V kuhinji Nataše Bešter je tokrat zadišalo po testeninah z zelenjavo in sirom

Tudi testenine brez paradižnikove omake so lahko odlične, dober tek in na zdravje. (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
12. 6. 2019

Zdravo življenje jo zanima že dolgo. Z možem Dinom imata velik vrt, na katerem z velikim veseljem in ljubeznijo pridelujeta ekološko zelenjavo in sadje. 

Zato tudi hrano Nataša pripravlja iz ekoloških sestavin, večinoma pridelanih na domačem vrtu. Tudi za ozimnico večinoma poskrbita z možem sama, seveda iz sestavin z domačega vrta. Najraje pa vlagata v olivno olje. Tokrat ne bomo govorili o ozimnici, ampak o odličnih testeninah, ki jih je Nataša Bešter pripravila z zelenjavo in sirom. A najprej poglejmo, kaj vse potrebujemo za tokratno jed.

Nataša je omenila pet pomembnih stvari: “Testenine: izbrala sem testenine ​Byodo – tesno zavite svederce, ki so odličnega okusa in se ne razkuhajo. Te testenine so brez jajc, pripravljene iz mešanice petih vrst visokokakovostnega zdroba pšenice durum iz nadzorovane ekološke pridelave in sveže izvirske vode. Zelenjava: vedno poudarjam, da izbiramo ekološko pridelano zelenjavo, brez pesticidov in drugih škodljivih dodatkov. V Ekološki trgovini Kalček sem izbrala cvetačo, brokoli, korenček, bučko​ hokaido, papriko, zelene bučke in paradižnik. Sir: namesto kozjega sira sem tokrat izbrala ekološki veganski sir Sayve, ki je pripravljen iz čičerke, obogaten pa s tartufi, čilijem, orehi ali črnim poprom. Novi veganski siri so narejeni po najvišjih standardih z vsemi potrebnimi certifikati. Posoda: okus in kakovost jedi sta zelo odvisna tudi od posode. V trgovini Tisoč in en dar sem izbrala emajlirano litoželezno posodo Le Creuset, ki slovi po odličnih lastnostih, kakovostni in trajni izdelavi ter značilni obliki. V njej lahko kuhamo, dušimo in tudi pečemo v pečici. Hrana pa je izvrstnega okusa. In seveda je tu še vino! K vsaki dobri hrani gre tudi dobro vino, zato smo danes dodali piko na i naši jedi z enim od vrhunskih vin Zaloščan De Adami iz Vipavske doline, modri pinot 2010. Kakovost teh vin se kaže tudi v tradiciji in načelu, ki se ga drži že njihova četrta generacija: S spoštovanjem do narave dosegati visoko kakovost.”

Preprosta priprava

Zdaj, ko imamo znane vse sestavine, poglejmo, kako pripravimo jed. “Zelenjavo dobro operemo in narežemo. Na hitro jo podušimo v naši posodi Le Creuset. Ko je še čvrsta, jo stresemo na cedilo. Testenine skuhamo v slani vodi, in ker se ne razkuhajo, se nam ni treba bati, da bi šlo kaj narobe. Odcedimo jih in stresemo v posodo, v kateri smo prej dušili zelenjavo in zdaj dodali olivno olje. Na testenine stresemo zelenjavo, posolimo in dodamo začimbe. Dodala sem mešanico provansalskih ekoloških začimb Sonnentor. Lahko dodamo še stepena domača jajčka in kislo smetano, ni pa nujno. Na vrh vsega pa naribamo naš veganski sirček. Nato samo še damo v pečico in pečemo na 180 stopinj 15 minut. K tem testeninam lahko zraven ponudimo katerokoli solato pa seveda odlično vino. Dober tek in na zdravje z modrim pinotom De Adami,” je vse skupaj opisala Nataša.

Besedilo: A. M. // Fotografije: osebni arhiv

Priporočamo