Vasilij Žbogar: Maja prihaja deklica Ria!

Vasilij Žbogar: Maja prihaja deklica Ria! (foto: Alpe) Alpe
Vir: Story
16. 4. 2017

Vrhunski slovenski jadralec Vasilij Žbogar spada v športno elito, ki se v bogati športni karieri do danes lahko pohvali s številnimi odmevnimi zmagami, med katerimi imajo posebno mesto prav tri olimpijska odličja, ki so priljubljenega športnika iz Izole postavila na prestol najboljšega jadralca vseh časov pri nas.

Pred dnevi je v vinski kleti podjetja Vinakoper razkril projekt, ki ga je v zadnjih mesecih pripravljal z vinskimi strokovnjaki iz koprske kleti. Uresničil je željo po lastnem vinu, posebni polnitvi Vasilij Žbogar Collection z dobrodelno noto.

Vasilij in Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, sta nam razkrila, kako se je sodelovanje sploh zgodilo: "Projekt se je začel zelo spontano. Dobili smo se z odgovornimi podjetja Vinakoper in dobili zanimivo idejo, da bi lahko nekaj skupnega naredili z največjo vinsko kletjo v Istri, torej podjetjem Vinakoper. Priznam, tudi sam sem velik ljubitelj dobre vinske kapljice, ki nam je na Primorskem res ne manjka. Najraje uživam v izbranih vrstah malvazije, refoška in cipre. Podjetje Vinakoper slovi kot eden od najboljših proizvajalcev vin pri nas, ki po svetu prejema številna priznanja za okus in odličnost teh. Podjetje ima kapacitete, odlično distribucijsko mrežo in vse potrebno ter tako kot jaz deluje v osrčju Istre, na slovenski obali. In kaj boljšega kot združiti skupno misel, idejo in nekaj jadralsko-vinskega povezati ter nadgraditi s posebno noto dobrodelnosti," razkrije Žbogar in nadaljuje: "Kot uverturo v skupen projekt smo izbrali vino shiraz, saj sem v pripravljalnem jadralskem obdobju v zadnjih letih po nekaj mesecev bil v Afriki in med spoznavanjem lokalnih posebnosti okusil izvrstni shiraz. Ker ga že kar nekaj let zelo uspešno pridelujejo tudi na Primorskem v vinogradih Vinakoper na Debelem rtiču, je bil izbor tega za skupni projekt v trenutku na dlani. Tako smo se odločili, da na trg oz. v njihove trgovine pošljemo dva tisoč steklenic posebne polnitve vinske sorte shiraz Vasilij Žbogar Collection, kjer se bosta od prodajne cene - deset evrov za steklenico vina iz te serije - dva evra od vsake prodane steklenice vplačala v sklad za razvoj mladih domačih jadralcev. Rad bi, da je to omejena stvar in oštevilčena ter dostopna vsem ljubiteljem vina, jadranja, ki bi se ob nakupu zavedali, da s tem pomagajo tudi našim mladim jadralskim naslednikom."

Seveda smo za nekaj besed poprosili tudi glavnega enologa kleti Vinakoper, Boštjana Zidarja, ki ni skrival navdušenja: "Vasilij in tim Vinakopra je iz ideje zadevo postavil na temelje in pred nami je izdelek, na katerega smo prav vsi sodelujoči zelo ponosni. Povezav med vinom in jadranjem je nešteto. Naše trte in vina so ob Jadranskem morju, obsijana s soncem, kjer potrebujejo tudi veter. Več ko je vetra, bolj so zdravi vinogradi. In lega Debeli rtič, od koder prihaja izbrano vino shiraz, je ena od takšnih leg. To je lega, ki daje odlične rezultate za rdeče vinske sorte. In vemo, da je tudi pri jadralcih trio veter, sonce in morje temeljnega pomena za pravi uspeh," je jasen Boštjan, ki doda: "Kar šest mesecev je trajalo, da smo izbrali pravo vino za steklenico, saj smo si res želeli izbrati tisto pravo vinsko kapljico oz. noto, ki bo zadovoljila širši krog ljudi oz. njihove okuse ter v sebi imelo izrazito močan, vztrajen karakter Vasilija in kleti Vinakoper. Pri podjetju Vinakoper smo tako kot Vasilij zelo vztrajni, tako da prvo steklenico z noto dobrodelnosti za mlade jadralce označujem za začetek našega projekta in verjamem, da bomo v prihodnje nadaljevali oz. to skupno zgodbo tudi nadgradili."

"Kjerkoli po svetu sem bil zaradi takšnih in drugačnih jadralskih obveznosti, sem si po zahtevnih treningih na morju in v telovadnici pred spanjem vedno privoščil kozarec dobrega črnega vina. Kajti to je bil zame trenutek popolne sprostitve. Verjamem, da to ne škodi in preverjeno pomaga zaspati pri pretirani utrujenosti," za konec v smehu zaključi Vasilij Žbogar.

Alojz Petrovčič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 15/2017

Story 15/2017, od 06. 04. 2017