V Vatikanu zadišalo po slovenski potici

V Vatikanu zadišalo po slovenski potici (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lady
18. 1. 2018

Modele in sestavine sta Franci in Sonja Jezeršek prinesla s seboj, nekaj pa sta jih morala kupiti tam. Velik zalogaj je bil nakup kisle smetane, ki je Italijani sicer ne poznajo. Po osmih urah peke je bilo pripravljenih osem potic.

Prepoznavnost slovenske potice je z ameriško prvo damo Melanio Trump in papežem pred nekaj meseci dosegla novo raven. Svež vonj po orehih, rumu in limonovi lupinici je pred dnevi preveval Vatikan – tamkajšnjim pomembnežem so namreč slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj, Franci in Sonja Jezeršek spekli osem orehovih potic. Eno tudi za papeža in kardinala Rodeta, ki so mu kulinarično poslastico osebno predali.

"Ena gre k papežu Frančišku, ena prav gotovo k zaslužnemu papežu Benediktu, potem pa še nekaterim visokim uradom v Vatikanu – državnemu tajništvu, švicarskim gardistom, žandarjem in podobno," je povedal Tomaž.

Zakonca Jezeršek, ena izmed najbolj priznanih slovenskih gostincev, sta si predpasnik nadela kar v predmestju Rima, pri veleposlaniku doma, in božične praznike preživela v duhu peke potic. Priznavata, da je bila za njihov poklic in družino to prav posebna čast ter da je bilo v potice vloženega veliko truda. 

Foto: Osebni arhiv