Urška Majdič in Tin Vodopivec v prijetnem čakanju na naraščaj: "Ne moreva verjeti!"

Urška Majdič in Tin Vodopivec v prijetnem čakanju na naraščaj: "Ne moreva verjeti!" (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
22. 6. 2019

Letošnje leto je za pevko Urško Majdič in komika Tina Vodopivca prav posebno, saj jeseni pričakujeta naraščaj! Čeprav je pred njima novo obdobje, pa sta še vedno pri delu neumorna in že snujeta nove projekte - Urška nove pesmi za nadaljevanje albuma, Tin pa nove predstave. ''Včasih kar ne moreva verjeti, da se to res dogaja, ampak vznemirjenje in tudi veselje zelo rasteta skupaj s trebuščkom,'' nam je zaupala veselo novico Urška.

Story: Najprej seveda čestitke, draga Urška in Tin! V troje boste oktobra! Se že veselita?

O, hvala! Sva kot na neki divji vožnji, kjer štejeva tedne in mesece, spremljava razvoj in hitiva z opravki, da bo do jeseni vse pripravljeno. Narava je vedela, zakaj traja devet mesecev … Tudi midva počasi zoriva v glavi glede nove pridobitve, ureditve in na splošno življenja. Včasih kar ne moreva verjeti, da se to res dogaja, ampak vznemirjenje in tudi veselje zelo rasteta skupaj s trebuščkom. Mojim, seveda; Tin nekako noče biti (preveč) solidaren …

Story: Glede na to, da je Tin komik in vi glasbenica, si lahko mislimo, da je pri vas doma vedno zabavno! Se velikokrat ideja za kakšno pesem rodi čisto spontano, ko sta skupaj doma?

Ustvarjava skupaj, se veliko pogovarjava in iskrivo hecava, tako da spontano nastaja veliko 'materiala' za komedijo - veliko tega Tin potem spretno oblikuje za svoj stand up. Veliko najinih domislic je tudi vir za scenarije - ravno sva končala predelavo scenarija za serijo, iz katere bo nastal film, če bo vse po sreči. Kar se tiče glasbe, pa je malo drugače … Zame so to intimni trenutki, čustveni prebliski, ki so tako močni, da morajo v pesem. Največkrat se to zgodi, ko sem sama, v tišini in pride ves oblak navdiha, ki se je toliko časa nabiral, in se name vsuje toča. Takrat nastane pesem ali vsaj osnutek.

Story: Komiki so znani po tem, da veliko smešnih situacij pripovedujejo iz svojega življenja. Je Tin že uporabil kakšno vajino skupno komično situacijo? Vas je s čim že presenetil na odru?

(smeh) Ja. Čisto na začetku sem nekajkrat obnemela, ker je navajal primere 's punco'. Kdaj pa je on mene peljal na košarko? Čakaj. Tega nisem in ne bi rekla … Pozneje sem dojela, da doda primere s punco zaradi komičnega učinka in da ne leti name. Zdaj je drugače - v večini ves material zbrusi, predela z mano. Uživam, ko se hecava, ko si 'podajava žogico', kot temu rečeva, in iz tega velikokrat nastane kaj dobrega. Uživam, ko potem to vidim na odru kot del predstave. Ponosna sem na njegov talent, delavnost - in na najino 'goofy' sodelovanje.

Story: O, zdaj jih bo imel zagotovo veliko, ko pride dojenček!

(smeh) Ja, ves čas se hecava o tem. Že zdaj je zabavno, ko prebirava, v katerem tednu sem, in velikost otroka vedno primerjajo s kakšnim sadjem ali zelenjavo. Od marelice do manga, o, zdaj je že paprika! Ravno, ko sem za večerjo hotela pripraviti sladki krompir, preberem, da je otrok v velikost sladkega krompirčka. Še narisali so ga. Tako sem zamenjala plan za večerjo … Tin se mi pa smeji. (smeh)

Story: Pri nekaterih projektih pa tudi sodelujeta, Tinu velikokrat pomagate pri promociji njegovih nastopov ali organizaciji dogodkov. V preteklosti sta gostila že veliko svetovno znanih imen komedije, vstopnice so šle za med! Je morda za jesen kaj novega v načrtu?

