Bianca: “Vedno mi je žal, ko je nastopa konec in moram z odra”

“Vsak zmore nekaj, česar ne zmoreš sam, in to je bistvo ustvarjanja.” (foto: Foto: Tibor Golob) Foto: Tibor Golob
10. 7. 2019

MAVA je naslov uspešnice, ki v teh dneh osvaja slovenske radijske valove. Svežina, ki veje skozi pesem simpatične in perspektivne pevke Biance, ni ostala neopažena. Dekle je za ustvarjanje pesmi pletlo niti z velikani popularne glasbene scene, s producentom Costijem, nominirancem za prestižno nagrado grammy, pod videospot pa se je podpisal Alex Ceausu. In kdo je Bianca? Nadvse prijetno dekle, ki uresničuje svoje največje sanje.

Story: Kdaj je postalo jasno, da bo vaše življenje neizbežno povezano z glasbo?

Uf, iskreno, se ne spomnim. Če se res potrudim in poskušam priklicati daljne spomine, ki bi kazali na mojo željo, povezano s petjem, se vidim v dnevni sobi, stara sem okoli šest let, s krtačo v roki, ko sem za mamo priredila pravi pevski spektakel. (smeh) Najbrž bo pravi odgovor “od vedno”. Res, odkar pomnim in se zavedam sebe.

Story: Katera izmed glasbenih zvezd vam je bila vzor?

Ko sem bila še otrok, sem oboževala Gwen Stefani in Fergie. Zadnje desetletje pa je moja največja inspiracija zagotovo Lady Gaga. Ima res posebno mesto v mojem srcu. Njena persona in predvsem glasba sta mi pomagali v veliko težkih trenutkih, še danes pa me navdihujeta njena drugačnost in pogum, da je to, kar je. Obožujem njene lirične sposobnosti, njeno nastopanje in njen način pisanja glasbe. Nekoč bi bila rada na njeni artistični ravni.

Story: Solo singel - so to sanje, ki so postale resničnost?

Iskreno sem vedno vedela, da se bo nekoč zgodil ta trenutek, in zdaj se končno tudi je. Sicer pozneje, kot sem pričakovala, ampak preprosto še nisem bila pripravljena. Zdaj sem in vem, da je bilo vse, kar sem potrebovala, majhen 'push', da se lahko končno začnem glasbeno izražati in početi to, za kar sem rojena.

Story: S kakšnimi občutki, čustvi se podate pred mikrofon?

Odvisno, za kakšen nastop gre, res! Včasih me je strah, včasih imam tremo, včasih pa sem samo vesela in vzhičena. Vedno pa mi je žal, ko je nastopa konec in moram z odra. (smeh)

Story: Kakšen je občutek sodelovati z ustvarjalci najvišjega kova, kot sta Costi in Ceausu?

Costi je odličen glasbenik, Alex pa odličen režiser, direktor in snemalec. Delo z ustvarjalci, ki imajo za sabo že nekaj kilometrine in so v življenju in karieri že nekaj dosegli, se od sodelovanja z našimi glasbeniki razlikuje predvsem v tem, da ni čakanja in nepotrebnega mencanja. Prideš v studio in začneš delati. Če se s producentom dogovoriš, da nekaj narediš ali pa prejmeš naslednji dan, potem to tudi tako je. Nikogar ni treba čakati ali prositi, da se zadeva kam premakne. Držijo se rokov, dogovorov in glasba je vse, kar jim je pomembno.

Story: Je povezovanje v glasbi nuja?

Zagotovo. Sam nisi nič, tako kot na drugih področjih. Vsak zmore nekaj, česar ne zmoreš sam, in to je bistvo ustvarjanja. Sicer bi bilo super, če bi znala vse narediti sama, ker sama najbolje vem, kaj želim, ampak je to bolj kot ne nemogoče. To je zelo pomembno tudi zato, da vidiš, kako drugi ustvarjajo in delajo, ker se iz takega delovnega procesa ogromno naučiš.

Story: Kakšni so vaši cilji? Slovenija? Ali želite prodreti tudi čez meje?

Za zdaj se nekaj časa vidim še doma, me pa seveda zanima tudi tuji trg, morda za začetek na splošno evropski. Začela sem tudi pisati besedila za tuje glasbenike, predvsem v angleščini in španščini, tako da, kdo ve, mogoče me tudi to pripelje kam drugam. V tem res neizmerno uživam.

Story: 'Mava' ima na YouTubu zavidljivo število ogledov. Je to platforma, ki danes mladim omogoča prodor v svet?

Pesem je v tednu dni dobila 80 tisoč ogledov, nad čimer sem bila kar presenečena in zaradi česar sem bila hvaležna, glede na to, da gre za mojo prvo avtorsko pesem, čeprav v nadaljevanju vseeno upam na večje številke. (smeh) YouTube je zagotovo pravilna odločitev, iskreno ne vem, kam drugam bi primarno lahko naložila svoje delo, ga je pa mogoče slišati tudi na iTunes, Deezerju, Spotifyju, skratka na vseh platformah.

Story: Kakšen je občutek, ko slišite svojo pesem na eni izmed radijskih postaj?

Ni mi je še uspelo ujeti, ker mi zaradi urnika res malokrat uspe poslušati radio, sem pa zelo vesela, ko mi prijatelji in drugi sledilci na Instagramu pošljejo video, ko me ujamejo na kakšni frekvenci. Sem izredno hvaležna vsem slovenskim radiem, ki predvajajo mojo pesem in me podpirajo. V bistvu, ker na splošno podpirajo slovenske glasbenike. Predvsem mlade!

Story: Kje se vidite čez deset let?

Dobro vprašanje. No, lahko bi začela nakladati o tem, kako zelo uspešno in bogato se vidim, nekje na nekem stadionu z razprodanim koncertom večtisočglave množice, ampak ne bom. Resnica je, da ne vem, ker o tem ne razmišljam. Lahko pa vam povem, da počnem, kar me veseli, in se z glasbo, svojim glasom in pisanjem glasbe ukvarjam vsak dan svojega življenja, in to nameravam početi tudi čez deset let!