Intervju z Majo Keuc: "V življenju sem imela že veliko eksperimentov"

Intervju z Majo Keuc: "V življenju sem imela že veliko eksperimentov" (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
25. 6. 2022

Izjemno karizmatična in simpatična Maja Keuc, poznana pod umetniškim imenom Amaya, zadnje mesece živi v popolnoma kreativnem svetu, kjer ustvarja težko pričakovan album. Zaupala nam je prve podrobnosti in dejala, naj se pripravimo na nekaj posebnega.

Se vam je danes pripetila kakšna lepa stvar?

Danes se mi je zgodilo že veliko stvari. (smeh) Zjutraj me je presenetilo sončno jutro, nato pa sem spila kavico, kar je pri meni obvezno. Pijem kavo iz kafetjere, in to mi predstavlja vsakodnevno meditacijo. Nekaj časa sem namenila tudi igranju kitare.

Saj res, v enem izmed intervjujev sem prebrala, da si želite, da bi že od rojstva imeli talent za kitaro.

Res je. Res si želim igrati kitaro, in to željo poskušam uresničiti. Da nadaljujem, nato sem učila še dve učenki in obe sta prišli do tistega 'aha' trenutka. To me vedno napolni in mi polepša dan. Zdaj pa sem tukaj s tabo na intervjuju. (smeh) Zelo je pestro!

Začeli ste učiti petje. Kaj vas je pripeljalo do tega?

Med korono sem dobila veliko povpraševanj. Včasih mi je kakšna sledilka napisala, ali poučujem. Najprej sem to delala doma, ker nisem imela nobenega primernega prostora, nato pa sem ugotovila, da v tem uživam in da tega ne bi več počela doma. Hitro se zgodi, da ne ločiš več svojega osebnega prostora od dela. V ta namen sem najela učilnico. Vse skupaj sem delala precej neobremenjeno, ker nisem vedela, ali bom ostala v Sloveniji ali ne. Ko sem se odločila, da ostanem, sem vedela, da to stvari zelo spremeni. Vse skupaj sem si bolj organizirala in naredila urnike. Ker zraven ustvarjam svoj album in imam veliko koncertov, moram biti res zelo organizirana.

Ste poučevali kakšne svoje oboževalke? Kakšen je bil prvi stik, ko so prišle na prvo uro?

Ja, večino! (smeh) Sicer mi ta izraz ni pri srcu, me pa verjetno drugače ne bi našle. Na začetku me je malo skrbelo, ker se punce morda ne bi mogle dovolj sprostiti. Priznam, da sem bila zelo pozitivno presenečena, kako se energija hitro uravnovesi. Zdaj imam okoli sebe same super ljudi. Imam pa razpon ljudi, ki štejejo od devet do 60 let. Ko imaš takšno starostno pestro paleto, moraš sam pri sebi iskati načine, kako neko snov približati različnim starostim.

Ste že imeli učenke, ki niso znale peti?

Samo sebe vidim kot nekoga, ki je lahko mentor, učitelj tehnike petja, hkrati pa ima zame poučevanje nekakšen večji pomen, saj si nekdo želi peti, ker ga to enostavno osrečuje, ne pa da bi profesionalno nastopal. Petje je v bistvu sproščanje v samem jedru, zakaj torej ne bi človek pel? Prilagodim se željam vsakogar, tudi tistim, ki želijo zapeti le eno skladbo. To mi ni težko, ker mu lahko dam vaje, s katerimi se bo samo izboljšal. Vseeno mi je, na kateri stopnji je petje posameznika. Pridi, povej mi svoj cilj in greva v akcijo.

Ali vas učenje izpopolnjuje?

Ja, saj mi je všeč, ko v drugih ljudeh začutim neko strast, kadar lahko nekomu pomagam do napredka. Najljubše so mi spremembe človeka, ki niso vedno nujno samo glasbene, ampak se v tem procesu zgodijo spontano.

Omenili ste, da pripravljate nov album. Kaj lahko pričakujemo?

