Urška Bračko o nedavnem incidentu zaradi selfija!

1. 2. 2015

Naša lepotica Urška Bračko je brez vsakega slabega namena padla v velik medijski škandal, ki se je zgodil v okviru izbora Miss Universe v Miamiju. Tam se je namreč fotografirala v družbi miss Japonske, miss Libanona in miss Izraela, ki se je v zadnjem hipu vsilila v kader. Ker pa sta zadnji državi uradno še vedno v vojni, je zaradi nenamernega druženja nastal pravi mednarodni politični spor.

Urška je za ljubezen, ne vojno.
Urška v družbi lastnika licence Miss Universe Donalda Trumpa

Urška je že na začetku januarja odpotovala v Združene države Amerike, kjer se je udeležila svetovnega izbora Miss Universe. "To je že 63. svetovni izbor in letos je potekal na sončni Floridi," pojasni Urška. Na potovanju je imela priložnost spoznati tudi očeta tega tekmovanja Donalda Trumpa: "Z dekleti namreč preživljamo čas prav v njegovem Trump National Doral Miami resorju, ki je le eden v zbirki Trumpovih hotelov. Ima jih še v New Yorku, Sohu, Chicagu, Vegasu, Torontu, Panami, Vancouvru, Washingtonu, Riu in v petih drugih mestih."

Mednarodni škandal

Glede na to, da je bilo to njeno prvo potovanje čez lužo in to še na tako posebni dogodek, je Urška neizmerno uživala. "Sicer je bilo zelo naporno, ampak kljub vsemu smo s puncami uživale. Vse se je vrtelo in dogajalo okoli nas. Urnik je bil zapolnjen do zadnjega trenutka in prostega časa skorajda ni bilo. Res smo se imeli odlično in vsi, ki so skrbeli za dogodek, so bili neverjetno prijazni in ustrežljivi." Se je pa Urška čisto po naključju znašla v precej neprijetnem položaju. Miss Izraela Doron Matalon se je v sproščenem trenutku z mobilnikom slikala z miss Libanona Saly Greige, našo Urško in miss Japonske. Po objavi fotografije na družabnih medijih se je sprožil pravi mednarodni škandal, zaradi katerega miss Libanona sploh ni vedela, ali se bo lahko vrnila v svojo državo. Po objavi slike so jo namreč libanonski mediji grdo obtožili. "Menim, da bi za te tri tedne dekletoma morali dovoliti druženje, saj je to kljub vsemu lepotno tekmovanje, ki naj ne bi imelo zveze s političnimi težavami. Žalostno je, da lahko en selfie povzroči takšen incident, ker sta državi v sporu," je razočarana Urška. To sicer ni prvič, da je kriza na Bližnjem vzhodu vplivala na tekmovanje Miss Universe. V letu 2002 so zavrnili udeležbo miss Libanona, ker se je na izbor odzvala tudi miss Izraela. Leta 2006 pa sta v velike težave zabredli tudi miss Libanona Gabrielle Bou in miss Izraela Anastacia Enit, potem ko sta razkrili, da sta vzpostavili osebno prijateljstvo. Nekako v tistem času so izraelske vojaške sile bombardirale nekatere predele Libanona.

Neprijetno

Urška, ki je bila po naključju ujeta v to igro, je zaskrbljena. "Vsi smo ljudje in glede na to, da lepotna tekmovanja že več desetletij zagovarjajo svetovni mir, upam, da se bosta državi omehčali in sprejeli svoji predstavnici nazaj. Miss Libanona je bila zelo prizadeta, saj do konca tekmovanja ni vedela, ali se bo sploh lahko vrnila v svojo državo. Upam, da se bo vse uredilo," doda Urška. "Bilo je zelo neprijetno, saj sta morali dekleti ves čas paziti, da nista sedeli pri isti mizi in da nista bili v stiku. Po tem incidentu je miss Libanona potočila veliko solz, saj so v njeni državi res zelo strogi glede tega. Ne vem, ali so bile kakšne posebne namere pri tej fotografiji in ali so želeli sprožiti incident, ampak se mi zdi, da je preseglo vse meje. Žalostno je, da pri takšnih stvareh ne znamo za trenutek pozabiti na medsebojne težave," je še dodala naša lepotica. Številni pa so tudi menili, da države, ki imajo tovrstne konflikte, sploh ne bi smele sodelovati na izborih, na katerih so v ospredju prav mir, zavzemanje za medsebojne odnose in spoštovanje drugačnosti narodov. Sodelovanje bi jim morali prepovedati vse, dokler ne bi znale te ovire obiti in konflikte pustiti v ozadju. Vsaj v določenih pogledih.

Izjave ob incidentu

Sovražnost ne pozna meja!

Miss Libanona je dala izjavo, v kateri je poskušala razložiti, kako je nastala sporna fotografija: "Prvi dan prihoda sem bila zelo previdna, da ne bi imela kakršnekoli komunikacije z miss Izraela. A ko smo se želele slikati z miss Slovenije in miss Japonske, je vskočila in naredila fotografijo, ki jo je objavila na družabnih medijih. To se je zgodilo. Upam, da bom imela vso podporo pri svojih državljanih na izboru za miss Universe." Na očitke pa se je odzvala tudi Doron Matalon, ki je napisala, da je ti odzivi ne presenečajo, ampak žalostijo. "Žalostno je, da se sovražnost ne more izključiti iz tekmovanja vsaj za tri tedne, ko dobiš življenjsko priložnost spoznati dekleta z vsega sveta kot tudi iz sosednje države."