Urško Vučak Markež in Zvezdano Mlakar povezuje še nekaj več kot le gledališke deske

Urško Vučak Markež in Zvezdano Mlakar povezuje še nekaj več kot le gledališke deske (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
26. 1. 2019

Zelo simpatični sogovornici, igralki, ki pomembno oblikujeta slovenski medijski prostor. 

Urško Vučak Markež, zgovorno Štajerko, ki jo je Slovenija lahko bolje spoznala v oddaji Zvezde plešejo, in vsestransko nadarjeno Zvezdano Mlakar pa povezuje še nekaj več kot le gledališke deske - obe nastopata v novem muzikalu Menopavza.

Story: Luč sveta je na odrskih deskah Špas teatra ugledal muzikal Menopavza, poln zabavnih vsakdanjih prigod ob spremljavi večnih hitov preteklih let. Koliko sebe pa ste sami lahko vložili v predstavo?

Urška: Nekaj že. Morda v povezavi z menopavzo ne toliko, saj se pri tem bolj zanesem na pogovore z mamo in tistimi, ki so že izkusili to obdobje, v povezavi z mojo vlogo pa, saj je lik zelo vesel, kar mi je pisano na kožo. Ustreza mi, da vnašam veselje in radost v našo četverico.

Zvezdana: No, kar v celoti. Tu ne gre za četrtine, polovice. Igralec vedno črpa iz sebe. Zanimivo, da ne igram podjetnice ali zvezde, temveč ‘pipiko’, žensko, odvisno od moškega. Prav zato mi je to blazno zabavno poiskati v sebi, ker jaz to tudi sem. Zabavno, zanimivo … Kot se čudim sebi, tako me tudi moje kolegice gledajo in se smejijo. Kar naenkrat bom na odru precej manj jasna, bolj plaha.

Story: Ste se med vajami in meseci priprav kako zbližale?

Urška: Mislim, da ja. Moj prvi odziv je bil sicer: ‘Joj, Helena Blagne.’ Saj je nisem poznala. Navzven je diva, eden od najprepoznavnejših obrazov na sceni. Ali pa Salome … No, pa Zvezdana. Do nje gojim veliko spoštovanje, je igralka z renomejem. Morda sem se zato projekta lotila previdno. Ko pa smo se začele pogovarjati, si izmenjavati mnenja … Tako kot povsod v življenju, ko se dobijo štiri dekleta, ni pomembno, od kod so, kako so oblečena, v nekih temah se brez dvoma najdemo. Ženske že najdemo temo za pogovor.

Zvezdana: Seveda, v igralnih procesih se to vedno dogaja. Če so dobri, se sodelujoči vedno povežejo. Nisem še sodelovala pri projektih, kjer bi se skregali.

Story: Kaj vas povezuje, če pustimo Menopavzo ob strani?

Urška: Ne vem, zdi se mi, da gre predvsem za odnose z ljubljenimi osebami, moškimi. Z ljubeznijo imamo vsi izkušnje, najsi bodo negativne ali pozitivne. Ljubezen do dela, otrok, partnerja … Rade se smejimo, saj smo se dobro sprostile, tako nam hecev ne manjka. Vsaka ima smisel za humor in se brez težav pohvali tudi na svoj račun. Vsaka ima svoje hibe in brez zamer se šalimo na ta račun.

Zvezdana: Jaz pa mislim, da radovednost. Neskončna radovednost. Kako lahko ustvarjam skupaj s Heleno? Kaj se bo rodilo iz sodelovanja s Salome? Z njima drugače ne bi mogla sodelovati, saj se naše poti najverjetneje ne bi nikoli križale. Z Urško je čudovito sodelovati, saj je čarobna v svoji prešernosti. Kako se lahko ženske povežemo? In prav to nas povezuje. Lotevamo se stvari, ki jih nobena od nas ne obvlada. Ples? Nobena sprva ni bila vešča.

Story: Na odru lahko tako obračunate tudi z osebnimi težavami, ki pestijo vsakega izmed nas.

Urška: Tudi osebne tematike pridejo na jedilnik. Včasih med vajo pademo v določeno temo. Režiserka je na srečo zelo življenjska, tako zagovarja, da se povezujemo skozi pogovore. Iz njih lahko črpamo tudi za predstavo. Dobro je, da smo povezane. S tem, ko se pogovarjamo o bolj osebnih stvareh, se lažje tudi povežemo, odpremo. To je odličen način za sprostitev.

Story: Ste v delu predstave pomislili: Joj, moj je tudi tak?

Urška: Ne, nimam teh izkušenj. Mladi žrebec … Joj, ne. Pa tudi eden takšen je, ki si želi kuharice, ne podjetnice. No, mojemu je bilo hitro jasno, da iz te moke ne bo kruha. Na srečo je ostal. (smeh)

Story: Kako pa ste se lahko poistovetili s pripetljaji, ki pestijo žensko druščino?

Zvezdana: V tej predstavi zagotovo, a ne bom ničesar izdala, kar sami se prepričajte. (smeh)Story: Si lahko v procesu izmenjujete tudi izkušnje? Kako vidne so razlike v letih?

Zvezdana: Urška nas uči. ‘Poln kufer’ imam deljenja ljudi na leta. Ta res niso pomembna. Če lahko Urška marsikaj nauči mene in jaz njo nazaj, to ni zaradi let, temveč zaradi izkušenj, življenjske pozornosti, izzivov. Srečala sem že veliko neumnih starih ljudi, pa po drugi strani tudi izjemnih mladih posameznikov. Dajmo gledati raje na življenjsko modrost, ki jo imajo lahko tudi mladi. Vedno sem mislila, da so starejši ljudje vsi prijazni, kot dedki in babice, pa to sploh ni res.

Urška: Leta ne pridejo do izraza. Pogovarjamo se, kot da smo v istih letih. Ne vem točno, koliko je katera stara, to niti ni pomembno. (smeh) To je samo tehnična podrobnost. Izkušnje niso nujno povezane z leti. Pomembno je, kaj si doživel v življenju, ne glede na to, koliko si star. Moje soigralke, tudi če bi bile mlajše, bi bile polne izkušenj. Za seboj imajo številne zgodbe, zanimivo življenje.

Story: Kaj pa bi izpostavili kot najbolj težavno stvar obdobja, v katerem ste trenutno?

Urška: Bojim se, ker se že danes zelo hitro razjezim, da bodo nihanja razpoloženja še bolj izrazita. Na vročinske valove sem pripravljena, na nihanje razpoloženja ne. Kdo me bo pa prenašal? Že danes me kdo vpraša, ali imam PMS. Še danes ne morem vsak dan razložiti, zakaj sem tako razpoložena, če pa se bo to še potenciralo … uh! Tega se najbolj bojim. Se bom morala kar potruditi, da bom sprejemljiva za okolico. (smeh)

Story: Bi lahko rekli, da so to najboljša leta?

Zvezdana: Ni me sram, ne let ne ničesar! Obdobje, v katerem živim, je ‘the best’. A to sem rekla prav za vsako obdobje do zdaj. Res mi je fino. Ravno prej sem rekla prijateljici, kako se obremenjujejo z leti! Kako fino je priti v določena leta! Nehaš se vznemirjati za brezzvezne stvari in jih brez težav odpikaš.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografiji: Aleksandra Saša Prelesnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story01/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 01/2019

Story 01/2019, od 03. 01. 2019