Trenutno sem v posebnem obdobju, za katero mislim, da je bilo vedno nekje v meni, ampak me je bilo morda malo sram to izraziti. Morda sem to sicer že kdaj izrazila, vendar nikoli na takšen način, kot bom zdaj s tem albumom. Tujina mi je dala mnogo ranljivosti, kar je iz mene potegnilo senzualnost, ki jo bo v tem albumu mogoče čutiti. Lahko bi rekli, da bo album tudi malce seksi. (smeh) Na začetku me je bilo strah, ker nisem vedela, kaj je preveč in kaj premalo za ljudi, ne želim pa biti sivina vmes. Ne želim iti po varni poti, ker bi čutila, da to ni to. Bolj daš sebe v stvar, več nekih občutkov je in bolj je zanimivo za poslušalce. Naredila sem si alter ego in si dala 'dovoljenje', da se lahko na odru skozi umetnost izrazim v vsej svoji polnosti.

Kdaj ga lahko pričakujemo?

Letos bom zagotovo izdala kakšno skladbo ali dve, album v celoti pa naslednje leto. S producentom sva v kreativnem procesu vsako prosto minuto, kreativnost pa včasih težko načrtuješ. V glavi imam slikovite koncerte, ki bi bili malce drugačni od zdajšnjih.

Ali bodo pesmi v slovenščini?

Ja. Vse! (smeh) Zadala sem si izziv, da se spet na novo spoznam z maternim jezikom. Skoraj deset let sem živela v tujini in sem do maternega jezika dobila nekakšen drugačen odnos. Jezik mi ni več samoumeven in bi mu rada dala priložnost. Res je, da v njem zvenim drugače, v bistvu vsak v svojem jeziku zveni drugače kot v angleščini ali kateremkoli drugem jeziku. Vokal je čisto drugačen. Izziv mi je najti besede, ritme in melodije, da mi je všeč. Glasbo in besedila pišem sama, ker mi je tako najlažje. Svoj izraz začutim, ko ustvarjam sama.

Ste v tem trenutku stopili iz cone udobja?

Zdi se mi, da sem ves čas zunaj cone udobja. (smeh) Ne spomnim se, kdaj sem bila nazadnje v coni udobja. Zdi se mi, da zdaj, ko sem v Sloveniji, sem še najbolj. Ljudje, ki me spremljajo, vedo, da sem imela v življenju že veliko eksperimentov. (smeh) V življenju me motivirajo in inspirirajo spremembe ter nenehna rast.

Nam zaupate, o kakšnih življenjskih eksperimentih govorite?

Kakor sem v enem pogledu tradicionalen kozorog, ki mu je pomembno, da je vse 'na ziher', se znam včasih tako zelo vreči na glavo, da se nato še dolgo pobiram. (smeh) Šolanje v tujini je bil eksperiment, odločitev, da poskusim džez, selitev in bivanje v drugi državi, kaj je to korejski pop, kako se navaditi novega jezika, se privaditi nove okolice, sto tisoč različnih žanrov glasbe in čisto vse je bilo treba preizkusiti. (smeh) Ko sem bila mlada, sem bila do sebe zelo stroga. Ves čas sem se gnala.

Ali niste znali reči ne?

Nisem znala reči ne in tudi nisem bila potrpežljiva. Nisem vedela, kaj je to normalen proces. Vse sem želela imeti takoj. Takoj biti najboljša v tem, takoj se naučiti jezika, peti džez. Ves čas sem se komaj dohajala. Tako zelo mi je bilo pomembno, da sem v nekem novem socialnem krogu in družbi, da sem takoj želela vse.

Ampak uspele so vam res neverjetne stvari. Sodelovali ste tudi z Johnom Legendom.

Neverjetna sodelovanja so se zgodila čez čas, ko smo se bolj osredotočili na Združene države Amerike. Začela sem se ukvarjati z glasbo soul r'n'b. K temu je najbolj pripomogla korona, ker se je vse prestavilo na daljavo. Studii so se zaprli, bila sem v Mariboru in vsi smo bili online.

Publicist me je poklical z neverjetno ponudbo. Vprašali so me, ali bi bila pripravljena sodelovati z Janet Jackson, in bila sem šokirana! Nisem mogla verjeti. Delali smo komad na daljavo, tako da sem se doma posnela na mikrofon. Do Johna Legenda pa sem prišla prek menedžerja, ki sem ga želela imeti sama. Pisala sem jim in jim poslala nekaj komadov. Poklical me je in vprašal, ali sem pripravljena sodelovati z njimi. Eden v skupini je bil basist Johna Legenda in v bistvu smo tako prišli skupaj. Dejansko ta svet ni tako majhen, kot si mislimo.

Iz Švedske domov ste prišli v obdobju korone. Vas je spodbudil nekakšen občutek varnosti v domači Sloveniji?

