Vili Resnik: "V moji generaciji vse temelji na rivalstvu"

Vili Resnik: "V moji generaciji vse temelji na rivalstvu" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
5. 2. 2019

Legendarni Vili Resnik je v novo leto vstopil z novo pesmijo Diham zate, v kateri je moči združil z Janom Plestenjakom.

Pesem, prežeta s čustvi, govori o vztrajnosti in ljubezni, s čimer se odlikuje kar nekaj njegovih skladb. Za potrebe videospota pa se je moral glasbenik za nekaj časa odreči tudi britju, kar pa mu ni bilo najbolj po godu.

Kako to, da sta se sploh dva izjemno uspešna glasbenika slovenskega glasbenega prostora odločila sodelovati?

Jana sem slučajno poklical, ker mi ga je predlagal producent iz tujine, čigar mnenje zelo cenim. Pred 25 leti sva z Janom že sodelovala. Brez dvoma je trenutno številka ena na slovenski glasbeni sceni. Raztura! Kapo dol! Tako sem ga poklical in mu povedal, da potrebujem pesem. Pa se je najprej izgovoril, da nima časa, saj ne dela po naročilu. Razumel sem ga in se mu priporočil, ko bo prišel čas. Pa me pokliče čez 15 minut: »Vili, imam jo!« Začel mi je brati besedilo. To je točno to! Čez nekaj dni sva se dobila pri njem, za pesem nisem imel občutka, saj sem bil že velikokrat poprej razočaran. Tako sem vse prepustil njem. Pozitivno me je presenetil, v zgodbo je vključil mlade ustvarjalce in se dogovoril za snemanje. Tega nisem vajen. V moji generaciji vse temelji na rivalstvu, rahlem ljubosumju. Na začetku tudi Janu nisem povsem zaupal, saj nisem vajen tega odnosa. "Oprosti, Jan, nisem tako dober kot ti. Nisem tako pošten kot ti. Vzgajali so me, da najprej poskrbim zase."

Je bilo tokrat kako drugače kot pred 25 leti, ko ste soustvarjali uspešnico Šerbi?

Seveda. Takrat sem bil jaz velika zvezda. Iz tega sem se tudi sam marsikaj naučil. Morda sem bil včasih previsok. A to je življenje. Ves čas se učiš. Danes sem starejši, bolj moder. Pred 25 leti mi je bilo všeč, da sem lahko pomagal mladim. Jan je takrat delal bolj rap. Povabili so me, da pridem poslušat nekega novega pevca. In res sem šel. Priznam, nisem bil najbolj navdušen. Izgovoril sem se, da ljudje tega morda ne bodo sprejeli. A Jan je vztrajen. To je njegova velika odlika. Doživel je marsikaj slabega. Biti glasbenik ni le popularnost, včasih se znajdeš v hudem dreku. No, vsekakor me je Jan pozitivno presenetil.

Pride v poštev tudi duet?

Če sem iskren, sem pomislil tudi na to. Morda nekoč, bilo bi zanimivo. Nikoli ne reci nikoli!

Če se ne motim, ste za potrebe videospota nekaj časa niste smeli briti.

Joj, to je ena najtežjih stvari. Ko sem se peljal v Ljubljano na snemanje, sem si rekel: "Kaj mi je pa tega treba?" Bil sem neobrit, grozen, izmozgan, postaran. Tudi režiserja Perico Raya sem priganjal, da čim prej posnamemo, zato ker sem komaj čakal, da se obrijem. Šele zadnji dve uri snemanja sem bil obrit, pravi Vili Resnik. Kadar se medijsko izpostavljamo, se namreč vsi želimo prikazati v najlepši luči. Resnik pa čisto zapuščen. Strah me je bilo, kaj bodo na to rekli ljudje. A odzivi ljudi na spot so izjemni, zelo pozitivni. Pokazal sem bolj osebno stran sebe. Drugačno. A bil sem na trnih vse do zadnjega trenutka. Me bodo raztrgali ali …?

Torej ne moremo pričakovati, da vas bomo kaj kmalu videli z brado, ki je danes sicer precej v modi?

Ne. No, nikoli ne reci nikoli. Ni mi všeč. Čeprav so trendi taki, me to pri moških kar malo moti. Ne počutim se dobro z brado.

Kaj pa je na vaš neobriti videz porekla vaša boljša polovica?

Joj, kadar se kakšen dan nimam časa obriti, mi reče: »Zdaj si pa takšen kot starec in morje.« Z belo sivkasto brado. Spodbuja me, da se obrijem. Čeprav ima njen oče brke. Mislim, da mi brada ne paše.

Najprej v natikačih

Med snemanjem videospota so naredili tudi nekaj fotografij, za katere pa je Vili šele pozneje ugotovil, da se je pozabil preobuti v čevlje. Zato je na slikah poziral kar v natikačih. Tako so morali vse slike ustrezno prirediti.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografija: Goran Antley

Priporočamo