Vid Valič odgovarja na vprašanja, ki moškim in ženskam že stoletja belijo glave

Vid Valič odgovarja na vprašanja, ki moškim in ženskam že stoletja belijo glave (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
26. 10. 2017

Ženske se v svojih pogovorih pogosto dotaknemo odnosov med spoloma in neuspešno poskušamo prodreti globoko v moške misli.

Prav zato sem si ob pogovoru s stand-up komikom Vidom Valičem globoko oddahnila, saj mi je v prijetnem klepetu ob kavi pojasnil marsikaj, kar se plete v moških glavah. Želite še več? Predstava Bodoči bivši mož ima odgovor na številna vprašanja, ki že stoletja belijo glave moškim in ženskam.

Story: Vaša najnovejša predstava Bodoči bivši mož se dotika številnih tematik, s katerimi se spola ukvarjata že od začetka. Tovrstne teme brez dvoma zahtevajo veliko mero samorefleksije?

Že od začetka želim v stand-up vlagati sebe, svoje izkušnje, doživljanje. Želel sem najti temo, ki bi privabila čim več ljudi, nekaj, kar bi gledalce nasmejalo in sprostilo, predstavo, ob kateri bi vsaj za trenutek pozabili na težave vsakdana. Tema opisuje obdobje, v katerem sem se trenutno znašel. Kaj od mene v tem času pričakuje družba? V kakšnem obdobju živimo? Porok je čedalje manj, nič ni natančno določeno.

Story: Za kaj takšnega morate imeti dobro oblikovan pogled na situacijo. Kaj pa, če bi komu s svojimi besedami stopili na žulj?

O tem, po pravici povedano, niti ne razmišljam, saj verjamem, da na moje predstave hodijo tisti, ki v mojih nastopih uživajo. Nikogar ne želim žaliti s svojimi besedami, sem namreč velik zagovornik poroke in bi želel nekoč stopiti pred oltar. To je komedija, če bi pazil, da koga ne bom užalil, potem se s tem ne bi ukvarjal. Zavedam se, da smo ljudje različni, pa vendar se mi zdi, da se z mojo novo predstavo lahko poistoveti skorajda vsakdo. Vsak izmed nas je bodoči bivši mož, žena.

Story: O globokih in pogosto zapletenih temah ste spregovorili povsem lahkotno. Kaj želite vzbuditi pri gledalcih?

Katarzo! Želim, da bi se skozi moj zorni kot na samsko in zakonsko življenje od srca nasmejali, ob tem pa bi morda uvideli, da v svoji vlogi niso povsem sami.

Story: Koliko nekdanjih deklet pa ste vpletli v predstavo?

Uh, kar nekaj, vse tiste, ob katerih sem nekaj izkusil, se nečesa naučil. Morda niso vpletene povsem neposredno, vendar določene ugotovitve ostajajo.

Story: Verjamete, da se bodo našle v vaših besedah?

Seveda, pa vendar upam, da se ne bo prepoznala. No, tudi to se lahko zgodi, saj je izkušnja zelo specifična. Pa vendar je s tem ne bom spravil v zadrego, saj gre le za dogodek, ki se mi je zgodil v njeni družbi.

Story: Mislite, da se bo katera znašla tudi v občinstvu?

Upam, da so tako sproščene, da se bodo brez težav udeležile moje predstave. (smeh)

Story: Moški pogled na zvezo, ljubezen in odnose se močno razlikuje od ženskega. Vse skupaj pa se vendarle začne z osvajanjem.

No, včasih preskočimo tudi to. (smeh)

Story: Tudi to je res! Pa vendar, kako uspešni ste sami, ko pride do zapeljevanja nežnejšega spola?

Veste, da sem ugotovil, da formule za uspešnost enostavno ni. Zgodilo se mi je tudi, da sem kar dve uri posvetil zapeljevanju dekleta, saj sem privrženec tega, da se jim počasi približaš - no, alkohol seveda stvar lahko tudi pospeši - pa morda ni bilo nič. Spet pa se spominjam trenutka, ko je dekle že po nekaj stavkih padlo kot medena hruška. (smeh) V dobrem smislu, saj je bila tako sladka in okusna.