Na neki točki sem čutila, da mi Švedska ne ponuja več tistega, kar mi je včasih. Korona me je prisilila, da sem prišla domov in šele takrat sem dojela, v kakšnem preživetvenem nagonu sem živela. Takrat ga nisem niti čutila. Plusi in minusi so vsepovsod. Na koncu sem ugotovila, da če nisi srečen s tem, kar že imaš, tudi drugje ne boš.

Bili ste v dolgoletni zvezi s Švedom. Mislite, da vas bodo vedno privlačili tujci ali puščate odprte možnosti tudi Slovencem?

Seveda puščam možnost vsemu. Glavne lastnosti, ki so mi pomembne, so odprtost, komunikativnost, dobrosrčnost in zrelost.

Kaj najprej opazite na moškem?

Najprej začutim njihovo energijo. Všeč so mi ljudje, ki vedo, kaj hočejo v življenju, ter so strastni do svojega dela in življenja. Prav tako morajo biti dobri poslušalci in komunikatorji. Če pa govoriva o vizualnem vidiku, se s prijatelji velikokrat pošalim, da opažam skupno točko pri vseh svojih bivših fantih, in to je izrazita čeljust. (smeh)

Ste prejeli že kakšno čudno snubitev?

Ja, veliko jih je že bilo, ampak bi jih raje zadržala zase. (smeh)

Bi zase rekli, da ste romantična duša?

Ja, sem. Tudi jaz sem romantična do drugih, hkrati pa sem nezahteven tip. Nimam določenih pričakovanj do moškega. Seveda poskusiš izbrati moškega, ki ti je podoben, ker če ne uživaš v nekih skupnih stvareh, nisi za skupaj. Mi pa seveda veliko pomeni, da se moški trudi za odnos. Odnos je treba ves čas negovati. Zaljubljenost na eni točki mine, nato pa je potrebno samo delo, delo in delo. Ravno s takšnimi romantičnimi pozornostmi ohranjaš zvezo živo. Ne potrebujem velikih presenečenj, veliko več mi pomenijo majhne pozornosti.

Ko sva že pri presenečenjih. Presenetilo me je, ko sem zasledila, da ste se vmes odločili, da dva meseca delate v trgovini. Morda se to zdi malce nenavadna odločitev?

Želela sem izkusiti, kako je, če imaš določen delovnik. Kako je, če si od osmih do štirih v službi, ker tega še nisem izkusila. Bila sem v obdobju, ko mi je šlo na živce, da je moje delo trajalo ves dan in da ga nisem mogla odmisliti. Rekla sem si, da imam zdaj čas, da poizkusim. V kavarni Rock Cafe sem delala dva meseca in ni bilo tako težko, ampak sem ugotovila, da me tam ni nič poganjalo naprej. Spoznala sem, da me mora delo poganjati. Moram imeti nekakšen razlog, da nekaj sploh delam. Videla sem, da si ne izbiraš sodelavcev, ampak dobiš, kar pač dobiš. Ni vse odvisno od tebe, so pa druge stvari, ki te lahko mučijo, tako da zdaj vem, da to delo ni nič lažje od mojega.

Opazila sem, da veliko pozornosti namenjate tudi svojemu videzu. Menite, da ste se spremenili od samega začetka, ko smo vas spremljali v šovu Slovenija ima talent?

Meni se zdi, da sem se. Pa vam? (smeh) Zelo rada se oblečem sproščeno in če sem iskrena, mi je to dala Švedska. Tam je bilo ves čas mrzlo in kar naprej je pihalo. Večinoma sem se naokrog vozila s kolesom in večkrat na cilj prispela čisto premočena. (smeh) Tudi dežnik ti nič ne koristi, ker ti ga veter zlahka zlomi. Od tam izhajata sproščen in udoben stil.

Kako pa ste se potem počutili v oprijetem kostumu na Emi 2022, ko ste nastopili z Bojanom Cvjetićaninom?

Priložnostno. (smeh) Delali smo ga na centimetre. Samo sebe sem presenetila, ko sem si izbrala takšno kreacijo. Vedela sem, kakšna bo točka, zato sem se temu primerno tudi oblekla. Rekla sem si, da tri dni ne bom nič jedla, pa bo! (smeh).

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik // Oblačila: Anja Medle In Dejan Petrović

Za prijaznost se zahvaljujemo snemalnemu Studiu Hyu-Ju.

Nova Story že v prodaji

Story