Tu gre za ogromno malenkosti in logistike, založiš svoj denar in je stresno, ker si odvisen od prodaje vstopnic, zaslužek pa nikoli ni bajen. Tin je mojster v organizaciji; poleg soorganizacije Panča je pripeljal Eddieja Izzarda, Daniela Slossa, Jimmyja Carra, Russla Petersa itd. Tudi sama imam veliko izkušenj na področju organizacije in mu z veseljem pomagam. A vse to delava zato, da lahko delava stvari, ki naju veselijo, in verjameva, da se bo nekoč obrestovalo. Poleg tega lahko vlagava v nekaj za dušo - v mojo glasbo, v UMO. Tin me podpira - je zelo čustveno inteligenten, zna si predstavljati, razume, sodeluje in čuti. Vsekakor je tudi on velik del glasbene zgodbe UMA.

Story: Pred mesecem dni ste predstavili svoj novi glasbeni projekt Neskončni album Duša, ki je čudovita glasbena mešanica različnih stilov, od akustičnih skladb do rocka, spogledujete se celo z jazzom, bluesom … Odlično se znajdete v vseh stilih. Kako to, da ste se odločili za tako raznovrstne stile? Kateri pa vam je najljubši?

Prepustila sem se občutku, neobremenjeno - in tako sem naročila tudi vsem sodelujočim glasbenikom. Naj si 'dajo duška', to je moj moto. A ni čudovit moto? Prepusti se, začuti glasbo, sporočilo, občutke. Sodelovala sem z različnimi soustvarjalci, vsi so navedeni na umatheband.com - zato je toliko raznovrstnosti in dinamike. To sem si želela. Ker vse to smo mi … dinamična bitja. Meni je vse blizu, na svoj način. Vsaka pesem ima svojo naravo, ki jo mora izraziti, skupni imenovalec pa so sporočila in naboj pesmi, ki so v dušni vibraciji. Raznovrstnost albuma omogoča zanimivo 'potovanje'. Vsak to doživlja po svoje, tudi glede na to, kje je sam/-a v tistem trenutku. Kdor se lahko prepusti, ga lahko zelo lepo odnese točno tja, kamor mora. Album nekaj odklene. Zato je tudi prispodoba ključa. Album je USB-ključek v obliki ključa - ki je neskončni medij.

Story: Neskončni album Duša ni samo glasbeni projekt. Je vaš čustveni projekt, v njem se pesmi zlivajo tako, kot so se vaša čustva pri ustvarjanju, saj je album posvečen vašemu očetu Dušanu, na katerega ste bili zelo navezani. Uvodna in zaključna pesem Duša I imata še prav poseben čustveni naboj, saj je to melodija, ki ste jo ustvarili v zelo čustvenem momentu … Lahko celo rečemo, da sta pesmi mantra?

Duša 1 deluje kot neka 'koda', s katero odpreš vrata v novo dimenzijo. Je napev brez zaključka, ki nima verske vsebine, je pa narejen po občutku. Naredila sem jo nekega, z mistiko nabitega večera malo po smrti očeta, ko se je zdela njegova prisotnost zelo resnična. Ta napev mi ni šel iz glave in vedela sem - morala sem to posneti. Pri sebi sem vedela, da se je začela glasbena zgodba, ki si želi doseči nekaj več, nekaj globljega, morda frekvenco duš. Nisem še vedela, kako, kdaj in v kakšnem sodelovanju, le zaupala sem občutku in notranji želji, da se izrazim. S tem napevom se začne album, pa tudi konča - na koncu celo z originalnim demom tistega trenutka.

Story: Vse pesmi na albumu so zgodba zase, a vseeno so z albumom povezane v celoto. V njih je veliko sporočilnosti. Čarobni vrt, Stars, Nikoli sam, Le začuti, Gaia … Katere zgodbe in sporočila nosijo pesmi?

Raziskujejo o neskončnosti energije in dušah (Duša in Rise or Fall), o našem najpomembnejšem, pa tako pozabljenem - notranjem templju (Čarobni vrt), o zbiranju moči (Stars), sočutju (Nikoli sam), pozabljenem bistvu (Le začuti), o čisti ljubezni kot luči v temi (Kresnica), o neskončnosti ljubezni (On and On) in o glasu Zemlje (Gaia). Ena pesem deluje kot razbremenitev s svojim šaljivim pogledom na sicer resno temo - o odvisnosti odnosov (High) … Če sklepam po povratnih informacijah, ki jih prejemam o albumu, se ljudje različno povezujejo s komadi in sporočila doživljajo različno. Kar je prav.

