Valentina Smej Novak: Kuhanje je preprosto

Valentina Smej Novak: Kuhanje je preprosto (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Jana
18. 6. 2017

Valentina in Luka sta zakuhala že nekaj kuharskih knjig.

Njuna zadnja, Hrana taka, kot je, je drugačna. Polna receptov pa tudi zgodb in informacij.

Naslov knjige je Hrana taka, kot je. Kakšna je ta hrana?

Čisto običajna, nič pošminkana, brez stiliranja, taka, kot se zares znajde na krožniku iz domače kuhinje, domačega proračuna in dosegljivih sestavin iz trgovine na vogalu (in vrtičku). Knjiga ima ambicijo biti prerez kulinaričnih trendov, ki nas trenutno obsedajo in vznemirjajo, tisto, kar se zdaj kuha. To hočemo poustvariti v razmerah domače kuhinje, ugotoviti kaj je uporabno. Knjiga je tudi informativna, saj moramo o hrani tudi nekaj vedeti. Zato je opremljena z zgodbami, z recepti tako odkrivamo zgodbo živila, ali pa kulinaričnega fenomena.

O katerih kulinaričnih fenomenih govorimo?

Različnih, podnaslov knjige je od bistroja do krškopoljca. V knjigi je približno 40 kulinaričnih zgodb (poleg pariškega bistroja in krškopoljca še ulična hrana, brunch, ki smo ga poslovenili v zasilo (zajtrk + kosilo) pripravimo s polento, beluši in poširanimi jajci, zgodbe iz vrtička, ki segajo od sezonskih testenin do 'gole' jagodne torte, navdihi za poletni piknik, od pikantnih perutničk do vzdržljivih solat, buče, sendviči, tapasi ...), ki se vrtijo okoli fenomenov oz. trendov, ki smo jim priča v preteklih dveh letih. Njihove zgodbe se prepletajo v približno štirih receptih, vseh receptov je tako okoli 150.

Ste mama treh otrok. Iskreno, koliko jedi iz te knjige jedo vaši otroci?

Zanimivo vprašanje. Mislim, da vse, vendar ne vsi. Nekatere jedi imajo radi vsi, mislim pa, da ni jedi, ki je ne bi vsaj eden od otrok jedel, edino kakšne bolj pikantne. Se pa tudi njim okus spreminja, pečena cvetača je bila dolgo nepriljubljena pri vseh, zdaj jo naša srednješolka obožuje. V knjigi je tudi poglavje namenjeno prav njim: Hrana za mularijo. Tu smo raziskali, kaj mularija danes je, kebab, pad thai (glede na to, da ima na Odprti kuhni najdaljšo vrsto) in sladoledi.

Te jedi smo potem pripravili doma in jih ponudili kritičnim ocenjevalcem. Za kebab so rekli, da je skoraj enak kot na stojnicah, pad thai smo tudi uspešno poustvarili iz sestavin, ki se dobijo pri nas, zamrznjeni jogurt in sladoled pa sta tako in tako hit.

Brez česa si ne predstavljate kuhanja? Katera je tista sestavina oz. živilo, ki se mu ne bi odpovedali?

Odvisno od sezone. Cvetača ne zveni najbolj všečno, oljčno olje je tak odgovor na prvo žogo ... Hm, rada imam kvašeno testo, testo za pice in pogače, iz tega vedno lahko nekaj pripraviš, vsakič nekaj drugega. Narediš mediteranski pica kruh, ga napolniš z domačimi falafli, lahko narediš pico, štirje letni časi, margarito, kalcone, to še posebej obožujem. Lahko narediš tudi parjene štručke in iz njih korejske sendviče, pa si že na pol poti do gluhih štrukljev ... Ali pa pogačo, gre spet za isto oz. podobno testo, nadevano z radičem, panceto krškopoljca (ali kako drugo) ali pa s cvetovi brokolija in sirom ... Ja to, to bo pravi odgovor, testo za pice in pogače. 

Besedilo: Vera Simončič // Fotografija: Primož Predalič

Priporočamo