Valentina Turcu: Balet ni moja edina ljubezen

27. 4. 2018 | Vir: Story
Deli
Valentina Turcu: Balet ni moja edina ljubezen (foto: Tiberiu Marta)
Tiberiu Marta

Na začetku leta se je zgodila velika koreografska retrospektiva Valentine Turcu ob 25-letnici njenega ustvarjanja v SNG Maribor. Letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada je našla svoj neusahljivi vir umetniškega navdiha v velikih mojstrovinah modernega časa in jih skozi pretanjeno ter čustveno močno ekspresijo znova preoblikovala v plesno mojstrovino.

Valentina se je izoblikovala v zrelo ustvarjalko, ki je zlahka kos zahtevnemu žanru dramskega baleta. Prav zaradi tega so pred kratkim v SNG Maribor uprizorili trojico njenih baletnih mojstrovin, s katerimi je odlikovala koreografsko raziskovanje senzualne, a vesolja čustev in poetike polne ljubezni.

Valentina Turcu je začela svojo plesno kariero že z majhnimi koraki v Zagrebu, pozneje se je šolala na baletni šoli v Mariboru. Ob pogledu na njen ples, na njene koreografije in njeno ustvarjanje se kaže uspeh dolgoletnega truda in odrekanja. Trenutno je ena od najbolj iskanih ustvarjalk na področju odrske umetnosti, koreografije in plesa. Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je z baletom Romeo in Julija, ki ga podpisuje koreografinja Valentina Turcu, odpravil tudi na gostovanje v Italijo. Nastopili so v Stalnem gledališču Furlanije - Julijske krajine Il Rossetti v Trstu, gostovanje je potekalo v sklopu sodelovanja s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu in je vključeno v večerni sklop abonmaja SSG. V vlogah veronskih ljubimcev sta nastopila Catarina de Meneses in Anton Bogov, ob njima še solisti in ansambel Baleta SNG Maribor. Scenograf je Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Pascal Mérat.

Valentina Turcu: Balet ni moja edina ljubezen

"Fascinirajo me moč zgodbe, njena brezčasnost in hkrati enostavnost. Vznemirljiva je že sama dinamika likov. Zgodba nas sooča z izjemnimi karakterji silne moči in neustrašnosti. Na eni strani neomajna odločitev ter ultimativna moč ljubezni, na drugi brutalna dejanja krutosti, ambicije, netolerance, sovraštva in njihove posledice," o uprizoritvi pravi Valentina Turcu.

"Umetnost je moje življenje, balet moja prva ljubezen. Zagotovo pa ne edina. Raznovrstni ljudje, od pevcev, igralcev, režiserjev do plesalcev, se vse moje življenje prepletajo in bogatijo moje gledališke in ustvarjalne izkušnje. Sem plesalka, umetnica, koreografinja in ni pomembno, v kateri vlogi sem. Pomembno mi je, da so partnerji in soustvarjalci zrele, odgovorne, profesionalne osebe. Po možnosti osebnosti izdelanih meril in plemenitega duha ter čistega srca. Da brezkompromisno spoštujejo svoje in tuje darove, da verjamejo v to, kar delajo, in da pustijo svoje dvome, komplekse in strahove doma ter vstopijo v harem ustvarjalnosti s pravim resničnim namenom. Edino tako se nam lahko zgodi umetnost."

Valentina uživa, ko združuje tovrstne izzive, ki so jo iz plesalke postavili tudi v vlogo koreografinje. "Eno z drugim je res svojstven izziv. Še posebej to, da sem danes plesalka, medtem ko jutri ustvarjalka nove predstave in spet obratno. Tako postane vsak dan nekaj posebnega. Življenje bi bilo brez teh izzivov zelo pusto in prijatelj, ki me dobro pozna, je nekoč rekel: "Valentina, tvoja edina konstanta v življenju je sprememba," in to je res. Nisem človek, ki bi ždel na mestu. Predvsem je genialno to, da se mi v gledališču lahko vse te vloge in sanje izpolnijo. Na srečo nisem ena izmed tistih ljudi, ki gledališče dojemajo kot službo, v kateri so primorani delati določeno število ur. Sem oseba, ki zvesto in predano spoštujem gledališče kot dom svoje ustvarjalnosti. Ne ločim ga na operne, baletne in dramske predstave. Doživljam ga kot celoto in ga tako tudi poskušam živeti."

Besedilo: MIMA // Fotografije arhiv SNG Maribor, Tiberiu Marta

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord

Nova Story že v prodaji

Story 9/2018

Story 9/2018, od 12. 04. 2018