Urška Sršen in zgodba o uspehu: Tehnologija mora biti podrejena uporabniku

bellabeat zagreb 11052021 urska srsen (foto: Foto: Boris Štajduhar) Foto: Boris Štajduhar
Vir: Story
27. 6. 2021

Poslovna partnerja, Slovenka Urška Sršen in Hrvat Sandro Mur sta imela vizijo. V le nekaj letih jima je uspelo postaviti na noge globalno uspešno podjetje. Čeprav so tu v igri milijoni, sta oba skromna, da sta najbolj ponosna na vpliv, ki ga imajo njihovi pripomočki na zadovoljne uporabnice po vsem svetu. S pametnim nakitom namreč lahko spremljajo aktivnosti organizma, kot sta stres in menstrualni cikel.

Lahko bi zapisali: partnerja zasebno in poslovno - hrvaški matematik Sandro Mur in slovenska kiparka Urška Sršen sta imela vizijo. V le nekaj letih jima je uspelo postaviti na noge globalno uspešno podjetje.

Čeprav so tu v igri milijoni, sta oba skromna, da sta najbolj ponosna na vpliv, ki ga imajo njihovi pripomočki na zadovoljne uporabnice po vsem svetu. S pametnim nakitom namreč lahko spremljajo aktivnosti organizma, kot sta stres in menstrualni cikel.

Tako mladi ste že dosegli toliko, kot večina ne bo nikoli. Kako se počutite ob dejstvu, da ste ena najuspešnejših poslovnih žensk v svetovnem merilu?

Hvaležna sem, da sem lahko v tako kratkem času izkusila tako veliko. Mislim, da imam še veliko prostora za napredek. Moja kariera je pri mojih 32 letih vendarle šele na začetku in upam, da bom imela še priložnosti za nadaljnji razvoj. V svojem delu uživam. Obdana sem z izjemnimi posamezniki, s katerimi vsak dan ustvarjamo, se učimo in rastemo.

Urška Sršen

Kako se je sploh začela vaša zgodba o uspehu?

Po končanem programu Y Combinatorju leta 2014 sva s poslovnim partnerjem Sandrom ustanovila podjetje Bellabeat z namenom, da razvijemo izdelke, ki bodo ženskam pomagali slediti in izboljšati življenjski slog in zdravje. V tem času je tehnologija za spremljanje življenjskega sloga, predvsem dnevne aktivnosti in spanja, dosegla izjemen razvoj.

Na trgu se je v kratkem času pojavilo veliko tehnološko zanimivih izdelkov, ki uporabnikom pomagajo izboljšati življenjske navade in telesno pripravljenost. Čeprav so tovrstni izdelki vse bolj priljubljeni in je njihov tehnološki razvoj v polnem razmahu, je bilo oblikovanje teh izdelkov in uporabniške izkušnje zanemarjeno. Večino teh izdelkov so razvili predvsem za moške uporabnike, ženske pa so bile kot uporabnice povsem spregledane. S Sandrom sva v tem videla enkratno priložnost, da razvijemo blagovno znamko in izdelke, ki združujejo inovacijo v tehnologiji in oblikovanju in so predvsem narejeni po meri ženske uporabnice.

Študirali ste kiparstvo, verjetno takrat niste razmišljali o tem, da boste nekoč strogo poslovna ženska?

Ne mislim, da sem strogo poslovna ženska. Je pa res, da si kot dijakinja in študentka nisem mislila, da se bom nekoč ukvarjala s podjetništvom in razvijala visokotehnološke izdelke. Vedno sem si želela ustvarjati in razvijati svoje ideje. Kiparstvo me je prav zato že kot deklico navdušilo. V svojem današnjem delu najbolj cenim svobodo in obilje izzivov. Največ se pravzaprav ukvarjam z razvojem naših izdelkov in blagovne znamke, kar je edinstvena priložnost za kreativnost, učenje in razvoj.

Se vam je kdaj zdelo, da ste v slabšem položaju, ker ste ženska?

Nikoli. V tem vidim samo prednosti. Podjetništvu, razvoju izdelkov in preostalim delovnim izzivom pristopam drugače kot moški kolegi, saj stvari kot ženska vidim in doživljam drugače. V Bellabeatu se trudimo zaposliti čim več žensk, predvsem na vodilnih mestih. Mislim, da to pomembno vpliva na naše poslovanje in uspeh. Predvsem zato, ker razvijamo izdelke za ženske uporabnice in ker so večino konkurenčnih izdelkov in blagovnih znamk razvili moški.

Urška Sršen

Imate občutek, da ste dosegli vrh ali stremite k novim ciljem? Nekateri bi rekli, dovolj imam, zdaj pa samo še uživanje. Pri vas pa se vidi, da nenehno razmišljate in snujete nove produkte oziroma projekte …

Podjetje se še vedno razvija, raste in sooča z nenehnimi izzivi. Kot soustanoviteljica sem zgodbo začela in s tem prevzela veliko odgovornost. Dokler sta moj vpliv in delovanje za Bellabeat pomembna, se od dela ne morem ločiti. Poleg tega v svojem delu enostavno uživam. V podjetju, kot je Bellabeat, je vsak dan nova priložnost. Idej in želja mi res nikoli ne zmanjka.

Kako vzdržujete ravnotežje med poslovnim in zasebnim življenjem?

