Slovenski igralec Uroš Smolej ima v zadnjih dneh bolj malo časa, saj je njegov urnik poln obveznosti zaradi predstave Pohujšanje, ki je v koprodukciji Cankarjevega doma, SNG Drame in Mestnega gledališča ljubljanskega zakorakala na gledališke deske.
Prostega časa tako skorajda ni, če pa se že ponudi kaj prostih ur, jih igralec rad izkoristi za ustvarjanje v kuhinji. "Kuhanje je oblika kreativnosti. Hrana je nadvse lepa, tudi vse, kar dam na krožnik, je estetsko. Tako jo dosti bolj z užitkom pojem, kot pa če bi vse skupaj vrgel na kup," nam je zaupal Uroš, ki ni izbirčen, saj rad je vse. V kuhinji nadvse uživa, v prihodnosti pa se ne bi branil dodatnega znanja, s katerim bi obogatil svoje.
"Rad improviziram, sem pa premalo izobražen, da bi kuhal mojstrovine. Rad bi se izobrazil, spoznal skrivnost začimb, različne kombinacije, pa tudi pravi izbor vin. Imam zgolj intuicijo, po kateri se ravnam," prizna igralec, ki v zadnjih dneh uživa predvsem hitro pripravljeno hrano, saj premiera Pohujšanja zavzame večji delež urnika. "Ne posedam rad sam v restavracijah, tako si vzamem kosilo kar za domov. Problem nastane, ker se ponoči z vaje vedno vrnem zelo lačen," prizna z nasmehom.
Za kuhanje ga je navdušila mama, ki je odlično kuhala, tako je zrasel ob vonju čudovitih jedi domače kuhinje. Kmalu pa se je za štedilnikom lahko preizkusil tudi sam. "Ker je mami delala v Avstriji, sem bil primoran poskrbeti zase, za hrano. Tako sem začel kuhati. Pa tudi poplava kuharskih oddaj me je spodbudila, saj me zelo zanimajo," pove.
Pred časom so ga povabili tudi v oddajo MasterChef, vendar mu igralski urnik tega ne omogoča. "Ne vem tudi, ali lahko pri tem prideš do izraza. Ob vseh teh omejitvah je to nemogoče. Odrejen čas, pa še vsi ti buljijo pod roke. To ni zame! Nekatere jedi potrebujejo svoj čas," je prepričan.
Njegova družabna omrežja so polna slastnih jedi, čeprav igralec prav svoje izrazite specialitete nima. "Vse je odlično. Za kakšne jedi mi je prav žal, da si ne zapišem recepta. Kombinacije so morda zelo nenavadne, zato si jih ne zapomnim. Vse je stvar improvizacije," poudarja Uroš, ki uživa tudi v vzhodnjaški kuhinji, v prihodnosti bi se rad lotil tudi sušija: "Ne vem, kako je ljudem lahko dolgčas. Če imaš preveč časa, si lahko dan zapolniš s kuho."
Besedilo: Nika Arsovski // Foto: Helena Kermelj
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču