Valerija Verhovnik (Kmetija): Zaljubljena v svojo živalsko družino

Tekmovalka 
resničnostnega 
šova Kmetija išče 
lastnika Valerija 
Verhovnik je ena 
od redkih 
tekmovalk, ki 
imajo po samem 
šovu kaj pokazati. 
Magistrica 
znanosti je svojo 
srečo našla na 
kmetiji Gačnik v 
osrčju Tolmina. (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
15. 12. 2015

Valerija, ki jo širna Slovenija pozna iz šova Kmetija išče lastnika in je svoje medijsko srce že pred leti našla na kmetiji Gačnik v osrčju Tolmina, ki jo je poimenovala Naš Raj, tam nadvse uživa.

Vale je našla svojo srečo v naravi, kjer je delavna od zgodnjih jutranjih ur pa vse do večera. Poleg vseh obveznostih je Valerija tudi pridna kuharica, ki kulinarično razvaja tudi obiskovalce kmetije. Razkrila je, da je mojstrica peke kruha: "Kruh se imenuje po domačiji Gačnik – gačnkar. Je mešanica pšenične, ržene in kamutove moke. Vsak teden spečem od 12 do 16 hlebov gačnkarja, s katerim razveseljujem ljudi tako doma kot na sejmih in tržnicah.

Nanj si lahko namažejo domače marmelade, ki jih kuham, in različne zelenjavne namaze, ki jih pripravljam." Tokrat pa nam je ekskluzivno v pravljično zimski idili okolice kmetije predstavila svojo veliko živalsko družino, ki jo iz dneva v dan polni s srečo. "Kot vidite, se je pri nas zima že začela in zimske radosti delim tudi s svojimi živalmi, ki jih je na kmetiji še vedno več kot sto," pove Vale in nadaljuje: "Največ je še vedno osličkov, kar 40, kar našo kmetijo uvršča med največje rejce oslov v Sloveniji, sledijo jim koze, ki jih je trenutno 26, od tega sedem mladičkov, krave, ki jih je sedem, štirje telički in en bik, seveda pa ne smem pozabiti ljubljenke ovčke Kornelije, ki sem jo dobila lani za 40. rojstni dan in se rada sprehaja z mano v družbi kozla Boska in mojega psa Larsa." Ob številni živalski družini pa je Verhovnika navdušena tudi nad mački, ki se prosto sprehajajo po domačiji in so prava atrakcija.

"Mački so trenutno štirje. Bajsku, ki ga najraje držim v naročju, družbo delata še maček Bleki ter mucki Muci in Pipi. Smo pa letos našo živalsko družino povečali tudi za štiri zajčke, ki jih pes Lars nadvse skrbno čuva. Iskreno upam, da letošnja zima ne bo prehuda in da bo čim krajša, čeprav jo imam rada, kot tudi sneg, ki ga na naši višini nikoli ne manjka. Žled pred leti je dokazal, da zna biti zimsko obdobje tudi garaško in nepredvidljivo." Seveda pa nismo mogli mimo tega, da ne bi Valerije povprašali, ali ji v tej res veliki živalski družini in zimsko pravljičnem okolju v okolici kmetije Gačnik še kdo greje srce. Ona pa nam je z nasmehom brez ovinkarjenja razkrila: "Moj dragi fant, ki se noče slikati. Moški pač ..."

 ALOJZ PETROVČIČ