V gosteh pri MacsterChefu

11. 3. 2017 | Vir: Lea
Deli
V gosteh pri MacsterChefu (foto: MASTERCHEF)
MASTERCHEF

Letošnja pomlad bo minila v znamenju vihtenja kuhalnic in dišečih dobrot izpod rok znanih Slovencev ter amaterskih kuharjev, ki se bodo spet kalili pod budnim očesom in ob kritikah triperesne žirantske deteljice. Na male zaslone se namreč vrača že tretja sezona MasterChefa, že vzbujajoča ugibanja, kaj bodo zakuhali tokrat ...

P a smo se tudi mi, v želji, da preverimo, kakšne so zadeve v zakulisju, predzadnji ponedeljek v februarju podali na novinarsko raziskovanje v malce drugačni preobleki.

Tokrat novinarki našega uredništva nisva stali z diktafonom v roki, temveč sva neusmiljen boj s časom, ki ga bijejo tekmovalci, občutili na lastni koži. Žiranti Alma Rekić, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi so nam zastavili cilj: priprava krompirjevega pireja v pičlih 20 minutah.

"Sem konstruktivni kritik"

In sva se podali v akcijo, polno 'vzponov in padcev' – kar bo tudi recept nove sezone, ki se v podkovanosti zasedbe le s težavo primerja s prejšnjima dvema. Vsaj tako pojasnjuje Alma, ki pravi, da je primerjava relativna: "Nekdo prinese dober krožnik danes, že jutri slabšega. Težko jih postavimo na tehtnico."

To, da se je drži sloves stroge in neusmiljene žirantke, je pravzaprav povsem odveč, se namreč zgodi, da tudi ona komu pogleda skozi prste: "Nisem stroga, sem samo konstruktivni kritik." Kritike, takšne in drugačne, so pravzaprav plod njenega učenja skozi dolgoletno kariero – predvsem negativne so pripomogle k napredovanju: "Vedno sem morala dobiti odziv," pove in prizna: "Je pa res, da Slovenci graje radi dojemajo negativno."

Prepušča štafeto

O tem, na kako plodna tla padejo njegove kritike, se je razgovoril Karim, eno večjih imen na slovenski slaščičarski sceni. Njegova 20-letna hči Nika je v družinskem poslu že desna roka, saj so jo modri nasveti in koš očetovih izkušenj popeljali do kuharske samostojnosti. "Moje kritike so voda na njen mlin. Ima pa že svoje ideje, kar je za mlade izrednega pomena. Mi, 'ta stari,' jim moramo počasi že prepustiti štafeto," se nasmehne simpatični Karim in pove, da med tekmovalci vlada povsem drugačno vzdušje.

MasterChefovska karavana se s kritikami spopada na povsem drugačen način: "Sprva so zmedeni, nato pride do odpora, a ko se z njimi sprijaznijo, uvidijo, da jim hočemo le dobro. Hitreje to spoznajo, hitreje in lažje napredujejo."

Vse izzive preizkusijo sami

Da preizkusijo ustreznost časovnih omejitev, se mnogo izzivov sprva lotijo sami, saj postavljanje nemogočih zahtev ni pošteno: "Želimo se postaviti v vlogo tekmovalcev, čeprav kot profesionalci vemo, koliko časa bi potrebovali za pripravo določenega obroka. Ker so amaterji, čas le še malo podaljšamo," pripoveduje Luka in trdi, da tekmovalci s postavljanjem vse višjih stopničk napredujejo, kot žirantje pa jim ne pustijo, da plezajo navzdol.

Pevec in telovadec na konju

Za športni pridih bo poskrbel Sašo Bertoncelj, telovadec in velik sladkosned po duši, za glasbenega pa Klemen Mramor, pevec, ki sliši na vzdevek Clemens in veliko obeta z rižoto z gamberi.

ŽENSKA ENERGIJA

Za obilo nasmeškov do ušes bosta skrbeli igralka Lucija Čirović in Nina Plahčinski Drobne, amaterska kuharica, ki ji šov pomeni nov korak v življenju.

NAJSTAREJŠI MASTERCHEFOVEC ...

... je 56-letni mariborčan Dušan Godunc. Njegova strast so recepti, ki jih namerava nekoč zbrati v kuharski knjigi Piratska kuhinja. Kot že naslov pove, so njegova strast morski sadeži na tisoč in en način.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave