Vasko Atanasovski: “Najtežje je bilo ohraniti skrivnost”

Vasko Atanasovski: “Najtežje je bilo ohraniti skrivnost” (foto: Mima, Osebni arhiv) Mima, Osebni arhiv
Vir: Story
22. 2. 2016

V Makedoniji se je zgodila izjemna ljubezenska zgodba. Pesem Makedonsko devojče, ki je simbol nacionalne kulturne dediščine in je prevedena v več kot deset jezikov, je dobila povsem nov pomen, za kar je z aranžmajem poskrbel slovenski skladatelj in saksofonist Vasko Atanasovski.

Skladatelj Jonče Hristovski je Nevenki Tomovski Rosomanovi poklonil Makedonsko devojče za njen prvi rojstni dan.
Nevenka in Zoran Rosomanov s hčerko.
Pri skrivnostnem projektu je sodelovalo več kot sto ljudi.
Atanasovski z možem Zoranom in pevcema.
Vasko Atanasovski v studiu.

A seveda ni prvič, da je Nevenka dobila takšno izjemno darilo, saj ga je prejela že ob prvem rojstnem dnevu, ko se je Makedonsko devojče tudi rodilo. Napisal ga je skladatelj Jonče Hristovski in dober prijatelj družine Tomovski kot posebno darilo ob rojstvu, od takrat pa v Makedoniji ni družabnega srečanja, na katerem pesmi ne bi poslušali in prepevali. "Več kot 30 let sem premišljeval, kako osvežiti pesem, da bi bila hit še naslednjih 50 let, in mislim, da mi je z izbranimi vrhunskimi glasbeniki to tudi uspelo. Nevenka je na svoj rojstni dan, medtem ko je pila jutranjo kavo, prejela čestitke z vseh makedonskih radiev in televizij. Tisto jutro sem videl zelo lep prizor. Z njenimi solzami sreče je bil poplačan ves moj trud," je ponosen mož Zoran, ki mu je bilo najtežje ohraniti skrivnost.

Pri projektu je sodelovalo več kot sto ljudi, ki so se seveda strinjali, da vse ostane skrivnost, a so se od navdušenja na družabnih omrežjih kmalu začele pojavljati fotografije in selfieji s snemanja. "Začeli so me klicati novinarji, prijatelji, kaj delam v studiu. Rekel sem jim, da so to neke stare fotografije, a mi niso verjeli, ker včasih nisem imel okroglih očal. Še pravi čas sem jih prosil, naj se vse izbriše, da ne bo prišlo do Nevenke," nam je zaupal Rosomanov. Presenečenje je tako uspelo, Nevenki pa je seveda v veliko čast, da je bila takšna inspiracija in da je mož z novo interpretacijo pustil pečat za vse naslednje generacije. "Ni besed, s katerimi bi lahko opisala globoka čustva, ki jih imam do te pesmi, saj opeva vse moje življenje. Navdaja me z občutkom vzhičenosti, sploh če gledam z vidika vseh makedonskih deklet, ki jim je pesem posvečena. Takšno darilo za abrahama bi si želela vsaka žena," je bil odziv makedonskega 'devojčeta'.

Za vrhunsko izvedbo so glasbeno znanje združili glasbeniki vseh stilov: Makedonski operni orkester in zbor, operna pevka, makedonska primadona Vesna Ginovska Ilkova, makedonski narodni pevec Naum Petreski, legendarni virtuoz na kitari Vlatko Stefanovski ter klasični pianist Dino Imeri.

"Po priporočilu Vlatka Stefanovskega me je poklical Zoran Rosomanov, soprog z noro romantično idejo, in seveda sem bil takoj za. Odpotoval sem na snemanje v Skopje, kjer sem se teden dni družil z njim ter produkcijsko ekipo, in mislim, da smo ustvarili epsko, himnično verzijo antologijske makedonske pesmi, ki naj se poje od Triglava do Vardara," je povedal Atanasovski ter dodal, da se njegova priredba od drugih razlikuje po tem, da do zdaj še ni bila izvedena s tako obsežnim ansamblom in toliko različnimi glasbeniki, zaradi česar zveni pompozno in navdihujoče. "Veseli me, da je zgodba sovpadla s snemanjem dokumentarca o avtorju pesmi, skladatelju Hristovskem, tako da sem podal izjavo tudi za film," je ponosen Atanasovski. Seveda ima za to dober razlog, saj je ustvaril večno delo, ki ga je navdihnila ljubezen.

Napisala Katja Štingl
Fotografije Mima, Osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story08/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 08/2016

Story 08/2016, od 18. 02. 2016