolnil deset let?

Naj to za zdaj ostane skrivnost.

Story: Trenutno niste samski?

Drži to, da sem samski in živim lepo življenje. Posvečam se Aljažu in staršem, ki so mi dali vse v življenju.

Story: Preprosto vprašanje: kaj počne Uroš, ko ni pred TV-sprejemniki? Kaj vas najbolj osrečuje?

Najbolj se veselim vikendov, ki jih vse preživiva z Aljažem. Že v ponedeljek razmišljam, kaj bova z Aljažem delala v petek, soboto in nedeljo. Takrat sva skupaj, z ljudmi, ki jih imam rad in mi veliko pomenijo. Vesel sem, da se dobro razumem s sestro Vladko, nečakoma Jakobom in Matijo. Da Aljaž prinaša radost in življenje mami in očetu, ko smo ob koncu tedna skupaj. Da znava biti z Aljažem tudi sama, ko to želiva. Da Petrina mama Nada, Klemen in Tatjana tako lepo skrbijo za Aljaža, ko midva s Petro zaradi narave dela ne utegneva. Da vem, da imam prijatelje, ki me ne bi pustili na cedilu. Vse to so majhne radosti, ki človeka delajo srečnega. Aljaž mi je zadnjič zvečer, ko sva skupaj ležala v postelji in se pogovarjala, rekel: Očka, ti imaš lepo življenje. Pa sem ga vprašal, zakaj tako misli. In mi je dogovoril: Zato, ker delaš tisto, kar te veseli. In res je - Aljaž in novinarstvo sta moje življenje.

Story: Zadnje čase želijo biti vsi mladi in lepi, kako vi skrbite za nego svoje kože?

Ne skrbim. Staranje je del človekovega življenja. Ne morejo ga prikriti niti kreme niti lepotne operacije. Nihče mu ne more uiti. Star si toliko, kot se počutiš. Kako pa si pri tem videti, je nepomembno.

Story: Zima je čas za zimske radosti. Se kdaj odpravite smučat ali pa vam to ni najbolj blizu?

Včasih smučava z Aljažem, ampak to bolj v popoldanskih urah.

Story: In za konec, kje se vidite čez deset let?

Nimam pojma. Nikoli nisem delal načrtov za prihodnost. Od mladosti sledim eni sami maksimi, ki sta mi jo zaupala mama in oče. 'Uroš, ti samo dobro, odgovorno delaj in bodi dober z ljudmi, vse drugo pride samo od sebe.'

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Pop TV, Igor Zaplatil

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story5 /2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 5 /2018

Story 5 /2018, od 15. 02. 2018