Vasilij Žbogar je po številnih tednih jadranja končno v objemu družine

Vasilij Žbogar je po številnih tednih jadranja končno v objemu družine (foto: Alpe) Alpe
Vir: Nova
23. 1. 2017

Vrhunski slovenski jadralec in po mnenju nežnejšega spola eden najlepših slovenskih športnikov Vasilij Žbogar, ki je na treh olimpijskih igrah osvojil medalje ter se s svojimi jadralskimi rezultati zapisal v zgodovino tega športa.

Jadralca, ki je pred dnevi postal tudi najboljši športnik Primorske, smo po tednih čakanja zaradi odsotnosti, povezanih z jadranjem, obiskali na njegovem domu v Izoli, kjer nam je brez dlake na jeziku razkril jadralsko prihodnost ter družinsko darilo oziroma pričakovanje, saj bo maja drugič očka.

"Končno doma! Ne znam z besedami opisati, koliko mi to pomeni. A vsak vrhunski športnik, ki je veliko časa zdoma in odsoten od družine, me bo dobro razumel. Po olimpijskih igrah v Riu sem vse misli odklopil in želel biti prisoten izključno v družinskem krogu ter pomagati ženi Maji. Najinega prvega sina Talina sem prvič peljal v vrtec in sem bil poln emocij. Iskreno, zdaj opažam, kaj je očetovska vloga v pravem pomenu besede, in se zavedam, da moji ženi prej res ni bilo lahko. V tej vlogi maksimalno uživam in poln energije začenjam jutra, ko otroka odpeljem v vrtec. Popoldnevi pa so rezervirani za skupno družinsko druženje in njegove športne aktivnosti, ki jih Talin z veseljem obiskuje," z nasmehom razkrije Žbogar in nadaljuje: "Vrnitev iz Ria je pri meni vse postavila na glavo, saj je bila prej jadralska kariera na prvem mestu, zdaj pa je logično družina, ki se bo maja še povečala za enega družinskega člana. V zadnjih mesecih ne mirujem, le poskušam se odpočiti od vsega, vmes pa še delam in preurejam razne stvari v našem izolskem domu. Tako sva z Majo dokončno uredila Talinovo otroško sobo, manjše stanovanjske zadeve, zasteklila velik balkon in še bi se našlo. Po novem sem pravi družinski človek in hišni delavec. Z ženo sva si razporedila hišna opravila in naloge, tako sva kar oba dejavna vsak na svojem področju," doda z nasmehom.

Brez končne jadralske odločitve

Vasilij je pred olimpijskimi igrami omenil, da bo po prihodu iz Ria spremenil načrte v povezavi z jadranjem in sprejel končne odločitve. "Moje olimpijsko obdobje se je zaključilo izjemno. Naslednje olimpijske igre ne pridejo v poštev že zaradi moje starosti. Želim si odjadrati le še naslednje svetovno prvenstvo na Madžarskem, ki bo septembra, a umirjeno, s profesionalnim pristopom ter se brez pritiska uvrstiti med najboljše. V različnih vlogah ostajam v svetu jadranja. A končne odločitve še nisem sprejel, saj delam pri različnih projektih, tako jadralskih kot trenerskih, da si zagotovim prihodnost. Za zdaj lahko razkrijem le, da delam na projektu jadralnega centra v Izoli. Ampak to je veliko odvisno od politike. In sami veste, da kjer je politika vmešana, preteče morje časa, preden pride do končne realizacije neke zadeve. Upam, da se bo projekt uresničil, saj bi rad, da bi iz mladih jadralcev naredili nove vrhunske jadralske upe prihodnosti. Ker jih veliko spremljam, lahko zatrdim, da talentiranih jadralcev pri nas ne manjka."

Eno največjih daril za našega jadralca v minulem letu pa ni le težko pričakovana olimpijska medalja, ampak družinsko sporočilo, da bo v drugo očka. "Po prvorojencu Talinu, ki je čudovit otrok, bi si želel punčko. Od nekdaj je moja želja imeti parček, in če bo punčka, ji bo ime Ria. To bi bilo ime s pomenom. Če pa se želja o deklici ne bo izšla, sva se z Majo odločila, da bo ime za fantka izbral kar Talin."

Alojz Petrovčič