Story: V čem pa je torej razlika med uspešnim in neuspešnim pristopom?

Ne vem, saj se je vse to zgodilo, še preden sem se pojavil na televiziji. Mislim, da je vse odvisno od tega, da se stvari poklopijo. Zanimivo je, kako dekleta vse to skupaj dojemate. Moje nekdanje dekle ni posvečalo kaj veliko pozornosti gestam, ki sem jih naredil povsem namerno, medtem ko so jo osvojile predvsem tiste, do katerih je prišlo spontano. V tistih, ko sem odreagiral kot jaz, kar me je zelo presenetilo.

Story: Torej lahko fantje kar opustijo članke, ki predstavljajo deset fraz, s katerimi je mogoče osvojiti dekle?

Zagotovo to ne deluje, lahko pa izdam, kaj je za moje pojme največja smrt pri zapeljevanju. Pretiravanje s komplimenti, ki že mejijo na osladnost. Seveda se razlikujete, pa vendar dekleta, ki so bila zanimiva meni, niso marala prevelikega števila s komplimenti in hvalisanja s stvarmi, ki si jih v življenju dosegel. Zakaj se bahaš s tem?! Naj govorijo dejanja. Kdaj je kompliment uspešen? Kadar oseba, ki ga prejme, spoštuje tisto osebo, ki ga poklanja. Če osebe ne poznaš, kompliment ne bo padel na plodna tla.

Story: No, tudi pomanjkanje komplimentov vas lahko privede na spolzka tla.

Komplimente lahko zapakiraš tudi povsem drugače. Mislim, da je zafrkavanje ali t. i. 'bockanje' dosti bolj učinkovito ali sproščujoče.

Story: Ampak kaj takšnega po bližnjici lahko vodi do tiste neprijetne prijateljske cone.

Mislim, da se t. i. 'friendzone' kaj hitro izkaže. Tisti moški, ki se tam znajde, si je čisto sam kriv. Očitno s svojimi dejanji ni bil dovolj jasen. To je seveda vedno težko izkazati dekletu, ki ti je všeč, ne da izpadeš kot pravi cepec. To je za 'popizdit' težko!

Story: Tovrstna spoznanja verjetno pridejo šele z izkušnjami, leti?

Mislim, da z leti ne postane nič kaj lažje. Kot starejši smo morda le bolj odprti in imamo začrtane cilje, medtem ko nas v najstniških letih vse preveč skrbi, kaj si bo druga oseba mislila o nas. Ko odrasteš, že dobro izkusiš, kako je, če dobiš košarico, sploh pri moških je tako. Spominjam se, da sem nekoč v diskoteki zagledal čudovito punco in storil usodno napako. Nisem namreč počakal, da bi me opazila in se začela spogledovati z menoj, temveč sem se samozavestno odpravil k njej. Če te ženska pogleda enkrat, dvakrat ali trikrat, je to znak, da te spusti k sebi, sicer je bolje, da ne poskušaš. "Živijo, jaz sem Vid," sem ji rekel, ona pa mi je mrtvo hladno odgovorila: "Ja, in?" Res je! Nisem bil niti užaljen, saj sem povsem pozabil počakati na njen znak.

Story: Po vaših besedah sodeč bi lahko napisali že kakšen priročnik za moške.

Lahko svoje izkušnje delim v statusu na Facebooku. (smeh) Upam, da jih bo ta članek malo izobrazil.

Story: No, pa nadaljujva. Če so nam zvezde naklonjene in se vse skupaj poklopi, se spustimo v zvezo. Prve mesece uživamo v metuljčkih in norosti, potem pa je zaljubljenosti kar naenkrat konec.

Po raziskavah sodeč kemija deluje leto oz. leto in pol. Po tem času pa dobimo bolj razumski vpogled na zvezo in uvidimo tudi določene vedenjske vzorce partnerja, ki so se nam sprva zdeli ljubki, sčasoma pa nas začnejo motiti. To je odličen čas, da dojameš, ali je to res oseba, s katero želiš biti, ali pa si se zaljubil v ideal, za katerega se izkaže, da s to osebo nima nič skupnega.