Story: Eno izmed pesmi ste namenili tudi mami, ki je žalovala za vašim očetom. Pesem On and On nosi sporočilo o neskončni ljubezni. Kako je pesem sprejela vaša mama, ko ste ji jo predstavili?

Bila je presenečena, začudena. Želela je še enkrat slišati besedilo, in ko sem ji zrecitirala, je obstala … Ganjena. Počutila se je malo nenavadno. Mislim, da zato, ker pesem razgali zelo osebne, globoke občutke … Povedala sem ji, da pesem mora biti tako iskrena, če ne, je prazna. Celoten album ji je blizu, saj dobro pozna vse, o čemer pišem. Če ji je pesem ali album vsaj malo v uteho, kadar jo potrebuje, je namen dosežen.

Story: Pravite, da pesmi delujejo zelo katarzično, zdravilno, da niste želeli, da bi bile polne bolečine, temveč da jim prisluhnemo s polnim srcem in da se z njimi začne celjenje bolečine … Čeprav bi si marsikdo mislil, da bo album bolj melanholičen, še zdaleč ni. Napolni z energijo, pesmi pa so zelo melodične in optimistične!

Hvala, to je bil namen … Ne to, da bi se namakala v lastni žalosti in s tem morila še druge, ampak da bi vso to težko, temno gmoto bolečine usmerila v luč. Ves proces je bil težak, samo slovo in vse, kar je potegnilo za sabo, sesuvalo se je kot domine. In takrat človek potrebuje nekaj, neki namen, fokus, cilj, vizijo. Morala sem pisati. Čutila sem, da je tako prav. Šlo je za celjenje - ne le sebe, tudi drugih. Na prvem koncertu sem videla, da so se ljudje, ki so bolj čustveni, odprti, čuteči, povezali s temi pesmimi in da jih je premaknilo. V vseh letih ustvarjanja še nisem doživela toliko pristnih vtisov, objemom, pisem, zahval, osebnih zgodb, kot sem jih zaradi albuma in UME. Ljudje začutijo in se povežejo.

Story: Pesmi se dotikajo prepoznavanja nečesa še nerazumljivega - o duši, o neskončnosti energije. Kako si vi razlagate dušo, neskončne energije?

Verjamem v znanost. Sem pa tudi odprta in razmišljam o frekvencah in energijah, prek našega omejenega dojemanja. To ni izključujoče, če samo pomislimo na razmišljanja Nikole Tesle. V besedilih grem še dlje - v Duši sprašujem 'neskončno silo', kako naj razberem njen znak. In na neki način mi odgovarja v besedilu Rise or Fall, 'vstopam v tvoj pogled skozi tvoje srce'. Glava le misli, da ve. Treba je začutiti …

Story: Pod album ste zapisali tudi, da se bistva ne da razložiti, le začutiti. Kakšni so bili prvi odzivi poslušalcev na vaš album? So ga začutili tudi sami?

Zelo lepi vtisi so in vsakič znova mi napolni srce, ko vidim, da album resnično nekaj odpre. Nekaj teh vtisov, ki sem jih prejela po e-pošti, sem objavljala na družabnih omrežjih, nekaj so mi sami napisali pod komentarje na Facebooku … Nekateri zapisi so prav ganljivi; tu in tam kdo napiše osebno zgodbo in občutke ob poslušanju. To je senzibilno občinstvo z višjim zavedanjem - album težje doseže otopele ljudi, ki se jim je strah prepustiti. Ena mi je napisala, da je ob poslušanju doživljala pravo očiščenje, jok in smeh. Drugi ima album 'na repeat' v avtu in je to njena meditacija. Veliko jih piše, da je energija albuma tista, ki jim tako ustreza … Vse to jemljem kot potrditev, da se ljudje znajo povezati s tem globljim namenom, s 'kodo' celotnega albuma. To je poslanstvo UME. Hvaležna sem.

Story: Pisala pa vam je tudi kolegica Kaly Kolonič, da je pri poslušanju albuma občutila nekaj zelo izjemnega ...

