Valerio Lutman: "Poudarek je na lokalnem"

Vir: Story
19. 4. 2015

Zmagovalec resničnostnega šova Gostilna išče šefa je velik navdušenec nad sestavinami lokalnega izvora.

Valerio Lutman: "Poudarek je na lokalnem" Helena Kermelj, Story press

Valerio Lutman, zmagovalec šova Gostilna išče šefa.

Valerio Lutman: "Poudarek je na lokalnem" Helena Kermelj, Story press

Zelenjavni parfe s tuno.

Kot nam je povedal, se je prav v tem času že večkrat odpravil nabirat čemaž, ob nabranih plodovih pa se rad prepusti novim kulinaričnim eksperimentom.

"Iz njega lahko pripraviš vrsto jedi. Če govorim iz glave, bi se kot zanimiv kuharski poskus lahko izkazala majoneza iz čemaža," je namignil Valerio in dodal, da bi si pri kuhanju pravzaprav težko izbral najljubšo jed. "Pravzaprav nimam najljubše jedi, ki bi jo pripravljal s posebnim veseljem. Rad delam vse, samo da je novo in noro," je povedal in dodal, da bi bili presenečeni, kaj vse se lahko pripravi iz cvetlic, kot so trobentice in vijolice.

"Ker prihajam iz kraja blizu Nove Gorice, imam v načrtu pripravo jedi, najverjetneje sladice iz vrtnic," je povedal Valerio, saj so ravno vrtnice zaščitni znak tega mladega obmejnega mesta, v katerem je restavracija, v kateri je zaposlen, odkar je prišel iz resničnostnega šova. Poleg tega Valerio s svojimi starši doma skrbi za zelenjavni vrt, ki so ga tudi letos že ustrezno pripravili. "Vsako leto vrtnarimo. Zelenjava z domačega vrta je tako ali tako najboljša," je še povedal Valerio, ki je pred kratkim v imenu zdravih obrokov združil moči z Alenko Košir. S promotorko zdravega načina življenja in s pomočjo nutricionistke Mojce Cepuš so namreč začeli pripravljati zdrave menije, ki vključujejo na Primorskem še posebno priljubljeno tunino Rio Mare. Valerio je tokrat samo za bralke revije Story kot mojster tradicionalnih jedi s pridihom morja pripravil zelenjavni parfe s tunino, ki mu je v svojem slogu dodal sezonski lokalni plod, koprivo.

Zelenjavni parfe s tuno

Sestavine za 6 oseb:

  • 3 rumenjaki 
  • 20 g sladkorja 
  • 1 dl mleka 
  • 1 žlica kisle smetane 
  • list želatine 
  • 2,5 dl smetane 
  • koprive 
  • 1 konzerva tunine Rio Mare v sončničnem olju 
  • grah, korenje

Priprava:

1. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem, dodamo kislo smetano in mleko, v katerem smo prej pretlačili šopek blanširane koprive.
2. Dodamo želatino in stepeno smetano. Vlijemo v model in zamrznemo. Poberemo iz modela in nanj položimo tunino Rio Mare v sončničnem olju. Obložimo z grahom, rezino korenja in listi koprive.

Nasvet: Koprivo lahko nadomestimo tudi z janežem, ki je sladkastega okusa.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 15/2015

Story 15/2015, od 09. 04. 2015