Vid Valič odkrito: "Rad bi, da me poznajo po mojem delu in ne po tem, s kom sem zmenkaril ali koliko otrok sem povil"

Vid Valič odkrito: "Rad bi, da me poznajo po mojem delu in ne po tem, s kom sem zmenkaril ali koliko otrok sem povil" (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Foto: Aleksandra Saša Prelesnik
Vir: Story
26. 11. 2022

Ste si že ogledali najnovejšo predstavo slovenskega komika in igralca Vida Valiča? Na šaljiv način nas je spomnil na vse koronske zahteve, s katerimi smo se soočali, in nas spustil v zakulisje doživljanja najnovejše vloge. Junija letos je namreč postal oče.

Ste v teh dneh, ko se verjetno še navajate na življenje z dojenčkom, naspani?

Haha, a je to retorično vprašanje? (smeh)

Pravite, da je vaša hčerka zelo mirna in da ne joka veliko. Ima to po vas ali po mamici?

Mislim, da kar po obeh. Nobeden od naju ne jamra veliko, razen če je to za hec in v smislu: “Pa ne, no, zakaj morava danes že tretjič seksati. Dobro veš, da imam predstavo danes.”

Kako pa sicer poteka vaš običajni dan?

Običajno. Malo telovadbe, potem zajtrk, nato delo na računalniku, nato kaj dobrega pojesti, nato pravi trening, spet kaj dobrega pojesti in potem v avto in na predstavo. Po predstavi malo relaksacije in spat. Med vsem tem pa veliko crkljanja z mojima puncama.

Si s partnerico vzameta čas zase?

Si poskušava, ja. Obema se zdi to zelo pomembno. Pa ne samo, da si vzameva čas zase, ampak tudi vsak zase. Sicer ne veliko, ker zmanjka ur v dnevu, ampak ravno toliko, da duša malo drugače zadiha.

Ali ste že od nekdaj čutili očetovski čut ali ste ga začutili šele, ko ste spoznali svojo partnerico in vedeli, da si želite z njo ustvariti družino?

Medtem ko sem gradil kariero, nekako nisem razmišljal o tem, ampak sem to prestavljal na poznejši čas, ko me moje delo ne bo tako močno okupiralo. Ko se mi je delo nekako stabiliziralo, sem začel razmišljati o družini in otroku. In nekaj let pozneje se mi je ta želja uresničila.

Ali so ob rojstvu na plan prišla kakšna čustva, ki jih prej niste doživljali?

Ja, sreča in veselje, kot je še nisem čutil, hkrati pa močan strah, da bom ponesreči kaj naredil temu krhkemu in nebogljenemu bitju.

Na podlagi svoje najnovejše vloge novopečenega očka ste ustvarili predstavo Strast, dojenček in rompompom. Kako na to, da poslušalcem izdajate podrobnosti vajinega življenja, gleda vaša partnerica?

Vas moram kar popraviti. Predstave nisem naredil na podlagi svoje nove vloge. Predstavo bi naredil v vsakem primeru, ker sem imel že veliko napisanega na temo koronskega obdobja in naših vrlih politikov, ki so nam krojili to obdobje. Na srečo sem pred predstavo postal oče, zato sem vanjo lahko vključil še kaj veselih in srečnih zgodb in for, da ne bi samo bentil čez politiko, družbo in situacijo, v kateri smo bili zadnji dve leti.

Glede tematik, ki obravnavajo mojo partnerico, pa svoje fore najprej delim z njo, preden jih prenesem na oder. Če se ona nasmeji iz srca, potem vem, da je ne bo motilo, da govorim o delčkih najinega življenja ali kakšni situaciji ali reakciji, ki sva jo mogoče imela. Imam srečo, da se zna nasmejat na svoj račun, in to brez kakršnekoli obremenjenosti.

Zanimivo nam je tudi to, da med predstavo izvemo res veliko podrobnosti o vaju, še vedno pa ne vemo, kdo je vaša partnerica. Ali obstaja razlog, da je ne razkrijete?

Razkrijem komu? Vsi, ki jih imam rad, jo poznajo. Zame ni normalno, da bi, samo zato, ker sem prepoznaven, najavljal vsako svojo zasebno stvar javnosti. Nimam potrebe po tem, niti ne vem, zakaj bi javnost to zares zanimalo. To je vaš svet, ki ga ustvarjate z vašimi mediji.

V vašem svetu je normalno, da se od prepoznavnih ustvarjalcev pričakuje, da vam bodo pošiljali svoje zasebne slike z morja ali iz dnevne sobe ali z nosečo punco, s katerimi boste lahko vi prodajali revije in dobivali klike na svojih portalih. In tisti, ki to želijo početi, počnejo, meni pa to ni bilo nikoli v veselje. Rad bi, da me poznajo po mojem delu, in ne po tem, s kom sem zmenkaril ali koliko otrok sem povil. In samo zato, ker sem jaz prepoznaven, še ne pomeni, da se morata v revijah pojavljati tudi moja partnerica ali hčerka. Naj bo to njuna odločitev, ne moja, in niti pod razno ne vaša.

V karieri ste se preizkusili že v veliko vlogah – od igralstva, voditeljstva in izvajanja svojih stand upov. V kateri se počutite najbolj izpopolnjenega?

Z energijo me najbolj polnita stand up komedija in igra, pa naj bo na odru ali pred kamero. In pri obeh čutim, da lahko še marsikaj izboljšam in nadgradim, zato mi ni nikoli dolgčas, ko se spravim k delu. Stand up komedijo delam približno 15 let, ampak ko pogledam kakšne tuje komike, ki to počnejo že 40 let, vidim, da lahko še veliko naredim in se izpopolnim v tej veščini. V igri sem pa še čisti začetnik, tako da imam veliko za narediti, če hočem biti dovolj dober, da se bom lahko gledal na zaslonu, ne da bi se obsojal, da nisem dovolj dobro naredil.

Imate v načrtu še kakšno željo, ki jo želite uresničiti?

Uf, veliko jih je še. Rad bi igral v celovečernem filmu oz. komediji, rad bi 'posurfal tubico'. Rad bi vzgojil mojo hčerko, da bo močna, samozavestna, empatična, ambiciozna in ljubeča ženska. Rad bi ... Aja, sej res, želja se ne sme preveč razkrivati, drugače se ne bodo uresničile, kajne? Ali to velja samo pri pihanju svečk? U, rad bi se naučil peči torte!

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Nova Story že v prodaji

Story