Story: Torej je to obdobje, v katerem par trči ob ključno točko odnosa?

Mislim, da se večina parov razide, ko se vsa ta začetna spolna energija razdiši in začnemo bolj trezno razmišljati, naša zveza postane bolj utečena. Če je oseba napačna zate, je lahko to tisti trenutek, ko enostavno poči.

Story: Kaj pa je potem tisto, kar zvezo v nadaljnjih letih drži skupaj?

Spoštovanje in ljubezen! To dvoje je seveda povezano, če spoštuješ vse aspekte partnerja, te napake ne motijo oz. jih sprejmeš. Prav to dolgotrajen odnos ločuje od najstniških zaljubljenosti. Zavedamo se napak partnerja in jih sprejmemo. Velik del tega je seveda komunikacija, ki pa seveda brez medsebojnega spoštovanja ne obstaja. Če tvojega dela, mišljenja ne morem spoštovati, nimava česa delati skupaj! Si predstavljaš, da bi tvoj mož sprejel delo v klavnici? Pa ne zato, da bi nekaj zaslužil in te malo razvajal, temveč zato, ker bi mu bilo tako delo dejansko všeč. Kako bi živela s tako osebo?

Story: Vsekakor se mora poklopiti kar nekaj dejavnikov, da zveza preskoči vse čeri, ki ji stojijo na poti.

Že osnoven način razmišljanja, ki ti ustreza, je dovolj, da boš sprejel tudi preostale komponente. Kaj takšnega lahko kaj hitro prepoznaš, vsaj to spoštovanje do vseh živih bitij ipd. Spominjam se bejbe, ki mi je na prvem zmenku vzneseno pripovedovala, da je prevarala fanta le zato, da mu je pokazala, da je nekaj naredil narobe. Dekle je bilo namenoma hudobno ... Lahko si predstavljaš, da drugega zmenka ni bilo.

Story: Brez dvoma. (smeh) Kakšen pa je vaš pogled na poroke danes? Naši stari starši praznujejo zlate jubileje, medtem ko naša generacija na zvezo ne gleda več skozi iste oči.

Mislim, da se je v veliki meri spremenila tudi naša mentaliteta. Navadili smo se, da stvari ne popravljamo, temveč rajši mečemo stran. Zakon danes ni več tako svet kakor nekoč. Vsekakor pa gre za odločitev, mislim, da se za osebo enostavno odločimo.

Story: Uh, počutim se, kot da bi s prijateljico ob kavi razglabljala o odnosih med moškimi in ženskami.

No, super! (smeh) Mislim, da pri odnosih ne smemo biti egoistični. "Danes mi paše biti z njo, ne vem pa, ali bo čez leto tudi tako," je nekaj, ob čemer se mi naježi koža. Premisli malo, kaj so tiste stvari, ki te motijo, in ali so v resnici tako ključne. Si z njo le zato, ker ima tako dobro rit, ali ker se odlično znajde med rjuhami!?

Story: Kaj je torej razlog za vedno manjše število porok?

Pogosto slišim komentarje, kako drage so poroke. To ni res. Poroka na matičnem uradu je prvič zastonj. Poleg tega pa strošek poroke ne bi smel biti tako visok kot cena novega avtomobila.

Story: Zakaj pa se sami želite poročiti?

Poroka je zame proslava ljubezni. Tisto, ko vidiš, da s to osebo preprosto želiš biti. Seveda se lahko zgodi, da čez leta spoznaš še koga drugega, vendar to takrat ni pomembno. To, da spoznaš nekoga, ki ti popolnoma ustreza, želiš proslaviti s prijatelji, najbližjimi. Če ne drugače, že zato, da je tvoji samski kolegi naslednjič ne bodo osvajali v baru. (smeh)

Story: Si predstavljate, da pet desetletij z isto osebo preživite med rjuhami, si delite dobre in slabe plati življenja?

Mora vama biti prekleto dobro, da ostaneta skupaj. Prav zato ti mora partnerica ali partner ustrezati v vseh pogledih.

Story: Kljub temu se težko izognemo temu, da nas partner po določenem času ne privlači več.

