Vasilij Žbogar po nesrečnem padcu s kolesa dobro okreva!

28. 6. 2015

Postaven izolski športnik in jadralski ponos Slovenije Vasilij Žbogar je predan treningom tako na morju kot kopnem. A žal se mu je pred dnevi zgodila nesreča. Na enem od treningov za nabiranje kondicije je namreč zelo grdo padel s kolesom in se tako poškodoval, da je moral treninge z jadrnico zamenjati za telovadnico in rehabilitacijo poškodbe.

"S kolesom sem zadel ob izboklino na cesti, prvo kolo se je zvilo, jaz pa sem padel čez kolo," nam je po nesreči razkril Vasilij in opisal še posledice padca. "Dobil sem udarec v glavo, ramo in rebra." Prvi zdravniški pregledi večjih poškodb niso pokazali, žal pa zadnje slikanje ni bilo tako optimistično. Počeno ima peto rebro, zato treningi potekajo po prilagojenem programu. "Rehabilitacija sicer poteka dobro, prave treninge pa bom začel izvajati šele po ponovnem slikanju, ki ga imam čez nekaj dni," je dejal Vasko, ki še vedno čuti bolečine in upa, da bo čim prej lahko začel trenirati na vodi.

Pred dnevi je v Weymouthu potekala tekma svetovnega pokala v jadranju za olimpijske razrede, v floti razreda finn pa tokrat ni bilo Vasilija Žbogarja. Drugi Evropejec na odprtem prvenstvu stare celine se je že na začetku sezone odločil, da na olimpijskem prizorišču ne bo nastopil. "Jadrnica razreda finn je fizično zelo zahtevna in jadralec se po težki regati v dveh tednih težko regenerira," je pojasnil, zakaj je izpustil to tekmo svetovnega pokala. "Po regati za svetovni pokal v Hyeresu in evropskem prvenstvu si je veliko jadralcev vzelo krajši odmor in v Angliji ne jadrajo. Zato je udeležba zelo skromna, le 20 jadralcev, predvsem tisti, ki jih na evropskem prvenstvu ni bilo, med njimi Britanec Scott in Francozi."

Tako mu krajši, a popolnoma nepričakovan odmor zaradi poškodbe še kako koristi, saj poškodba le ni tako neopazna in mu povzroča bolečine, zaradi katerih so tudi jadralski treningi prilagojeni popolnemu okrevanju v najkrajšem času. "Nisem pričakoval, da je zlomljeno, tudi na slikanje nisem šel takoj, ker si glede na bolečino nisem predstavljal, da bi bilo lahko rebro zlomljeno. Ko pa me je peti dan še vedno bolelo, me je zdravnica napotila na slikanje. Izkazalo se je, da so posledice padca bolj resne, kot sem mislil," je dokaj zaskrbljeno razkril Vasilij, dobitnik dveh olimpijskih odličij v razredu laser, in nadaljeval: "Dobro je, da se rebro ni premaknilo ter da tkivo in vse ostalo okoli rebra ni poškodovano. To pomeni, da se bo poškodba hitro zacelila. Po urah treniram skoraj več kot prej, delam vaje, pri katerih me ne boli prsni koš. Našli smo kar nekaj vaj, s katerimi lahko vsaj minimalno vzdržujem pripravljenost, delam veliko vaj za noge."

Še dobro, da v programu za ta del jadralne sezone Žbogar ni imel večjih obveznosti ter da si je lahko vzel čas za zdravljenje poškodbe: "V tem obdobju je bilo v načrtu samo vzdrževanje fizične pripravljenosti, tako da večje izgube ne vidim, pozneje pa bom moral izgubljeni trening na vodi nadomestiti. Do svetovnega prvenstva, ki bo novembra na Novi Zelandiji, je še dovolj časa, da se pripravim, to tekmovanje je tudi moj glavni cilj za to sezono. Pred tem je v drugi polovici avgusta še predolimpijska regata v Riu, kamor grem samo pogledat in preverit regatno polje."

Napisal Alojz Petrovčič

Fotografije Alpe, osebni arhiv

Priporočamo