Urška Vučak Markež (Zvezde plešejo): “Sem v sedmih nebesih!

Urška Vučak Markež (Zvezde plešejo): “Sem v sedmih nebesih! (foto: Osebni arhiv, Miro Majcen) Osebni arhiv, Miro Majcen
Vir: Nova
10. 4. 2017

Profesorica, igralka, žena in mati, ki se te dni vrti tudi v oddaji Zvezde plešejo, vedno vidi svoj cilj, ki si ga zastavi. Urška Vučak Markež navdušuje gledalce z lahkotnimi plesnimi koraki, s katerimi nazorno pokaže, kako zelo uživa v novih izzivih. Čeprav med sotekmovalkami s svojim videzom izstopa, to prikrije s svojo pozitivno energijo in simpatičnostjo.

Urška in Jernej sta se prebila skozi prve oddaje Zvezde plešejo. Oboževalci so jima naklonjeni in ju podpirajo pri njunih izzivih. Urška nam je zaupala, kako se počuti, ko iz tedna v teden sprejema nove izzive in se uči nove plese.

"Ko je prišlo povabilo za nastop v oddaji, sploh nisem razmišljala, da bi rekla ne," prizna že na začetku. "Seveda nimaš občutka, kaj vse te čaka, sem pa pričakovala užitke v plesu s profesionalnimi plesalci. Naloga je zahtevna in zdaj vidim, da do dobrih rezultatov prideva šele, ko sva oba kolikor toliko zadovoljna z odplesanim na vajah."

Iz tedna v teden si mora Urška zapomniti nove plesne korake in sprva je mislila, da bo to velik zalogaj.

"Sem mislila, da mi ne bo uspelo zapomniti si koreografije, pa kar gre, ker jih Jernej odlično sestavlja. Največji izzivi so zame ob ponedeljkih, sredah, petkih in nedeljah. V ponedeljek dobiš nov ples in pesem. Plesalec ti že v prvem dnevu predstavi ogrodje cele koreografije in te jo poskuša naučiti, še več, na koncu vaje jo moraš nekako odplesati, da te posnamejo za boljši uvid v nadaljevanje vaj. V sredo se prvič srečaš s sceno in plesom v studiu ter posneto glasbo, ki jo igra orkester, koreografija se dokončno izoblikuje. V petek prvič plešeš v kostumu in pesem že igrajo v živo. Za nedeljo pa je jasno, že generalka je izziv, oddaja pa tudi."

Dela to, kar jo veseli

V vsak ples je treba vložiti precej truda, še posebej za zvezde, ki se s tem niso nikoli profesionalno ukvarjale. Tudi Urška je to nalogo vzela precej resno.

"Sem vedela, da brez truda ni nič, ampak za zdaj še nisem tako daleč, da bi gledala na vse to kot na trud. Zelo uživam in razen tega, da sem bolj utrujena kot običajno, da me bolijo noge od plesa v petkah in da nimam dovolj časa za družino in prijatelje, sem kot v sedmih nebesih. Glede kondicijskih izzivov pa bom rekla takole, da za zdaj ne bi rada izzivala, ampak še čakam na kondicijski izziv."

Urška in njen soplesalec Jernej Brenholc sta se dobro ujela, čeprav je taktirka dela v njegovih rokah. "Jernej je strog samo za stvari, za katere se on odloči, da so pomembne, in tisto potem mora tako tudi biti. Drugače pa je odprt za predloge in izboljšave. Kar se meni zdi pomembno, ni nujno, da je njemu. Takrat mi zmeraj reče. Zaupaj mi, lepo te prosim, ne kompliciraj, samo zaupaj mi," pripomni Urška, ki pa se tudi zaveda, da bo v oddaji vedno večja tekmovalnost.

"V šali sem dejala, da ne bom mogla dolgo ostati v oddaji samo na račun tega, da sem simpatična, lepa in imam lep stas ter da sem tako mlada, ampak da bom mogoče morala začeti res delati na tehniki, kot so mi rekli sodniki." Vsak od tekmovalcev je unikaten in slednje ocenjujejo tudi gledalci pred malimi zasloni.

