Valerija Verhovnik: Pri Gačniku postala prava kmetica

Vir: Nova
12. 7. 2012

Simpatična Korošica Valerija Verhovnik iz resničnostnega šova Kmetija išče lastnika je 1. junija začela povsem novo poslovno zgodbo na 80 hektarjev veliki kmetiji v okolici Tolmina.

Pripravila že drva

»Kratek obisk Obale je predviden vsak ponedeljek. (smeh) Na žalost. (smeh) Na začetku tedna me vedno čaka urejanje papirjev in sladoled je treba narediti. (smeh) S kmetije me prav nič ne vleče dol na Obalo, saj je zame tu drugi svet. Res, prav sanjski, kot sem si ga vedno želela in v sanjah predstavljala,« je za začetek direktna Vale.

In nadaljevala: »Živim na kmetiji Gačnik, ki je dobila ime po potoku, ki teče mimo nje. V teh vročih dneh se zelo rada po delavnem dnevu ohladim v njem, saj te voda prav zbistri. Morje je, kot slišim, letos že prava mlaka. (smeh) Moj dan se začne zelo zgodaj, saj je treba poprijeti za delo, ki sledi ob manjših premorih in malicah do res prav trdne teme. Urnika tam ni. V bistvu je res ogromno dela. V prvem načrtu se urejajo poslopja in okolica – barvanje, čiščenje, pospravljanje, betoniranje, delo z živalmi in še bi se našlo. Lahko pa se pohvalim, da smo drva za zimo že pripravili. (smeh)«

Stresa pa ni

Domačini so Vale vzeli za svojo, kar Korošica razume kot posebno priznanje. »Sosedje so čudoviti in redno spremljajo vse, kar se dogaja pri meni. Tudi na pomoč mi z veseljem priskočijo in me seveda o vsem, kar se okoli kmetije dogaja, tudi obvestijo. Tako so me pred časom obvestili, da je eden od vaših fotografov že poslikal okolico, ko me ni bilo tam. (smeh) Veliko ljudi pride na obisk in vsakega sprejmemo z odprtimi rokami. Življenje na kmetiji je res nekaj posebnega, saj sem tam zaživela povsem novo življenje. Stresa na kmetiji ni, dela je ogromno, izzivov v povezavi s kmetijo nešteto. (smeh) Ob trdem delu pa obožujem tudi kuhinjo, ki je moja prava ljubezen. Res se lahko pohvalim, da imam čudovito kuhinjo s krušno pečjo, kjer vsak teden z veseljem pečem kruh in ustvarjam druge domače dobrote, ob tem pa še spoznavam tradicionalne jedi kraja.«