Valerija Verhovnik: Rada sama peče kruh

Valerija Verhovnik: Rada sama peče kruh (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lea
9. 10. 2015

Valerijo Verhovnik širna Slovenija pozna iz šova Kmetija išče lastnika. Svoje srce je že pred leti našla na kmetiji Gačnik v osrčju Tolmina, ki jo je poimenovala Naš raj, in tam nadvse uživa.

Vale na kmetiji goste najraje razvaja z domačimi kulinaričnimi dobrotami ter jih poučuje o tradicionalni peki kruha. Ima tudi svoj kruh, ki je dobil ime po veliki kmetiji Gačnik – gačnkar.
Valerija je ena redkih resničnostnih tekmovalk, ki je nastopila v resničnostnem šovu in si po tem, čeprav ni zmagala, uresničila sanjsko željo ter začela delati oziroma ustvarjati na kmetiji.

Izvedeli smo, da je Vale, kakor jo kličejo prijatelji, našla svojo srečo in svobodo v naravi, kjer je delavna od zgodnjih jutranjih ur pa vse do večera. Ob vseh obveznostih je Verhovnikova tudi pridna kuharica, ki kulinarično razvaja številne obiskovalce kmetije.

Kulinarika sredi divjine

Povprašali smo jo, kako je preživela poletje, menda je bila polno zasedena, in s kakšnimi dobrotami najraje razvaja svoje goste. "Letos je bilo polno obiskov, predvsem iz tujine. Gostili smo ogromno turistov iz Belgije in Nizozemske, ki so pri nas uživali tako v divji naravi kot v kulinaričnem razvajanju. Navdušeni so bili nad peko izpod žerjavice, predvsem pa nad izobraževanji o tradicionalni peki kruha, ki smo jih zanje pripravljali vsak teden. Pri tem so tudi aktivno pomagali in sodelovali. Spoznali so tradicionalno slovensko krušno peč, kako se zakuri, zamesi kruh in v njej speče.

Za nagrado so vedno najprej dobili pico iz krušne peči, nato pa seveda še dišeč domač hlebec kruha," nam pove Vale in nadaljuje: "Sama namreč ravnokar pridobivam NPK (nacionalno poklicno kvalifikacijo) za peka kruha. Svoje obiskovalce in tudi kupce na kmečkih tržnicah že leto dni razvajam z domačimi hlebci iz naše peči. Kruh se imenuje po domačiji Gačnik – gačnkar. Je iz mešanice pšenične, ržene in kamutove moke. Vsak teden spečem od 12 do 16 hlebcev gačnkarja, s katerim razveseljujem ljudi tako doma kot na sejmih in tržnicah. Nanj si lahko namažejo domače marmelade, ki jih kuham, in različne zelenjavne namaze, ki jih pripravljam. Pred dnevi sem se odpravila tudi v Bruselj, kjer sem prek Turistične zveze Gornje Posočje pogostila naše predstavnike v Bruslju ter njihove goste in jim predstavila dobrote z naše kmetije."