Valentina in Luka Novak: Mislila sta, da sta s kamerami zaključila

Nova oddaja bo prvič na sporedu 22. avgusta. (foto: Planet TV) Planet TV
Vir: Story
18. 8. 2015

Nihče besedne zveze, da gre ljubezen skozi želodec, ni izrekel večkrat kot Valentina in Luka Novak. Sta zakonca, ki ju v Sloveniji v trenutku povežemo s kuho, in starša, ki sta svoje otroke doma od nekdaj rada vključevala v kuharski proces.

Tokrat se po nekajletnem oddihu od televizijskih kamer in tretjem otroku vračata z novo kuharsko oddajo Planet kuha, ki bo, kot nam je zaupala v intervjuju Valentina Smej Novak, temeljila na informiranju, s katerim poskušata osvojiti kulinarični občutek vseh, tudi svojih treh radovednih otrok.

Story: Zdaj sta od televizijskih kamer imela kar nekaj oddiha. Sta jih kaj pogrešala?

Tako kot pri vseh rečeh na svetu, z lepo prehransko primero: zarečenega kruha se največ poje. Čeprav sva bila skoraj prepričana, da sva poglavja kuhanja pred kamerami pustila za sabo, sta bila ideja in povabilo Tomaža Peroviča tako drugačna in sveža, da je pomenilo velik izziv, saj je postavilo kuho in hrano v kontekst informativne oddaje, t. i. infotainmenta, formata, ki hkrati zabava in informira na nevsiljiv način.

Story: Kaj pa je bil v tem času vajin največji projekt?

Ukvarjala sva se z vzpostavitvijo blagovne znamke dostopne hrane O'mami, spoprijemala sva se z izzivi logistike, izdala kar nekaj domačih in prevodnih kuharskih knjig, poleg trenutno zelo priljubljene in uporabljane Webrove Velike knjige peke na žaru sta v delu knjiga o kuhi in peki s piro ter knjiga slovenske avtorice, ki z družino živi na gorski kmetiji in ustvarja dostopne veganske recepte. Kar nekaj moči pa je bilo usmerjenih tudi v dela pri novi trgovini, ki se bo odprla konec avgusta na Slovenski cesti in bo združevala kulinarično ter kulturno izkušnjo, hrano, knjige in kavo.

Story: Glede na to, da se oddaja začne sredi avgusta, sta imela to poletje čas za kakšen oddih na plaži, ali je bilo vse povezano z novo oddajo?

Recepte še lažje pretuhtaš ob šumenju morja. Sicer pa nismo za kakšna dolga poležavanja na plaži. Nekaj se mora dogajati (ali pa vsaj kuriti žar), zato ne zdržimo dlje kot nekaj dni na enem mestu.

Story: Kako pa se bo ta razlikovala od prejšnjih oddaj, v katerih smo vaju spremljali?

Oddaja bo osredotočena na živilo ali na kulinarične fenomene, veliko bo govora o surovini, še bolj se bova osredotočila na natančno in nazorno podan recept, saj je bil napotek Tomaža Peroviča jasen: "Na koncu bi rad vedel, kako to skuham!" So pa kuharske oddaje ekipno delo in k temu bo gotovo veliko prispevala tudi motivirana ekipa Planeta, režiser Jure Legac bo oddajo pospremil tudi z domiselnimi infografikami.

Story: Torej bo v ospredju predvsem informiranje. Pa tudi doma svoje otroke poskušata informirati o vseh vidikih kulinarike in sestavin?

Poudarek na poskušava. (smeh) Seveda, to je samoumevno, vendar si bodo tudi sami morali poiskati svojo pot, srednji sin je pred kratkim odkril zabavnost kuharije, saj mu je 'naključno' prišla pod roke angleška izdaja kultne italijanske kuharice 'Srebrna žlica' v stripu; tako se je lotil recimo tortelinov, pice in lazanje in našel nekaj inovativnih rešitev, ki se jih morda sama ne bi nikoli spomnila, saj imava na primer že določene vzorce, kaj se v kuhariji 'sme' in česa 'ne sme'. On se na pravila požvižga in je recimo koščke nasekljanega pršuta brezkompromisno zamesil v testo za pico - in veste kaj, bilo je prav izvrstno!

Story: Pa se vama zdi, da je informiranje o hrani postalo še bolj pomembno po tem, ko sta postala starša?

Skrb za to, kaj jemo, mora zadevati vsakega, ne glede na to, ali si starš ali ne. Pretiravanje v eno smer v trenutku, ko imamo majhne otroke, nima pravega smisla, če to ni samoumeven del vsakdana. Prav tako otrokom ni treba posebej kuhati, bolje je lastni meni prilagoditi tako, da ga bomo brez slabe vesti ponudili tudi otrokom. Zavedati pa se moramo, da je bila marsikakšna sestavina, ki jo zdaj krivimo za vse, še pred nekaj leti morda celo hvaljena ali obratno. Zdaj sta recimo dežurna krivca sladkor in gluten, včasih so to bile maščobe, ko pa je bil Luka dojenček, so njegovi mami priporočali, da mora do drugega meseca pojesti celo jajce, medtem ko je bil pri rojstvu hčerke napotek ta, da nobenega jajca do izpolnjenega prvega leta. Morda je treba najti ravnotežje nekje vmes. Pa še nekaj bi rada izpostavila: v pravi meri nobena hrana ni strup, zato je najbolj škodljiva pretirana prehranska paranoja.

Story: Rekli ste, da bo posebna pozornost namenjena lokalni predelavi sestavin. Imata tudi sama vrtiček za domačo rabo?

Naš vrtiček je bolj gesta, čeprav je letos zelo roden v smislu rdeče pese, česna in korenčka, zori paradižnik in nekaj krompirja. Vendar je to res bolj dodatek. Zavedati se moramo, da je preskrbna veriga kompleksen in zahteven sistem, ki mora biti predvsem varen in zanesljiv, zato zelo spoštujeva pridelovalce. S potrošnjo lokalnega pa podpiramo tudi drobno lokalno gospodarstvo, saj se po izkušnji z velikimi verigami zavedava, da majhni predelovalci le stežka preživijo.

Story: Čeprav sta močno vpeta v kulinarične vode, kaj pa se doma v teh poletnih mesecih najpogosteje znajde na krožniku?

No, pa preverimo, kaj smo slikali v zadnjem času: grško solato s feto in črnimi oljkami, robustne kruhke, obložene s paradižnikom, baziliko in sardoni, rezance z belim fižolom in školjkami, dušene artičoke z vrtno zelenjavo in govejimi steakci, puhasto torto pavlovo z jagodičjem ...

Story: Kaj pa najpogosteje nastane v kuhinji, ko v njej nastopite vsi skupaj?

Čedalje manj so zaželeni skupni nastopi, Nikolaj ima najraje mir, saj želi 'po svoje', Pavlo pa zdaj v obdobju pubertete zelo zanima 'zdrava' hrana, pa ji poskušava razložiti, da je to vendar čisto običajna hrana ... Zdaj je, recimo, odkrila najboljši domači sladoled: pretlačena zamrznjena banana, po želji z dodatkom jogurta ali malin ... Luka in mali Vili pa najraje skupaj meljeta meso za domače burgerje ali mesne kroglice. Veliko lažje v kuho vklopim najmlajšega, velika dva si seveda iščeta samostojno, bolj uporniško kulinarično pot. (smeh)

Napisala Kaja Milanič
Fotografije Planet TV

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story31/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 31/2015

Story 31/2015, od 30. 07. 2015