Bellabeatu sem posvetila pomemben del svojega življenja in v tem našla izpolnitev. Zato pravzaprav jasne meje med mojim poslovnim in zasebnim življenjem ni. O delu razmišljam vedno. V vsem, kar počnem v zasebnem življenju, iščem priložnost za navdih ali učenje, kar mi pomaga pri delu. Delo me zelo veseli in v svoji poslovni poti vidim izjemno priložnost za osebni razvoj. Zelo rada se tudi družim in delam s podobno mislečimi, zato v zasebnem življenju s tem nimam težav.

Kako je koronakriza vplivala na vaš posel?

Wellness industrija je rasla že pred pandemijo in krona je rast samo še pospešila. Ljudje so spoznali krhkost in pomembnosti lastnega zdravja. V negotovosti in stresu, ki ju je prinesla zdravstvena kriza, so začeli iskati varnost in trenutek normalnosti pri osebni negi in skrbi za zdravje. Predvsem pa so ljudje po vsem svetu začeli iskati vsebine in pripomočke, ki bi jim to skrb omogočile doma. V Bellabeatu smo se znašli ob pravem času na pravem mestu in razmere so nam omogočile rast. Ko se je začela pandemija, smo že imeli aplikacijo, prek katere smo ponudili vsebine, ki so uporabnicam olajšale skrb za lastno telesno in duševno zdravje s pestrim izborom telesnih vadb, joge in različnih tehnik meditacije ter spremljanjem lastne aktivnosti.

Vedno urejeni in sveži, kako vam to uspeva poleg vsega dela, ki ga imate? Verjetno tudi zaradi vaše aplikacije …

Me zares veseli, da me tako vidite. V resnici imam tudi veliko slabih dni, ko se mi ne da niti iz postelje, kaj šele na delo ali trening. Se pa izjemno trudim, da vzdržujem zdrav način življenja in skrbim za svoj um in telo. Zdravje vidim kot svojo najpomembnejšo naložbo.

Pri osebni negi in skrbi za lastno zdravje si pomagam z izdelki Bellabeat. Nov pametni nakit Ivy mi pomaga, da vzdržujem redno aktivnost in skrbim za zdrav bioritem. Da poskrbim, da se ustrezno spočijem in da je moj pristop k osebni negi celovit - da posvečam enako pozornost tako duševnemu kot telesnemu zdravju. Pametna steklenička Spring mi pomaga, da čez dan pijem dovolj vode.

Aplikacija Bellabeat na osnovi podatkov o aktivnosti in menstrualnem ciklusu uporabnicam vsak dan pripravi prilagojen program vadbe, prehrane, meditacije in informativnih vsebin in ponuja dostop do obsežne knjižnice vsebin s področja ženskega wellnessa. Sama rada izvajam pilates in obrazno jogo. Z informacijami v aplikaciji Bellabeat si tudi pomagam pri uravnavanju prehrane in nadomeščanju manjkajočih vitaminov in mineralov s prehranskimi dodatki. Hkrati veliko raziskujem in se učim o novih tehnikah in trendih s področja osebne nege in zdravja žensk tudi zunaj Bellabeata. To znanje potem uporabim v naših izdelkih in vsebinah.

Kako sicer tehnologija vpliva na vaše življenje? Ste vedno priklopljeni ali se kdaj povsem odklopite od sveta, da se umirite?

Čeprav vedno, res 24 ur na dan, nosim oziroma uporabljam naše tehnološke izdelke Leaf, Ivy in Spring, skrbim za redni 'tehnološki detoks'. Zvečer se odklopim od nenehnega dotoka informacij - v mojem primeru sta to prenosni računalnik in pametni telefon.

Tudi čez dan poskušam čim bolj omejiti nepotrebno izpostavljenost zaslonom in opozorilom. Zvok telefona imam vedno izključen. Ko sem dosegljiva, tako ali tako gledam v zaslon. Med obroki, treningom, sprehajanjem psa in druženjem s partnerjem se trudim ne gledati na telefon. Prav zaradi želje po manjši zasičenosti z nepotrebnimi informacijskimi impulzi, ki so posledica obdanosti s tehnologijo, smo naše izdelke zasnovali brez zaslonov. Verjamemo, da mora biti tehnologija podrejena uporabniku, in ne obratno. Pri oblikovanju izdelkov se trudimo, da uporabniku omogočamo dobro uporabniško izkušnjo in dosežemo svoj namen brez pretirane vsiljivosti.

Kaj je za vas največje razkošje?

Zame je največje razkošje čas. Vedno mi ga primanjkuje. Nikoli mi ne zmanjka idej, kaj bi počela in kaj vse bi rada še naredila. V tem letu bi se rada ob vseh poslovnih ciljih, ki sem si jih zadala, še naučila govoriti mandarinsko.

Za ženske ste pravi vir navdiha, tako s svojim življenjem kot s svojo aplikacijo oziroma pametnim nakitom. Čutite zaradi tega veliko odgovornost?

Čeprav me zelo veseli, da drugi v mojem delu najdejo pozitiven navdih, o tem ne razmišljam veliko. Ves čas se trudim delati dobro zase in za druge ter ustvarjati izdelke, ki razveseljujejo in pomagajo našim uporabnicam.

Besedilo: Sandra Bratuša // Fotografiji: Boris Štajduhar

Nova Story že v prodaji

Story