Vinko Cankar (Čuki) bo v pokoju užival

Vinko Cankar (Čuki) bo v pokoju užival (foto: osebni arhiv Čukov) osebni arhiv Čukov
Vir: Lea
26. 2. 2017

Vseslovensko priljubljena skupina Čuki je po 29 letih zelo uspešnega skupnega glasbenega ustvarjanja izgubila oz. se je od nje poslovil ustanovni član skupine, basist Vinko Cankar.

Izvedeli smo, da so Jože, Matjaž in Jernej pred kratkim prijatelju Vinku za njegov 60. rojstni dan podarili psičko pasme border colli.

"Takrat večina še ni slutila, kaj pravzaprav pomenijo vse skrite podrobnosti na velikem plakatu, ki je visel sredi Vrhnike, kjer je bila poleg psičke naslikana tudi bas kitara, obešena na klin. To v glasbenem žargonu pomeni, da nekdo neha igrati inštrument. In prav to smo Čuki hoteli povedati," so nam razkrili člani skupine. Vinko se je z vstopom v februar uradno upokojil, hkrati pa je fantom sporočil tudi, da ne bo več aktivno igral. Novica je Čuke najprej seveda pretresla, toda Vinka, kot so nam zaupali, razumejo. Intenzivnost dela in nastopanja Čukov namreč sploh ne pojenja, saj že skoraj 30 let v istem tempu nizajo hit za hitom in razveseljujejo poslušalce vseh generacij.

Vinko je bil pri Čukih sicer najstarejši član in mlajšima Jerneju in Matjažu bi lahko bil že oče, ampak zaradi njegovega šarma in dobre volje ni prav nič kazalo, da bi ne bil kos mnogo mlajšim članom. Z vodjo skupine Čuki Jožetom Potrebuješem sta na odrih sicer že od vsega začetka, skoraj 30 let, od leta 1988. Toda Vinko je takrat imel za seboj že veliko let glasbene kariere. Čuki že iščejo novega basista. Kakšen bi moral biti novi član, smo povprašali Jožeta, ki je povedal: "Tehnično mora biti basist po inštrumentu in po glasu, predvsem pa mora imeti rad glasbo, zlasti slovensko, pa ljudi in žival, se ve. Skratka, saj nas poznate, biti 'Čuk' je posebno agregatno stanje. Če kdo začuti, da bi rad letel in prepeval z nami, naj se nam kar oglasi."

Kot zanimivost smo izvedeli, da Vinku v pokoju ne bo dolgčas, saj ima poleg svoje kmetije še mnogo konjičkov, slikanje, planinarjenje, fotografiranje ... Najverjetneje bo našel tudi navdih, da napiše še kakšno pesem za skupino in druge glasbene izvajalce.

OSTAJAJO PRIJATELJI

Vinko s preostalimi člani skupine Čuki ostaja v dobrih odnosih, tako bo basist šel tudi na letošnje križarjenje po zahodnem Sredozemlju, kjer bodo zabavali goste s svojimi hiti, in takrat bo pesem Poletna gotovo zvenela še posebno nostalgično. Uradno pa se bo Vinko Cankar poslovil na velikem koncertu, ki ga bodo Čuki pripravili proti koncu leta ob začetku praznovanja 30-letnice nadvse uspešne glasbene kariere.