Intervju s plezalko Vito Lukan: Rutini pripisujem velik pomen

28. 8. 2021 | Vir: Story
Deli
Intervju s plezalko Vito Lukan:  Rutini pripisujem velik pomen (foto: Foto: Aleksandra Saša Prelesnik)
Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Dvajsetletna športna plezalka Vita Lukan prihaja iz Radovljice. Za njeno športno kariero ima zasluge njen oče, saj jo je v osnovni šoli peljal na plezalni trening.

"Lahko bi rekla, da je bila to ljubezen na prvi pogled, saj me od takrat drugi športi niso več kaj dosti zanimali," pravi Vita.

Kako pomembna je za vas v življenju rutina?

Rutina, sploh v športu, pripisujem zelo velik pomen, saj se mi zdi, da lahko le tako ohranim organiziranost. Stvari si rada planiram vnaprej, saj si tako lažje in učinkoviteje razporedim čas. Vsekakor se včasih prepustim toku dogodkov, da ohranim dinamiko, ki mi vliva potrebno energijo.

Bi lahko rekli, da ste zaradi vpetosti v šport bolj organizirani in samodisciplinirani?

Definitivno. Že v gimnaziji sem se naučila, kako se organizirati, da sem lahko uspeš- no usklajevala šolo in šport. Samodisciplina je po mojem mnenju v športu ključna, saj sistematično delo po navadi prinese tudi vrhunske rezultate. Kljub temu pa je najpomembnejša ljubezen do športa, vedno doda piko na i.

Trenutno ste v samem vrhu svetovnega prvenstva. Se sploh zavedamo, koliko truda se skriva za vsem tem?

Vsako leto se trudim izboljšati svoje šibke točke in iščem ter dodajam različne pristope k treningu. Sploh na tekmah najvišjega nivoja moramo tekmovalci poskrbeti za veliko dodatnih stvari, ki niso direktno povezane s treningi. Na primer za preventivo, ustrezno prehrano in rehabilitacijo. Več stvari ko pokriješ, tem večje so možnosti za uspeh.

Koliko sebe mora športnik dati v to, da lahko dosega vrhunske rezultate – sploh tako mlad?

Predvsem se mi zdi pomembno, da želja po uspehu prihaja iz športnika, ne pa od staršev oziroma kakšnega drugega zunanjega dejavnika. Kajti le tako lahko tekmovalec ohrani motivacijo in iz leta v leto napreduje. V mladinski konkurenci imajo nekoliko boljše možnosti tekmovalci, ki imajo nekoliko več naravnega talenta, v članskih vrstah pa le-ta ne pride več toliko do izraza, ampak se pokažejo sistematičen trening, osredotočenost in vztrajnost.

Vita Lukan

Ste se morali zaradi športa čemu odreči?

Nikoli ne bi rekla, da sem se zaradi športa morala odreči ostalim stvarem, ki jih počnejo moji vrstniki. Sama sem si izbrala tak življenjski slog. V njem neizmerno uživam in ga ne bi zamenjala. Resda domala nimam prostih vikendov, a plezanje prinese nešteto nepozabnih trenutkov in potovanj, ki mi bodo za vedno ostala v spominu.

Na kateri dosežek ste najbolj ponosni?

Najbolj sem ponosna na uvrstitev v finale na svetovnem prvenstvu na Japonskem, ki je poleg olimpijskih iger najvišji rang tekmovanja v športnem plezanju.

Ste se v karieri že soočili s kakšno večjo poškodbo?

V letu 2019 sem si med treningom strgala sprednjo križno vez in meniskus v kolenu. Zaradi te poškodbe sem nekoliko spremenila svoj pogled na šport, saj sem v pol leta, kolikor je trajala rehabilitacija, spoznala, koliko mi pomenita plezanje in celotno dogajanje, ki se vrti okoli njega. Vrnitev na visok nivo, ki ga zahteva od tekmovalcev svetovni pokal, mi je uspela v velikem slogu, kar je zame potrditev psihične stabilnosti in močne volje.

Se vam zdi, da je v Sloveniji plezanje dovolj priznano oziroma ga Slovenci dovolj cenimo in spremljamo?

Plezanje ima v Sloveniji bogato zgodovino, saj Slovenci že vrsto let krojimo sam svetovni vrh na najvišjem nivoju. Prepoznavnost in priljubljenost pa v zad- njih letih eksponentno narašča, kar je posledica uvrstitve plezanja na program olimpijskih iger, prenašanje tekem za svetovni pokal na nacionalni televiziji in seveda uspehi celotne reprezentance z Janjo Garnbret na čelu. Vsekakor si želim, da se trend nadaljuje in da ta šport še bolj približamo širši publiki.

Kakšne razmere so v Sloveniji za plezalce?

V primerjavi z ostalimi državami pri infrastrukturi nekoliko zaostajamo. Tujci se vseskozi čudijo, kako je mogoče, da dosegamo take uspehe, kljub temu da v Sloveniji razmere za trening niso najboljše. Res pa je, da se v zadnjih letih na tem področju veliko razvija in po mojem mnenju bomo v prihod- nosti na enaki oziroma višji ravni kot ostale države.

Triglav The Rock Ljubljana je enkratna plezalska izkušnja v svetovnem merilu. V čem se razlikuje od drugih tekem?

Na tekmi Triglav The Rock sodelujem že od samega začetka. Zame je to ena izmed bolj spektakularnih tekem, saj poteka v središču Ljubljane, kjer je vzdušje vedno fenomenalno. Res me veseli, da se z ostalimi športniki lahko pomerimo tudi na kakšni bolj sproščeni tekmi, ne samo v svetovnem pokalu.

Imate kakšnega vzornika?

Ne bi rada navedla nobenega posameznika, vendar občudujem vse športnike, ki več let vztrajajo v samem vrhu, saj se zavedam, kako težko je prenesti vse psihične in fizične pritiske, ki jih prinese šport na najvišjem nivoju.

Bi plezanje predlagali tudi kot rekreativni šport?

Zagotovo, predvsem zato, ker gre za naravno gibanje, pri katerem so vključeni vsi deli telesa. Šport je tudi zelo varen, saj si vedno zavarovan, bodisi z vrvjo bodisi z blazino. Predvsem pa je pomembna dobra družba, tako da je zabava zagotovljena.

Napisala: Živa Avžner // Fotografije: Aleksandra Saša Prelesnik

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem