Vlado Kalember: "Ker nisva želela spreminjati drug drugega, sva se ločila.“

Vlado Kalember: "Ker nisva želela spreminjati drug  drugega, sva se ločila.“  (foto: Goran Antley) Goran Antley
6. 5. 2015

Hrvaški pevec Vlado Kalember se rad vrača v Slovenijo, kjer ima ogromno oboževalcev. In prav eden od koncertov v Ljubljani je bil tisti, ki se je Vladu najbolj vtisnil v spomin.

Enainšestdesetletni pevec nam je razkril tudi razloge za ločitev od svoje žene Ane Rucner in kako je ločitev sprejel njun 8-letni sin Darian.

Kakšen je vaš recept za tako mladosten videz?

Hvala za vprašanje, imate morda kakšno drugo vprašanje? Ko dobim tak kompliment, se ponovno počutim mladega. Iskreno vam povem, da ne poznam odgovora na vaše vprašanje, saj ne razmišljam o tem in se ne ukvarjam s svojim videzom. Vseeno, hvala še enkrat.

Radi nastopate v Sloveniji?

Pri vas mi je zelo lepo iz več razlogov. Zelo je blizu, saj iz Zagreba, kjer živim, potrebujem do vas le eno uro. Res pa je, da se nikoli ne vračam, ker sploh nisem odšel. Če me ne vidite, še ne pomeni, da nisem tukaj. Imam precej nastopov po Sloveniji in hkrati hvala bogu tudi drugje. Imam pa srečo, da sem se pojavil v obdobju, ko se je gradila tako imenovana estrada na tem področju, in smo bili nekakšni začetniki, ki smo pripeljali glasbo iz majhnih dvoran na nogometne stadione, pa ne mislim tukaj samo sebe. Zato sem vesel, da pripadam temu obdobju, ko se je to dogajalo.

Večina pozna vašo pesem Vino na usnama. Govori o vaši osebni izpovedi?

Ne, saj vina sploh ne pijem, niti drugega alkohola. V nekem obdobju ustvarjanja, ko sem napisal veliko pesmi, so nekatere uspele, druge pa ne. Vino na usnama so ljudje sprejeli in postala je hit.

Vam je v spominu ostal kakšen nepozaben koncert?

Ne tako dolgo tega, mislim, da pred dvema letoma, ko smo se ponovno združili s Srebrnimi krili, smo imeli koncert v Tivoliju. V tistem trenutku so bile vse stvari zelo logične, v smislu, če bi bila dvorana prazna, bi bilo to logično, saj nas tako dolgo ni bilo na sceni, da so nas ljudje že pozabili, če bi bila polna, je pa tudi logično, saj smo nekomu morali prodati osem milijonov plošč. Hvala bogu, bila je polna. In takšne situacije nas naučijo, da je v življenju veliko logičnih stvari, veliko resnic. In še nekaj sem si zapomnil, prvič v življenju so nas kar petkrat poklicali nazaj na oder, tako da je bil koncert 40 minut daljši, kot smo načrtovali, in to mi bo ostalo v spominu za vedno.

Vsi smo že počasi začeli razmišljati o poletnih dopustih. Slišala sem, da ga vi radi preživljate na Pagu?

Res je, na Pagu imam svoj apartma in tam dopustujem vsako leto. Moja filozofija je bila, da se mi nakup apartmaja na morju ne izplača, saj lahko za denar, ki bi ga zapravil za nakup, vse življenje vsako poletje dopustujem v hotelih. Vendar sem po rojstvu sina doumel, da majhen otrok potrebuje veliko stvari, ki jih moraš vedno voziti s seboj, in bi za to potreboval kombi. Tako je bilo logično, da kupim apartma in imam tam vse. Tudi če doma kaj vrže po tleh ali razbije, mi ni nerodno, medtem ko bi mi v hotelu bilo. Kar se pa tiče destinacije, smo povsem naključno srečali človeka, ki je prodajal apartmaje na Pagu, šli smo pogledat in ga kupili.

Še vedno pa odmeva vaša ločitev od znane čelistke Ane Rucner, v kakšnih odnosih sta ostala?

Ker sem kar nekaj let starejši od Ane in sem imel zato malo več avtoritete, sem ji po daljšem razmišljanju o najinem odnosu rekel: če želiš spremeniti svet, začni najprej pri sebi, in da jaz nimam v življenju pravice spreminjati nekoga drugega, da bi bil sam srečen. Od naju je odvisno, ali bova določene stvari sprejela ali pa ne. In ravno zato, ker nisva hotela spreminjati drug drugega, sebe pa nisva mogla spremeniti, sva se odločila, da spremeniva svoj odnos, in se ločila. Res je tudi, da živimo v časih, ko se stvari ne poprav­ljajo, ampak se kupijo nove.

Kako je ločitev sprejel vajin sin Darian?

Bila sva deset let v zakonu, oba pa sva se ukvarjala s poslom, zaradi katerega sva bila zelo redko hkrati doma. Za sina to ni bil prevelik šok, saj je bil vajen, da je ob njem samo eden od naju.

MILENA NOVAK

Značke: Vlado Kalember

Priporočamo