No, za to moramo po moje enostavno delati. Mislim, da te rutina lahko ubije. Seksualno življenje je v zadnjih letih postala priljubljena tematika in posledično tudi industrija, zato mislim, da vedno več parov uporablja ali stimulanse ali igračke, igranje vlog, davljenje, bičanje ali vse našteto za popestritev spolnosti. No ja, vsi pa tudi ne potrebujejo tako razgibanega spolnega življenja!

Story: Katero pa je glavno vprašanje, s katerim se danes ukvarja vaša generacija? Tema, ki je pri pivu s prijatelji skorajda neizogibna?

Uh, dobro vprašanje. Ne vem, ali obstaja le eno samo. Morda prav to, zakaj bi se sploh poročili. Tako ali tako sva skupaj, zakaj potrebujeva poročni prstan. Veliko ljudi se sprašuje tudi o smislu monogamije. Če je tako, potem mislim, da še ni spoznal tiste, ki bi mu zatresla svet, ali pa je tvoj seksualni nagon premočen, da bi ga nadziral. Vedno, ko razmišljamo o tem, kaj nam najbolj ustreza, moramo v zakup vzeti tudi posledice svojih dejanj.

Story: Smo ljudje po vašem mnenju monogamna bitja?

Ne, mislim, da se v nas bije boj med živalskim nagonom in razumom. Moški bi moral v mladosti sejati svoje seme, skrbeti za potomce ... Tako je še danes v številnih prvinskih vaseh. Mi pa živimo v svetu, kjer to ni več potrebno, zato na vrsto pride razum. Zavedamo se, da imamo možnost odločitve.

Story: Kaj pa, ko po 30 letih ugotoviš, da to enostavno ni to.

Po pravici povedano, si sploh ne predstavljam, da bi mi žena po 30 letih priznala, da si ne predstavlja, da ne bi bila več skupaj. Mislim pa, da je mogoče prav vse. Verjetnosti je seveda dosti manj, če gre za spoštljiv in dober odnos, pa vendar ni nemogoče.

Story: Bi sicer želeli iti po poti vaših starih staršev, ki se lahko pohvalijo z zlatimi zakonskimi zvezami?

Sem romantik po duši, zato si tega globoko želim. Pri 60 letih namreč ne iščemo več privlačnosti, temveč je bistveno, da te partner razume in se je pripravljen pogovarjati.

Story: Razkrivanje romantične plati na odru zagotovo ni enostavno?

Seveda! Če bi vse to povedal na odru, bi se mi ljudje smejali, saj bi mislili, da se zafrkavam. Zgodilo se mi je že, da sem nekaj iskreno razkril, ljudje pa so se zasmejali. Mi sami imamo takšen odnos do romantike ...

Story: Zdi se, da je danes romantika omejena na rdeče vrtnice in večerje v dvoje, valentinovo. Kako pa jo dojemate sami?

Romantika je odlična za razbijanje rutine. Kljub temu pa imamo to v sebi, romantike se ne moremo priučiti. Mislim, da pri tem veliko vlogo igrajo starši, pa tudi sam karakter. Romantika pa vendarle ni vprašanje izbire rož, večerje ... Ljudje smo romantični takrat, ko naredimo nekaj toplega, lepega za osebo, ki jo imamo radi. Romantičen si lahko tudi s prijateljem, sorodnikom, komerkoli od bližnjih. Romantika so torej nesebična dejanja za tiste, ki jih imamo radi.

Story: Ste se zaradi romantike že kdaj pošteno opekli?

Uh, nisem se prav res opekel. Spominjam se, da sem nekdanje dekle želel presenetiti s tem, da sem se predčasno vrnil z dela s tujine. Pa ji moje dejanje ni bilo tako všeč, kot sem sam mislil, da ji bo. Bila je presenečena in zmedena, ne pa toliko vzhičena in vesela. Mislim, da so prav takšna presenečenja nujna, saj tako uvidiš, koliko temu človeku pomeniš. Sam takšen sem, rad imam presenečenja in brez dvoma bom tudi svoje bodoče bivše dekle kdaj presenetil, njene reakcije pa mi bodo dale vedeti, v kakšnem odnosu sem.

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story42/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 42/2017

Story 42/2017, od 12. 10. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri