V Slovenijo prihaja ekscentrični glasbenik Rufus Wainwright

20. 12. 2013

V Ljubljano prihaja Rufus Wainwright, eden najbolj inovativnih talentov moderne glasbe. K nam prihaja v okviru promocijske turneje ob izidu njegovega albuma Vibrate: The Best of Rufus Wainwright, slovenskemu občinstvu pa se bo predstavil v solo različici s klavirjem.

Rufus Wainwright je nedvomno eden od največjih vokalistov, tekstopiscev in performerjev svoje generacije. Kantavtor, rojen v New Yorku, odraščajoč v Montrealu, je v svoji bogati glasbeni karieri izdal sedem odmevnih studijskih albumov in dva 'live' albuma, vključno z grammyjem nagrajenega Rufus Does Judy At Carnegie Hall

Slovi po izjemnih koncertih – tako tistih z kot tistih brez spremljevalne skupine. Stal je že na vseh pomembnejših svetovnih odrih – od festivalskih (Glastonbury) do klasičnih (Carnegie Hall, Royal Opera House, Hollywood Bowl). Nastopal je z najbolj uglednimi orkestri na svetu (Chicago Symphony Orchestra, San Francisco Symphony Orchestra in drugi). In Rufus se je vedno in povsod izkazal kot izjemen showman.

Leta 2009 je premiero doživela njegova prva opera Prima Donna, ki je navduševala občinstvo po Evropi in ZDA v naslednjih treh letih, Rufus pa že pripravlja novo.

Ekscentrični glasbenik je v svoji karieri sodeloval z mnogimi znanimi imeni svetovne glasbene scene. Na njegovem obširnem seznamu se znajdejo Pet Shop Boys, Shirley Bassey, Elton John, Antony, David Byrne, Joni Mitchell, Robert Wilson, Lou Reed, Boy George, Mark Ronson in Robbie Williams.

So se vam v spomin vtisnile tudi skladbe iz filmov Moulin Rouge, The Brokeback Mountain? Rufus Wainwright je spisal mnogo skladb za filme, tudi za omenjena.

V Ljubljani bo nastopil v soboto, 29. marca 2014, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Priporočamo