Vasilij Žbogar: Z družino pred olimpijskimi igrami

Vasilij Žbogar: Z družino pred olimpijskimi igrami (foto: Alpe) Alpe
2. 8. 2016

Najboljši slovenski jadralec in po mnenju nežnejšega spola eden od najlepših slovenskih športnikov, Izolčan Vasilij Žbogar, si je le nekaj ur pred odhodom na olimpijske igre v Rio de Janeiro v Braziliji vzel čas za Novo ter razkril kar nekaj pogledov na svojo prihodnost.

"Olimpijske igre so moj poslovno-zasebni film zadnjih let. Vse misli in temeljite priprave tako na morju kot kopnem sem usmerjal v cilj, ki je pred mano. Dal bom vse od sebe in v Riu ob ugodnih razmerah poskušal dokazati, da spadam med najboljše jadralce na svetu. Napovedovati rezultat je nemogoče, saj so razmere v Riu zanimive, a bom v prvi vrsti skrbel tudi za zdravje, saj je tam voda katastrofalna in ne bi se rad dobil kakšne bakterije," pove Žbogar in nadaljuje: "Zaradi olimpijskih priprav, ki so potekale na različnih koncih sveta, sem zapostavljal družino, svojo Majo in sina Talina. To si dostikrat očitam, a vem, da bom vse nadomestil. Zato so bili skupni trenutki v zadnjih letih zame zlata vredni in sem res užival v njih. Zadnji dve leti pred olimpijskimi igrami sta bili, kar se družinskega življenja tiče, res zelo težki. Ponosen sem na ženo Majo, da to razume in ve, da so to najverjetneje moje zadnje olimpijske igre ter da se bom po teh posvetil obema. Najina povezava z ženo je neverjetna, saj je ves čas kot prava mati zelo lepo vzgajala najinega Talina, ki je res fant, poln pozitivne otroške energije. Pomembno je, da je to obdobje mimo ter da smo kot družina povezani in srečni. Zavedati se je treba, da je jadranje profesionalni šport, pri katerem je kar veliko odrekanj, zato lahko pride do trenutkov, ki niso ravno družinsko sončni. Težko je pred nastopom na igrah s trezno glavo razmišljati, kaj bo po nastopu v Riu. A družina je družina in po nastopu v Braziliji bomo skupaj sprejeli, kako naprej. Med pripravami do končnega cilja je veliko žrtvovanj in naporov."

Čeprav si Žbogar očita in iskreno prizna, da v zadnjih letih ni bil popoln očka, pa je jasen ob vprašanju, ali namerava v prihodnosti povečati družino.

"O tem z Majo že lep čas razmišljava. Je pa res, da zdaj ravno ni pravi trenutek tudi zaradi virusa zika in vodnih bakterij, zaradi katerih kar nekaj tujih olimpijcev ne bo nastopilo v Riu. Zagotovo pa sin Talin potrebuje še koga, bratca ali sestrico, da bo lahko delil svojo neustavljivo živahno, a prijetno otroško energijo," pove.

Tekst: Aljoz Pretrovčič
Foto: Alpe