Vid Valič se ne boji žalitev

Vid: “Je pa med vsemi zagotovo prisotna neka tekmovalnost, kdo bo napisal boljšo ‘foro’, kdo bo našel tisto redko vseobčo resnico, s katero se bodo lahko vsi poistovetili.” (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
3. 2. 2015

V Ljubljani se bo 17. marca zgodil prvi veliki 'roast' oziroma festival duhovitih žalitev, platforma, ki je bila do zdaj v svetu komikov izjemno uspešna predvsem v tujini. Častni gost prvega 'pečenja' bo komik Vid Valič, ki nam je povedal, da se žalitev na svoj račun že izjemno veseli. V vlogi voditelja bo Boštjan Gorenc - Pižama, ki bo ta enkratni dogodek s pomočjo številnih kolegov komikov gotovo pripeljal do komičnega vrhunca.

Story: Duhovite žalitve (t. i. roast) so v tujini priljubljene že kar nekaj časa in dozdeva se mi, da bodo Slovencem všeč. Se strinjate?

Ja, Slovenke in Slovenci bodo res uživali v tem, da me kolegi in prijatelji komiki žalijo in se delajo norca iz mojih karakternih ter drugih potez.

Story: Bi lahko posplošili in rekli, da se Slovenci kolektivno izjemno radi norčujemo iz drugih?

Ne! Mislim, da se večina ljudi z vsega planeta rada norčuje iz drugih. To je ena od močnejših človeških lastnosti. Vsak od nas se nasmehne, če vidi nekoga, ki je oblečen tako, kot da je barvno slep. Vsak pravi prijatelj 'roasta' svojega prijatelja, če naredi kaj neumnega: "Potem si se vseeno 'lizal' s tisto, ki ima 40 kil več od tebe? No, saj sta lep par! Pa najbrž se boš počutil zelo varnega, ko te bo prijela in nesla prek praga!" Skratka, mislim, da je norčevanje sestavni del življenja!

Story: Ste se morali kdaj že zagovarjati, ko ste nekoga nevede ali namenoma užalili?

Ne, zagovarjal se še nisem in tudi nevede užalil še nisem.

Story: Se kaj bojite 'roasta' in kolegov, ki bodo gotovo neusmiljeni pri žalitvah na vaš račun?

Če bi se bal, ga ne bi delal. Neusmiljenost je ob takšnem dogodku pričakovana in zelo dobrodošla.

Story: Iz česa, pričakujete, se bodo najbolj norčevali? Predvidevam, da bodo vključeni velik nos, Don Juan frizura in domneven piton v hlačah ... Še kaj?

Pustimo se presenetiti. Načeloma je dovoljeno vse in jaz upam, da se ne bodo ustavili samo pri vizualnih lastnostih, ko pa sem naredil že toliko napak v svoji kratkotrajni karieri.

Story: Ste komikom, ki se bodo celostno lotili vašega 'pečenja', že zagrozili in pojasnili, kakšne bodo posledice, če bodo šli predaleč?

(smeh) Se hecate? Pri 'roastu' greš predaleč samo, če fora ni smešna, in to gre v škodo tistega, ki jo je povedal! Sploh pa pri 'pečenju' velja pravilo: bolj ga imaš rad, bolj ga žališ! In jaz resnično upam, da so vsi, ki me bodo 'roastali', zaljubljeni vame!

Story: Ker ste samo človek, verjamem, da ste bili kdaj že užaljeni. Kakšna je vaša reakcija v takšnih situacijah? Obrnete na humor ali poveste svoje?

Hja, odvisno od situacije. Drugače reagiram, če me užali prijatelj ali če me užali neznanec, a menim, da je sarkazem odličen borec proti različnim žaljivkam.

Story: Kaj vas sicer najbolj razjezi?

Kratenje osnovnih človeških pravic, politika naše politike in konzerve brez zatiča za odpiranje. Zakaj jih sploh še proizvajajo, če so že izumili konzerve z zatičem!? Kot da je hotelo biti neko podjetje drugačno od drugih in so na nekem nepotrebnem sestanku sklenili: "Ne, zakaj bi kupcem olajšali odpiranje konzerve, če si lahko za vedno zapomnijo, koliko časa in krvi so izgubili, ko so poskušali odpreti eno od naših konzerv z odpiračem, ki so ga našli nekje na koncu kuhinjskega predala in ima rjo, ki se na njem nabira že od devetdesetih."

Story: Kdo je po vašem mnenju najboljša tarča za 'roast' oziroma koga bi si sami najbolj želeli 'humorno užaliti'?

Najprej vse, ki bodo nastopali na mojem 'roastu', upam pa, da bom kdaj lahko 'roastal' tudi Slona in Sadeža, Jurija Zrneca, Lada Bizovičarja ali pa Jana Plestenkota!

Story: Imate komiki med seboj dokaj prijateljski odnos ali nenehno tekmujete, kdo je boljši in bolj smešen?

Odvisno od komika, je pa med vsemi zagotovo prisotna neka tekmovalnost, kdo bo napisal boljšo 'foro', kdo bo našel tisto redko vseobčo resnico, s katero se bodo lahko vsi poistovetili in jo razdelali z vseh možnih zornih kotov, ter tako ustvaril 'foro', ki bo še dolgo odmevala.

Story: Se radi norčujete iz sebe?

Mnja ... mislim, da se človek ne sme jemati preveč resno, in če hočeš to doseči, se moraš kdaj ponorčevati iz sebe in pri sebi ali pred 400 ljudmi izpostaviti svoje pomanjkljivosti ter priznati, da imaš namesto pitona slepca v hlačah.

Story: Kateri 'roast' vam je ostal v spominu kot res legendaren?

Najbolj me je navdušil 'roast' Williama Shatnerja. Bil je eden od prvih 'roastov', ki sem jih videl, in do takrat sem videl Betty White kot prijazno ženičko iz družinskih nanizank. V tem 'roastu' pa pokaže svoje komedijantske čekane in je odlična. Ne vem, ali so ji napisali fore ali jih je sama, a njena izvedba oz. intepretacija me je popolnoma navdušila, zato lahko rečem, da mi je ta 'roast', v večini zaradi nje, res legendaren.

Napisala Manja Plešnar

Priporočamo