Da, pisala mi je kolegica Kaly Kolonič, ki zdaj zelo uspešno slika energetske slike, in je napisala, da je slikala med poslušanjem albuma. In da je občutila, doživela nekaj, česar še nikoli prej tako intenzivno … “Jokala sem kot dež, tako zelo sta me zadela glasba in celoten proces ustvarjanja. Ta album je tako lep … In tako so tudi slike lepe in nekaj posebnega.” Zdelo se je namenjeno, da bo nastala serija tematskih energetskih slik, naslikanih v energiji poslušanja Neskončnega albuma Duše. Kaly se zna zelo lepo povezati s temi energijami in tako bo že junija na voljo omejena serija teh slik, ki jih lahko naročijo v kompletu z albumom.

Story: Kje je vaš najljubši ustvarjalni kotiček? Se pesmi rodijo doma na kavču, v naravi, v studiu?

Moj ustvarjalni kotiček ni prostor, ampak je trenutek določenega stanja misli, ne glede na to, kje sem. Včasih skladam v glavi, včasih roka začne sama čečkati, včasih spontano nastane med mrmranjem, medtem ko pospravljam stanovanje …

Story: Poleti si boste vzeli malo odmora, a vseeno ne boste počivali. Ustvarjali boste že nove pesmi za prihajajoči album Duša II. Bo tudi ta album nosil kakšno sporočilnost?

Najprej pride na vrsto predstava - glasbena predstava SensoriUma, katere premiera bo aprila 2020. Gre za preplet čutov v povezavi z živo glasbo in specialnimi učinki. To 'kodo' UME, o kateri sem prej govorila, želim nekako vplesti še v živo doživetje, ki je več kot koncert - in prvič se bom zato lotila kompleksnejše zadeve, kot je večplastna predstava. Sem imela pa to željo že pred mnogo leti, še z Billysi, sploh ko sem prvič zasledila, da v svetu obstaja senzorično gledališče. A je moralo tudi to dozoreti in najti pravi čas in prostor …

Story: Kje pa bosta s Tinom preživela letošnje poletje?

Oba obožujeva morje, zato komaj čakava vsaj tisti dober teden oddiha … Potem pa malo doma, Tin bo delaven in pripravlja novo predstavo, jaz bom pa koordinirala delavce za prenovo gnezdeca, da bo vse pripravljeno za 'svežo štručko'. (smeh)

Neskončni album DUŠA

Na voljo na digitalnih platformah in na USB-ključu

Story: Zakaj ste se odločili, da album izdate kar na USB-ključu?

V prvi vrsti gre za simboliko - USB-ključ je v obliki ključka, brez zaključka. (smeh) Ta odklepa do dušne frekvence. Vsi se preveč zapiramo, ker nimamo časa ali pa se bojimo poglabljati … In s tem zanemarjamo notranjo kulturo. Posledica je svet (naš in zunanji) v krizi. Ključek je tudi neskončen medij, ker je lahko ‘matrica’.

Story: Album je izšel 5. maja na tretjo obletnico očetove smrti. V neobdelani obliki pa ste ga premierno predstavili že pred dvema letoma v živo na koncertu v Cankarjevem domu, ki ste ga prav tako posvetili očetu. Koncert je veljal za enega od bolj čustvenih in magičnih koncertov. Očeta ste imeli zelo radi, zagotovo vas njegova duša objema ves čas. Kateri spomini pa so vam najljubši, ko se spomnite nanj?

Neskončno rada imam oba starša, je bil pa oče nekako moj kompas, moj heroj, moder, dajal je občutek varnosti. Vedno je vedel, če me kaj mori, me razumel in me znal prizemljiti. To je bil človek, ki je na vrtu naredil ogromno gusarsko ladjo za otroško zabavo, si izmišljeval pravljice in jih obrnil v hec, obenem pa bil strog poslovnež, preveč pošten za ta svet, ki je dnevno prebral vse časopise in portale, da je bil na tekočem, in so k njem hodili prijatelji po nasvete … Še vedno se včasih vprašam, kako bi v določenem primeru ravnal oči. Vem, da bi se ob tem albumu zagotovo kaj pošalil, a bi ga v resnici ganilo. Ves čas čutim njegovo prisotnost, podporo, pa čeprav v drugačni obliki.

Napisala: Ilona Penzeš

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri