Uspešna športnica Manca Notar ostro proti dopingu

Uspešna športnica Manca Notar ostro proti dopingu (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
27. 8. 2017

Manca Notar je 20-letna Škofjeločanka, ki je že pri rosnih letih uspešna športnica. Ukvarja se s kar tremi športi: supanjem, srfanjem in kajtanje. Čeprav tekmuje po vsem svetu in osvaja najvišja mesta, je Manca zelo simpatično in preprosto dekle, ki se vedno rada vrača domov, saj jo tukaj čaka študij laboratorijske biomedicine. Nekoč se namreč želi posvetiti odkrivanju dopinga v športu.

Manci je bilo srfanje položeno že v otroški voziček, saj je bila že od majhnih nog veliko na morju in na vetru. "Drugega praktično nisem poznala. Kajtati smo s starši začeli pozneje, za supanje v družini pa sem vsekakor kriva jaz. Malce za šalo pa lahko priznam, da so mi igre z žogo tuje, ker mi je vse žoge odnesel veter," je v smehu povedala Manca, ki prizna, da ji da voda prav posebno moč. "Ocean in valove pa vsekakor sprejemam z velikim spoštovanjem, saj vem, da je njihova moč neprecenljiva.

Na morju se sprostim, pozabim na vsakodnevne probleme in si naberem energijo za prihajajoče obveznosti," je dejala plavolaska, ki je na začetku leta 2013 zaradi izjemnih rezultatov dobila povabilo v ekipo športnikov Red Bulla. "Bila sem presenečena in navdušena. Dobiti povabilo v skupino, kjer so tudi tvoji vzorniki, je bila zame prav posebna čast. Z ekipo v Sloveniji poskušamo nizati najboljše rezultate v svetovnem merilu," je zaupala Škofjeločanka, ki je ob sprejemu v ekipo dobila dodatno spodbudo in energijo, ki se je kazala na vseh področjih. "Vesela sem in s ponosom povem, da so mi stali ob strani tudi, ko sem lani zaradi bolezni za nekaj časa morala postaviti veslo v kot. In to pri športnikih največ šteje," je ponosno dejala.

Težko usklajuje študij in šport

Manca pa ni pridna samo v športu, temveč tudi pri študiju laboratorijske biomedicine na Univerzi v Ljubljani. Znanje, ki ga bo pridobila med študijem, bi rada uporabila na področju odkrivanja dopinga v športu. "Vsako leto je težje usklajevati šport in študij, kar pa je na neki način tudi razumljivo, saj vstopam v obdobje, ko bodo v ospredje prišle tudi druge pomembne stvari v življenju. Vsekakor poskušam kar se da najbolj optimalno usklajevati oboje.

V letošnjem študijskem letu sem se udeležila svetovnega prvenstva in tako zamudila 14 dni študija ter s tem obveznih vaj, kar mi je študij podaljšalo za eno leto," je zaupala nadobudna študentka. Njeni načrti za prihodnost so jasni. "Vem, kaj si želim, zato sem zvesta sama sebi, študiram, treniram, v prvi vrsti pa poskušam čim več časa preživeti s tistimi ljudmi, ki so mi blizu in me brezpogojno podpirajo. Na eni strani imam podporo staršev, ki sta mi omogočila, da v življenju počnem tisto, kar si želim, na drugi strani pa imam podporo fanta, ki je prav tako vrhunski športnik in mi s svojimi nasveti pomaga v premagovanju ovir in pri

"Orali smo ledino"

Ko je Manca začela tekmovalno supanje, je bila ena izmed prvih v Sloveniji, ki so 'hodili' po vodi. Šport se je nato zelo hitro razvijal in postal eden od najhitreje rastočih na svetu. "Vesela sem, da sem bila in sem še del tega razvoja. Orali smo ledino in danes upam, da smo na pravi poti. Z udeležbo na lanskem svetovnem prvenstvu, organiziranem pod okriljem ISA, ki je član mednarodnega Olimpijskega komiteja in je potekalo na Fidžiju, sem Slovenijo postavila na SUP-zemljevid. S 3. in 4. mestom sem vsem bodočim slovenskim tekmovalkam in tekmovalcem postavila mejnik, ki ga bo treba doseči in seveda preseči.

Še vedno pa srečam posameznike, ki poskušajo postav­ljati ovire in onemogočiti športniku normalen razvoj. A tako je v vseh športih in prav ti nas dodatno motivirajo pri treningih in na tekmah," je povedala mladenka. Septembra leta 2012 so na podelitvi nagrad najboljšim v supu v Orlandu na Floridi Manci podelili prestižni naslov Woman to watch for, kar je bilo za mlado športnico velika čast. "Vsaka nominacija in priznanje sta vsekakor posebna spodbuda in kazalnik, da delaš prav," je povedala mladenka.

Barbara Majič