"Unikatni smo vsi, vsak po svoje. Zase mislim, da je več stvari, poleg tega, da nisem suha, sem morda karakterno zanimiva, sem iskrena tudi v neprijetnih rečeh, energijsko odprta, tudi nerodno mi ni. Ko plešem, ne razmišljam, ali je koreografija lepo, ali sem jaz dobro videti, ali je seksi. Edina skrb je uživati in odplesati, kot smo se dogovorili. Če sem srečna, zadovoljna in mi nekaj uspe, oz. sem dobra v nečem. To po mojem mnenju veliko ljudi vidi kot dosežek človeka, ki kljub vsemu (v mojem primeru debelosti, sicer ima pa vsak človek pri sebi kako oviro) reče življenju DA, in to si v bistvu želijo zase. Najdejo se pa tudi taki, ki so tako ljubosumni, da v tem primeru raje kritizirajo in žalijo."

Ni obremenjena

Že od nekdaj je Urška izstopala s svojim videzom in to, da ima nekaj kilogramov viška, je ne moti. Tudi v šovu izstopa po svojem videzu, saj je od preostalih sotekmovalk – zvezd – precej bolj okrogla. In temu primerno so prilagojeni tudi plesni liki.

Na plesnem parketu so, kar se tega tiče, prednosti in slabosti.

"Sigurno me Jernej ne bo dvigoval, me obračal na glavo, me zvijal ko kačo in podobno. Torej veliko atraktivnih elementov odpade že v startu," doda. Kot številni drugi se je tudi Urška obremenjevala z odvečnimi kilogrami in doživela tudi kakšne situacije, zaradi katerih ji je bilo neprijetno.

"Ja, v obdobju odraščanja sem se kar obremenjevala. Predvsem ko se gleda za fanti in si želiš, da bi kdo pogledal še za tabo. Če teh pogledov ni ali jih je malo, lahko kaj hitro začneš kriviti težo kar za vse neuspehe, ki te doletijo. Ljudje smo nagnjeni k temu, da nerealno vidimo krivce svoje nesreče in tak izgovor nam preprečuje, da bi napredovali. V resnici se vse da, le vsem se ne da. Jaz na prvi pogled ne dam dosti. Danes mi je najpomembnejša energija in kemija med ljudmi. Mi pa gredo na živce ljudje, ki se očitno zmrdujejo ali posmehujejo ljudem zaradi debelosti ali česar drugega. To se mi največkrat zgodi na plaži. Normalno, da pri mojih kilogramih v kopalkah nisem videti, kot da sem z Obalne straže, ampak saj nisem prišla na modno pisto. Najbolj mi seveda pristajajo enodelne kopalke, ki pa jih najraje ne bi nosila, ker čez plavanja v Evinem kostumu ga ni. Če se da, to tudi uresničim. Na morju imam dvodelne kopalke, v vodi pa modrček zataknem v spodnji del kopalk."

Urška ni sramežljiva, res pa je, da pri izpostavljanju ženskih atributov pomisli, kaj je okusno in kaj ne.

Uživa v hrani

Hrana nikoli ni bila ovira, da bi Urška pazila na svoje kilograme. Rada zelo dobro je, in to ji ni težko priznati.

"Ja, zelo rada uživam v hrani. Očitno, ne? Sem izbirčna in rada jem, kar mi je dobro, takrat se seveda hitro spozabim pri količini. Ker zelo redko jem manj, v glavnem toliko, kolikor potrebujem, in več. Je pač povprečje tako, da imam zmeraj več in več kilogramov. Mislim, da izkoriščam hrano zaradi čudovitih občutkov, ki jih lahko imam, ko nekaj dobrega jem," doda.

Urško pri njenih podvigih podpira vsa družina. Žal pa najdražje zadnje dni, zaradi obilice vaj in priprav na šov, vidi manj, kot bi si želela.

"Zelo so veseli zame in zelo ponosni. Čutim, da me podpirajo. Časa, da se vidimo, je zagotovo premalo. Trudimo se, da maksimalno izkoristimo čas, ki ga imamo na voljo. Morda si zdaj celo večkrat kot po navadi povemo, kako radi se imamo."

Urška ima dva otroka, sina Grega in hčerko Nino, ki pa sta nekako že vajena mamine prepoznavnosti. "Na to sta res navajena že od prej. Takrat, ko je kaka večja stvar, je to bolj intenzivno, drugače pa je zmeraj prisotno. Na Ptuju me tako poznajo, ko kam gremo, se pa tudi vedno nekdo najde, ki me prepozna," nam še zaupa Urška.

Mihaela M. Kocbek

Priporočamo